Die vraag krijg ik vaker. Veel cursisten denken dat je hiermee de hoeveelheid licht kan bepalen die op de sensor van je camera komt, maar dat is niet het geval. Witbalans zorgt ervoor dat je de juiste kleuren op de foto krijgt of kan krijgen. Je kunt ermee instellen welke kleur de camera daadwerkelijk als wit mag beschouwen en stemt daar dan automatisch de andere kleuren op af.

Camerafuncties

Iedere digitale fotocamera heeft een witbalans functie tussen de instellingen staan. De meest gebruikte functie is die van de Automatisch Witbalans, vaak te herkennen aan de afkorting AWB. Daarnaast kan je ook kiezen voor de opties gloeilamplicht, daglicht, flitslicht, tl-licht, schaduw en bewolkt. Maar waarom zit deze functie op mijn camera?

Kleurtemperatuur

Iedere lichtbron heeft zijn eigen kleur, of beter gezegd zijn eigen kleurtemperatuur. Je camera is veelal in staat om de witbalans goed te bepalen in de AWB stand, maar soms zit hij zit ernaast en dan moet je hem een handje helpen. Neem bijvoorbeeld een sporthal, deze hangt altijd vol met TL-licht. Het kan gebeuren dat er ook daglicht binnenkomt. Je camera kan dan een foto maken waarbij je een groene gloed over de foto heen ziet liggen. Dit komt omdat je camera niet de juiste witbalans heeft kunnen bepalen, door de verschillende licht invloeden.

Witbalans Instellen middels iconen Witbalans instellen

Door gebruik te maken van de witbalans instelling kan je de camera helpen (instellen) met de juiste kleurtemperatuur. Zet je de camera op de instellingen voor TL-licht – in de sporthal – dan zal de foto neutraal/goed van kleur zijn.

verschillende soorten witbalans

Witbalans Instelling Fout

Foto met de verkeerde Witbalans

Witbalans Instelling Goed

Foto met de juiste Witbalans

×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×