1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Natuurfotografie
  4. Zo maak je de mooiste foto’s van krokussen

Zo maak je de mooiste foto’s van krokussen

Krokussen fotograferen

Als de krokussen zich laten zien, dan weet je dat de natuur weer gaat bloeien. Ze verkondigen dat het voorjaar eraan komt. In de lente verandert de natuur en krijgt alles weer meer kleur. Daar worden we allemaal vrolijk van. Ik tenminste wel. De temperatuur wordt ook weer beter en met het zonnetje erbij kan het al snel aangenaam aanvoelen. Het is dan heerlijk om eropuit te trekken en foto’s te gaan maken. Waar en wanneer bloeien krokussen en hoe kun je krokussen het beste fotograferen? In dit artikel geef ik jou de antwoorden.

Krokussen fotograferen van dichtbij voor een mooi beeld

1. De krokus

De krokus is een knolgewas. Er zijn veel verschillende soorten. De meeste soorten vinden hun oorsprong in de landen rondom de Middellandse Zee. De meest voorkomende kleuren zijn paars, violet, blauw, wit en geel. Gemiddeld wordt de krokus tien centimeter hoog. Er zijn ook soorten die zelfs de twintig centimeter aantikken.

Krokussen planten
De knolletjes van de krokus kun je op veel plaatsen poten: in de tuin of in een bak of pot. Let erop dat je ze op een zonnige plaats poot. Ze houden namelijk veel van de zon. Je poot ze in het najaar, het liefst voor de eerste vorst, ongeveer vijf centimeter diep.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. crocus sativus bulb farmar hand saffron bulbs

Zonnig
Wanneer het zonnig is of er is veel licht aanwezig, dan opent de krokus haar bloemblaadjes. De meeldraden zijn dan mooi zichtbaar. Voor gedetailleerde foto’s van krokussen kun je daarom het beste overdags fotograferen. ‘s Nachts zijn de bloemblaadjes weer gesloten, doordat het dan kouder en donkerder is. 

Let er in de volle zon wel op dat de structuur van de bloemblaadjes erg kan gaan glimmen, waardoor de foto overbelicht kan worden. Heb je hier te veel last van, dan kun je eventueel gebruik maken van een polarisatiefilter.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. closeup shot purple white spring crocus flowers

2. Waar kom je krokussen tegen?

Meestal hoef je niet ver weg om krokussen tegen te komen. Ze kunnen bij jou in de tuin groeien of ergens in de berm naast de weg die langs jouw woonhuis loopt. Krokussen groeien goed tussen het gras. Eigenlijk kun je ze overal wel tegenkomen, zolang het maar een zonnige plek is en de grond het water goed doorlaat.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. closeup shot beautiful white spring crocus flowers growing green grass

3. Wanneer bloeien krokussen?

In de periode september tot en met oktober worden de knollen geplant. Een aantal maanden later komen de krokussen tot bloei. Zoals al eerder gezegd: krokussen kondigen de lente aan. Daarmee weet je meteen wanneer krokussen ongeveer bloeien. Wanneer is de precieze bloeitijd van krokussen? Je wilt ze natuurlijk niet mislopen met je camera. De meeste krokussen bloeien van februari tot en met maart, sommige soorten zelfs nog in april. Houd gazonnen waar ze groeien goed in de gaten, om te weten hoe ze ervoor staan. 

Krokussen in de sneeuw
Met een beetje geluk kun je de krokussen vastleggen als het heeft gesneeuwd. Let wel goed op de witbalans wanneer je in de sneeuw gaat fotograferen. Bekijk de video ‘Fotograferen in de winter‘ voor tips.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. spring flowers white crocus snowdrops sun rays white yellow crocuses country spring fresh joyous plants bloomed young sprouts

Fotoverhaal
Het is heel leuk om een fotoverhaal te maken. Maak elke dag of om de dag een foto van de groeiende krokussen, van wanneer ze net uit de grond schieten tot wanneer ze vol in bloei staan.

Herfstkrokus
Wist je dat er in de herfst ook krokussen voorkomen? Dat gaat om net wat andere soorten dan de krokussen die in de lente tevoorschijn komen. De knollen van herfstkrokussen worden in de zomer geplant en ze bloeien van september tot en met november. Als je meer tips wilt over het fotograferen in de herfst, lees dan ons artikel ‘19 tips voor de mooiste herfstfoto’s’.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. crocus flower yellow autumn forest

4. Krokussen met ochtenddauw fotograferen

In de ochtend met ochtenddauw zijn de krokussen ook erg mooi. De krokussen zijn dan versierd met heel veel kleine waterdruppeltjes. Doordat er nog weinig licht aanwezig is en de temperatuur nog moet stijgen, zijn de krokussen nog dicht. 

Close-upfoto van een krokus
Maak een close-upfoto van één krokus met de dauw erop. De dauwdruppels kun je het beste met een macrolens vastleggen, maar het kan ook prima met je standaardlens. Wanneer je tegen het licht in fotografeert, krijg je een mooi contrast in jouw foto. Fotografeer met een groot diafragma (klein getal) om een mooi bokeh-effect te creëren. De krokus komt dan echt in het middelpunt te staan.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Krokussen fotograferen close up krokus

Tip bij het fotograferen met vochtig weer
Neem eventueel iets mee om onder je knieën te kunnen leggen, wanneer je met een laag standpunt gaat fotograferen, bijvoorbeeld een vuilniszak. Je kunt ook de camera laag bij de grond zetten en met een afstandsbediening of timer bedienen.

Houd er daarnaast rekening mee dat de camera niet van vocht houdt. Gebruik een geschikte schoonmaakdoek om je lens zo nodig van condens te ontzien.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. macro shoot white crocus petals covered with water drops

5. De mooiste achtergrond op jouw krokusfoto

De achtergrond is erg belangrijk bij het fotograferen. Wil je andere bloemen in de achtergrond of heb je liever een rustige, egaal groene achtergrond? Bekijk goed vanaf welke kant de achtergrond het mooist is. Meestal bereik je de mooiste bloemenfoto wanneer je zorgt voor een rustige achtergrond. Zo komt de krokus goed naar voren op jouw foto. 

Warme gloed over de krokussen
Fotografeer krokussen ook eens tijdens zonsopkomst of zonsondergang. Zowel de krokussen als de achtergrond van jouw foto krijgen dan een warme gloed. Dat maakt de foto erg sfeervol. Gebruik de app Magic Hour (App Store) of Golden Hour (Google Play Store) om te checken hoe laat de zon verschijnt of verdwijnt.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. spring crocus flowers first crocuses sunny morning bokeh background

6. Het beste diafragma bij het fotograferen van krokussen

Groot diafragma bij het maken van een close-upfoto van een krokus
Als je een enkele krokus gaat fotograferen, is het mooi om het met een groot diafragma (klein getal) te doen. Zo krijgt de close-upfoto een mooie wazige achtergrond. Dat noemen we ook wel het bokeh-effect.

Laag diafragma bij het fotograferen van een krokussenveld
Wil je een groot krokussenveld op de foto zetten? Dan is het mooi als de foto van voor tot achter scherp is. Hiervoor is een klein diafragma (groot getal) nodig. Let er ook bij een groepje krokussen op dat je het diafragma niet te groot instelt, want bij een groot diafragma kan de scherpte erg snel verlopen. Maak een paar foto’s met verschillende diafragma-instellingen als je twijfelt. Wil je meer weten over het fotograferen van een bloemenveld? Haal je tips uit het artikel ‘De beste tips en mooiste locaties om tulpen te fotograferen‘.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. spring saffron grass carpet park beautiful nature flowers inspiration planet earth flower blossom sunset

7. Bewegingsonscherpte voorkomen: de juiste sluitertijd bij het fotograferen van krokussen

Als het buiten waait, bewegen de krokussen al snel op het ritme van de wind mee. Hierdoor is het misschien lastiger om een foto van krokussen te maken zonder ongewenste bewegingsonscherpte.

Sluitertijd bij het fotograferen van krokussen
Om ongewenste bewegingsonscherpte te voorkomen is het belangrijk om op de sluitertijd te letten. Stel de sluitertijd kort in, het liefst niet langzamer dan 1/100 seconde. Je kunt natuurlijk ook geduldig wachten tot de wind even wegvalt en dan de foto maken. Of wil je juist de waaiende krokussen vastleggen op je foto? Zorg dan voor een langere sluitertijd. Wees er wel op bedacht dat je bij een langere sluitertijd al snel een statief nodig hebt om nog meer bewegingsonscherpte te voorkomen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. closeup shot white purple spring crocus

8. De ISO-waarde bij het fotograferen van krokussen

Zorg ervoor dat de ISO-waarde zo laag mogelijk blijft. Ruis kun je namelijk niet herstellen in de nabewerking. Maar als er wat wind staat, heb je mogelijk een snelle sluitertijd nodig. Om dan toch een goed belichte en voldoende scherpe foto te kunnen maken, moet je de ISO verhogen. Verhoog de ISO stapsgewijs, totdat je de juiste belichting en scherpte hebt bereikt.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. first spring flowers crocuses still frozen ground studio photo

9. Welke apparatuur heb je nodig bij het fotograferen van krokussen?

Macrolens
Krokussen zijn erg geschikt voor mooie close-upfoto’s. Wanneer je de meeldraden van de krokus, de structuur van de bloemblaadjes of een insect die op een krokus zit wilt vastleggen, dan raden wij jou aan om een macrolens te gebruiken. Een macrolens zorgt ervoor dat de kleine details scherp op beeld komen en helpt bij een mooi bokeh-effect.

Ben je nog op zoek naar een macrolens? Bekijk het aanbod in onze webshop.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. bumblebee gathers pollen blooming spring crocus flower

Statief
Bij het maken van close-upfoto’s uit de hand kun je te maken hebben met ongewenste bewegingsonscherpte. Om dit te voorkomen kun je gebruikmaken van een statief. Wanneer je laag bij de grond wilt fotograferen, kan het zijn dat jouw statief niet laag genoeg kan. Gebruik in dat geval bijvoorbeeld een rijstzak om jouw camera op te zetten.

Polarisatiefilters
Een polarisatiefilter kan ongewenste reflecties of schitteringen helpen voorkomen of verminderen. Dit kan nodig zijn wanneer je de krokussen in de volle zon gaat fotograferen, omdat de bloemblaadjes dan erg kunnen gaan schitteren, wat een overbelicht effect zal geven op je foto.

Lees ook eens onze artikels ‘De beste tips en leukste ideeën om de lente op zijn mooist vast te leggen‘ en ‘De beste tips en mooiste locaties om tulpen te fotograferen‘.


Veel plezier! #blijfklikken






Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×