Verschil tussen RAW en C-RAW

Verschil tussen RAW en C-RAW

Wat is het verschil tussen RAW en C-RAW? Bij de komst van CR3-bestanden op Canon-camera’s kun je er voor kiezen om je bestanden op te slaan als C-RAW in plaats van RAW. C-RAW is een compressed bestand. C-RAW is ongeveer 40% kleiner dan een RAW-bestand, bijvoorbeeld 15 MB in plaats van 25 MB.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. RAW of C RAW

Kwaliteitsverlies

Doordat de bestanden minder groot zijn, kun je dus meer bestanden op je geheugenkaart, harde schijf of in de cloud opslaan. Daarnaast zal de dataoverdracht ook 40% sneller zijn. Heeft de compressie invloed op de beeldkwaliteit van C-RAW? Bij TIFF en PNG verlies je geen kwaliteit, bij JPEG wel.

Het kwaliteitsverlies van C-RAW wordt pas zichtbaar als onderdelen van de foto extreem worden bewerkt. Bij normale omstandigheden van gemiddelde contrast en kleuren, zul je na bewerking in Lightroom geen verschil kunnen zien tussen de kwaliteit van C-RAW en RAW. Compressie-artefacten worden pas zichtbaar in Photoshop bij 100%, nadat je donkere delen in de foto 5 stops of meer verheldert of overbelichte lucht extreem gaat herstellen.

Ga je altijd voor de beste kwaliteit, dan kun je het beste voor RAW kiezen. Maar wil je meer bestanden op kunnen slaan en sneller datatransport, waarbij je toch de voordelen hebt van RAW, dan is C-RAW voor de meeste standaardonderwerpen een goede keuze om je bestanden op te slaan. Probeer het eens uit, als je de mogelijk hebt op je camera. Maak een foto in RAW en in C-RAW en bekijk daarna of je verschil ziet.  

Kijk hier voor meer informatie over RAW.

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×