1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Krokussen fotograferen

Krokussen fotograferen

Krokussen fotograferen

Krokussen fotograferen, krokussen bloeien in februari en maart, sommige soorten zelfs nog in april. Ze verkondigen dat het voorjaar eraan komt. Vanaf februari begint er weer veel in bloei te komen. De natuur verandert en krijgt weer meer kleur. Daar worden we vrolijk van. Ik tenminste wel. De temperatuur wordt ook weer beter en met het zonnetje erbij kan het al snel aangenaam aanvoelen. Het is dan lekker om erop uit te trekken en foto’s te gaan maken.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Krokussen fotograferen met dauw

De krokus

De krokus is een knolgewas. Gemiddeld wordt de krokus tien centimeter hoog en er zijn veel verschillende soorten. De meest voorkomende kleuren zijn paars, violet, blauw, wit en geel. De knolletjes kun je op veel plaatsen poten: in de tuin of in een bak of pot. Let erop dat je ze op een zonnige plaats poot. Ze houden namelijk van de zon. Je poot ze in het najaar, het liefst voor de eerste vorst, ongeveer vijf centimeter diep.

Krokussen fotograferen

Wil je de krokussen fotograferen als ze open zijn, dan zal de zon moeten schijnen. De bloemen sluiten als het afkoelt en gaan open als het warmer is. De structuur van de blaadjes gaat vaak erg glimmen door de zon, waardoor je goed op moet letten met overbelichting.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Krokussen fotograferen 1

Krokussen met ochtenddauw

In de ochtend met de ochtenddauw erop zijn de krokussen ook erg mooi. Ze zijn dan nog dicht. Maak een close-up van één krokus met de dauw erop. Dit zou je het beste met een macro-objectief kunnen maken, maar dat is natuurlijk niet noodzakelijk. Tip: neem eventueel iets mee om onder je knieën te kunnen leggen, een vuilniszak of iets dergelijks. Zo kun ze laag bij de grond fotograferen. De camera kun je ook laag bij de grond zetten en met een afstandsbediening of de timer bedienen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Krokussen fotograferen close up krokus

Achtergrond

De achtergrond is erg belangrijk bij het fotograferen. Wil je andere bloemen in de achtergrond of heb je liever een rustige egaal groene achtergrond? Als je een enkele krokus gaat fotograferen is het mooi om het met een groot diafragma (klein getal) te doen. Zo krijg je een mooie wazige achtergrond, het bokeh-effect. Bekijk goed vanaf welke kant de achtergrond het mooist is. Wil je een groepje krokussen op de foto zetten, let er dan op dat je het diafragma niet te groot instelt. Maak een paar foto’s met verschillende diafragma-instellingen als je twijfelt.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Krokussen fotograferen

Wind en onscherpte

Als er wind staat is het ook belangrijk om op de sluitertijd te letten. Door beweging van de krokussen krijg je snel een onscherpe foto. Ook kun je geduldig wachten tot de wind even weg valt en dan de foto maken.

Veel plezier! #blijfklikken


Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar [email protected].

× Kan ik je helpen?