Wat is een RAW-bestand?

Wat is een RAW-bestand?

RAW is de manier waarop een foto is opgeslagen. Een RAW-bestand heeft onbewerkte informatie die van de sensor van je camera komt uitgelezen. RAW zegt het eigenlijk al: ruwe data. De foto die je maakt met RAW-instelling zal dan ook vrij grauw en grijs zijn.

Wat zijn de voordelen van een RAW-bestand?

Het voordeel van een RAW-foto is dat deze nog niet bewerkt is, wat bij een JPEG-foto wel het geval is. Je hebt dus alle mogelijkheden om de foto helemaal naar jouw eigen wens te bewerken met een fotobewerkingsprogramma, zoals Luminar of Lightroom. Lees hier meer informatie over fotobewerkingsprogramma’s.

Zonder de kwaliteit van de foto aan te passen kun je gemakkelijk de witbalans aanpassen en over- of onderbelichting herstellen. Omdat een RAW-bestand onbewerkte informatie is, staat bijvoorbeeld de scherpte van de foto ook nog niet vast. Kortom, dit bestandstype geeft jou als fotograaf enorme vrijheid bij het bewerken van de foto’s.

Wat zijn eventuele nadelen van dit bestandstype?

Omdat het om een ruw bestand gaat, wordt elke pixel van de foto afzonderlijk opgeslagen. Dit heeft het gevolg dat een RAW-bestand een stuk groter is van formaat dan een JPEG-bestand, dus houd daar rekening mee.

Was dit artikel nuttig?

Related Articles

Gratis Minicursus: Mooie vakantiefoto's maken 2022

  • Hidden
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar [email protected].

× Kan ik je helpen?