Fotografie Blog – Alles over fotografie

Zeehonden fotograferen Brouwersdam

Zeehonden fotograferen, dat is weer eens wat anders. Er komen twee soorten zeehonden voor in Zeeland: de gewone zeehond en de grijze zeehond. Het verschil is goed te zien tussen de twee soorten. De gewone zeehond is het kleinst. 

Lees meer...

Bracketing

Bracketing of exposure bracketing, misschien heb je er wel eens van gehoord of ben je het tegengekomen in het menu van je systeem- of spiegelreflexcamera (AEB bij Canon / BKT bij Nikon). Bracketing is een Engelse term voor het maken van een reeks dezelfde foto’s, waarbij een bepaalde instelling steeds verandert.

Lees meer...

Beeldscherm kalibreren

Beeldscherm kalibreren. Veel van je gemaakte foto’s worden tegenwoordig bekeken op een scherm of schermpje. Maar van een mooie foto wil je toch wel graag een afdruk laten maken. Op je beeldscherm ziet de foto er supergoed uit. Maar waarom is de afdruk van mijn foto donkerder of anders dan ik had verwacht? Dit is erg vervelend, maar met een speciale meetcel kun je je computerscherm kalibreren.

 

Lees meer...

Spiegelreflexcamera of systeemcamera

Als je een camera aan wilt gaan schaffen of wilt overstappen naar een spiegelreflexcamera of een systeemcamera, dan is het misschien handig om de grootste verschillen even te bekijken. De een is niet per definitie beter dan de ander. Bij beide camera’s maak je gebruik van verwisselbare lenzen.

Lees meer...

Miniatuurfotografie – tips

Miniatuurfotografie, ‘kleine mensen in een grote wereld’. Hoe maak je de mooiste foto’s van jouw miniaturen? Creativiteit is wel belangrijk, want je moet zelf een leuke scène bedenken. Als dat dan lukt, levert dat vaak foto’s op waar je langer naar kijkt.

Lees meer...

Wat is het beste fotobewerkingsprogramma?

Fotobewerkingsprogramma’s heb je in vele soorten; van heel uitgebreid tot redelijk simpel. Laat ik beginnen door te zeggen dat het beste altijd erg persoonlijk is. In dit artikel leg ik je graag de verschillen uit tussen Lightroom en Luminar.

Lees meer...

Camera statieven

Er zijn veel camerastatieven op de markt. De diversiteit is enorm. De prijzen zijn ook heel divers. Maar vaak is goedkoop duurkoop. Na verloop van tijd kom je er toch achter dat het statief niet stabiel genoeg is. Daardoor zijn de foto’s vaak onscherp. Dit wordt bewegingsonscherpte genoemd.

Lees meer...

Beeldstabilisatie, wat doet dat?

Beeldstabilisatie is een techniek die kleine bewegingen/trillingen van de fotograaf en/of camera compenseert. Je hebt de ideale omstandigheden om een topfoto te maken. De sluitertijd staat goed ingesteld en de overige instellingen ook. Tenminste dat denk je. Maar dan kom je er thuis achter dat de foto toch niet scherp is. Dat is heel erg frustrerend en een ergernis voor fotografen. Kan dit worden voorkomen? Koop een lens met stabilisatie. Tegenwoordig komt deze techniek ook steeds vaker voor in de camera. Ik ga je uitleggen wanneer je er wel of juist niet wat aan hebt.

Lees meer...

Nikon Zoom – omrekentabel

Met een superzoomcamera, ook wel een bridgecamera genoemd, kan je enorm ver inzoomen. Op de camera zie je dan bijvoorbeeld staan: zoom 2000. Maar als je wilt weten welk brandpuntsafstand dit is, dan is het vaak lastig te achterhalen.

Lees meer...

8 Tips voor beginnende fotografen

Als beginnende fotograaf zwaaide ik soms te veel rond, niet wetende wat goed was en wat niet. Het kostte me meerdere jaren en talloze uren om het juiste pad echt te begrijpen en mijn energie te richten op de juiste technieken. Als dit je bekend voorkomt, dan zijn hier acht ongelooflijke tips die je zullen helpen het dilemma te verlichten waarmee een beginner in de fotografie wordt geconfronteerd.

Lees meer...

Wat is diafragma en hoe werkt het?

Diafragma is de opening van je objectief/lens. Het diafragma bepaalt hoeveel licht er in de camera komt. Door middel van lamellen wordt de opening bepaald. Hoe kleiner de opening van de lens, hoe scherper het resultaat (grote scherptediepte) zal zijn van voor tot achter op de foto. Een grote diafragma geeft een kleine scherptediepte.

Lees meer...

Krokussen fotograferen

Krokussen fotograferen, krokussen bloeien in februari en maart, sommige soorten zelfs nog in april. Ze verkondigen dat het voorjaar eraan komt. Vanaf februari begint er weer veel in bloei te komen. De natuur verandert en krijgt weer meer kleur. Daar worden we vrolijk van. Ik tenminste wel. De temperatuur wordt ook weer beter en met het zonnetje erbij kan het al snel aangenaam aanvoelen. Het is dan lekker om erop uit te trekken en foto’s te gaan maken.

Lees meer...

Amsterdamse Waterleidingduinen – 7 tips

Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) is een bijzonder natuurgebied. Het natuurgebied ligt aan de kust tussen Zandvoort, Aerdenhout, De Zilk en Noordwijk. Amsterdamse Waterleidingduinen is een afwisselend landschap met oude stuifduinen in de buitenduinen, grote valleien in het middenduin en rest van oude loopduinen in het oosten van het gebied.

Lees meer...

Foto Buddy

Als je op pad bent om te gaan fotograferen, maakt het niet uit of je de zonsondergang, snelle onderwerpen, landschap of een portret wilt fotograferen. Soms twijfel je over de instellingen van bijvoorbeeld het diafragma, sluitertijd of een andere instelling en dan is het heel erg handig om de Foto Buddy bij de hand te hebben. 

Lees meer...

Kerstverlichting en -sfeer fotograferen

In december zijn er veel gebouwen mooi versierd met kerstverlichting. Ook in en om het huis is alles leuk versierd in kerstsfeer. Het is erg leuk deze sfeer te gaan fotograferen. Ik ga je handige tips geven hoe je dit het beste kunt doen.

Lees meer...

Lichtbron of zon als ster fotograferen

Wil je een extra effect aan je foto geven? Dit kan door bijvoorbeeld de zon als ster te fotograferen of door een lichtpunt, zoals een lantaarn, als ster op de foto te krijgen. Het effect van de sterretjes zie je vaak terug bij nachtfotografie. Ik ga je uitleggen hoe je dat effect kunt krijgen.

Lees meer...

Lensbal fotografie tips

Lensbalfotografie is erg populair. De lensbal of glazen bol is een leuke gadget om mooie creatieve foto’s mee te maken. Je kunt deze foto’s maken met je camera, maar ook met je smartphone. Ik ga je wat tips geven hoe het fotograferen met een lensbal werkt. 

Lees meer...

Fotograferen met sterretjes  

Het einde van het jaar is weer in zicht! Normaal gesproken kan je dan gaan proberen om siervuurwerk te fotografen. Dit jaar mag er helaas geen vuurwerk afgestoken worden, maar met sterretjes kun je ook leuke foto’s maken. Dat is nog best lastig, dus ga ik je tips geven om te fotograferen met sterretjes. Als je mijn tips opvolgt gaat dat zeker lukken.

Lees meer...

Histogram bij fotografie lezen

Een histogram van een foto is een grafische weergave die de belichting van de foto laat zien. Hiermee kun je dus de belichting van je foto controleren. Een foto bestaat uit miljoenen pixels van verschillende kleuren. Ze hebben allemaal een bepaalde helderheid.

Lees meer...

Hyperfocale afstand

De hyperfocale afstand is de afstand met de grootst mogelijke scherptediepte. Stel je scherp op deze afstand, dan zal alles praktisch scherp zijn van voor tot achter. De voorste helft van de hyperfocale afstand is nog wel onscherp.

Lees meer...

Best Nine 2020 – mooiste foto’s

Het lijkt ons leuk als iedereen zijn mooiste foto’s van 2020 in een ‘bestnine’ collage zet en dat met alle cursisten gaat delen. Best Nine 2020. In 2015 werd Best Nine voor het eerst openbaar. Sindsdien zie je aan het eind van ieder jaar bij veel mensen op Instagram hun Best Nine. Het is gelijk een soort terugblik.

Lees meer...

14 tips voor het fotograferen met mist

Foto’s maken als het mistig is. In de herfst en winter heb je ’s morgen en ’s avonds vaker kans op mist, maar mist kan het hele jaar voorkomen. Dit kun je op verschillende manieren vastleggen, bijvoorbeeld in combinatie met een mooie zonsopkomst. 

Lees meer...

Hoe maak je een wazige achtergrond in je foto?

Foto’s maken met een wazige achtergrond (bokeh), waarbij het onderwerp helemaal of gedeeltelijk scherp is, hoe doe je dat? Elke fotograaf wil graag foto’s kunnen maken met een wazige/onscherpe achtergrond, zodat de aandacht vooral naar het onderwerp gaat. 

Lees meer...

Tegenlicht

Tegenlicht is het licht dat van voren komt, recht op je lens. Het licht komt bijvoorbeeld rechtstreeks van de zon, een lamp of een flitser. Het onderwerp staat dus tussen de lichtbron en de camera in. Met tegenlicht kun je ook bijzondere en creatieve foto’s maken.

Lees meer...

3000+ echte reviewsFotograferen met strijklicht

Strijklicht is licht dat vanaf de zijkant over/op het onderwerp schijnt. Meestal komt het licht vanaf een lager standpunt zoals de ondergaande zon. Bij strijklicht is het onderwerp dus van één kant belicht en valt de andere kant in de schaduw. Strijklicht geeft lange zachte schaduwen. Het maakt de foto minder vlak en details komen mooi tot hun recht.

Lees meer...

Waarom zwart-wit?

Het is best lastig om te fotograferen in zwart-wit. Zwart-wit is ook niet geschikt voor alle foto’s. De meeste foto’s zijn het mooist in kleur. Met zwart-wit kun je heel veel kracht uit je foto halen. Het heeft iets nostalgisch en het doet je denken aan foto’s van vroeger. Omdat de kleur uit de foto wordt gehaald benadruk je de compositie, vormen en lichtval en draait het om het onderwerp.

Lees meer...

Fotograferen in de winter

Als het heeft gesneeuwd, ziet het er buiten heel anders uit. Fotograferen in de winter van een sneeuwlandschap wordt in Nederland helaas steeds zeldzamer. Toch wil ik je wat tips geven om deze momenten vast te leggen. Hoe krijg je de sneeuw mooi op de foto?

Lees meer...

Foto’s terughalen van een geheugenkaart

De angst van iedere fotograaf. Je denkt dat je alles op je pc of laptop hebt gezet, maar dat blijkt dus achteraf niet. Geen nood! Het is nog te redden.

Lees meer...

Musical fotograferen – omgaan met licht en donker

Het fotograferen van een musical is een uitdaging voor je camera! Het is er altijd te donker (zeker voor de camera) en er is veel beweging op het podium.

Lees meer...

Stof op jouw camerasensor?

Soms zie je doffe ronde grijze plekken of diep zwarte vlekken op de foto zitten. Wat zijn dat voor vlekken? Deze vlekken worden (veelal) veroorzaakt doordat er stof of vuil op de sensor van je camera zit.

Lees meer...

Scherpstellen: 6 redenen waarom je camera niet scherp stelt!

Iedere lens heeft een bepaalde scherpstelafstand. Dit verschilt per lens/objectief merk. Op de zijkant van je lens kan je bekijken welke minimale afstand je moet hebben om goed te kunnen scherpstellen.

 

Lees meer...

RAW-bestand opent niet

Als je wat langer aan het fotograferen bent, krijg je vanzelf te maken met RAW. Ik ga je uitleggen wat RAW precies is en waarom je in JPEG en/of RAW fotografeert. Ook ga ik uitleggen waarom het soms niet lukt om een RAW-bestand te openen.

Lees meer...

Scherpte: 6 tips om scherpe(re) foto’s te maken

Wanneer je binnen gaat fotograferen krijgt je camera (overwegend) minder licht binnen. Hierdoor kan het gebeuren dat de sluitertijd te langzaam is.Wanneer de sluitertijd onder 1/30 komt is de kans op bewegingsonscherpte erg groot. Door het verhogen van de ISO kan je de snelheid van de sluitertijd verhogen.

Lees meer...

Wat is bokeh en hoe krijg je dit bokeh-effect?

Bokeh komt van het Japanse woord boke (ボ ケ), wat “vervaging” of “waas” betekent. Bokeh wordt uitgesproken als BOH-kay (of op zijn Nederlands: Boo-kee).
Als de achtergrond zo wazig is dat niets meer herkenbaar is, dan spreken we over een sterke bokeh.

Lees meer...

Zonsondergang fotograferen – 7 tips

Het gouden uur is het moment dat de zon ondergaat of opkomt en het blauwe uur is het moment na zonsondergang of -opgang. Tijdens het blauwe uur kleurt de lucht/hemel blauw.

Lees meer...

Pc of laptop voor fotobewerking

De systeemeisen voor fotobewerking op een pc of laptop nemen steeds meer toe. De fotocamera’s worden steeds geavanceerder en het aantal mb’s per foto nemen daardoor ook toe. Fotobewerking vraagt nogal wat van de pc of laptop. Hieronder hebben we de meest gebruikte fotobewerkingsprogramma’s voor je op een rij gezet. 

Lees meer...