Cameralens of -objectief?

Cameralens of -objectief?

Is het een cameralens of -objectief? We zeggen heel vaak lens in plaats van objectief. Wat is het verschil? Als je een nieuw objectief nodig hebt en op zoek gaat zul je merken dat er op websites vaak over lens of lenzen wordt gesproken. Officieel moeten we in het Nederlands “objectief” zeggen. In het Engels spreken ze over “lens” als ze het over objectief hebben. Een objectief heeft lenzen. Veel professionals zullen het hebben over een objectief, maar “lens” wordt inmiddels veel gebruikt. Met objectief bedoelen we het hele apparaat en de lens is een van de glazen elementen.

Camera lens of objectief

Een fotografisch objectief is het onderdeel van een fotocamera dat dient om een object op de film of de beeldsensor af te beelden. Het objectief wordt op het te fotograferen object gericht. Het objectief kan uit één lens bestaan, maar omvat meestal meerdere lenzen.

Camera lens of objectief

Objectief

Er zijn veel verschillende objectieven. Het objectief bepaalt voor een zeer groot deel de kwaliteit van een opname. Het objectief zorgt namelijk voor het contrast, de kleurweergave en de scherpte van een foto. De lichtgevoeligheid, het zoombereik en de beeldstabilisatie zijn de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden als je een lens gaat kopen.

Er is een groot assortiment verwisselbare lenzen beschikbaar. De meest gebruikte lenzen zijn de groothoeklens, de standaardlens, de telelens en de macrolens. Het is belangrijk dat je het juiste objectief kiest dat bij jouw cameramerk en -model past. Met een speciale adapter is het mogelijk om een objectief van een ander merk of model te gebruiken. Dat is handig als je een goed objectief hebt liggen van een ander merk. Je kan dan bijvoorbeeld een Nikon-objectief (met een Nikon-vatting) op een Canon-body (met een Canon-vatting) monteren. De brandpuntsafstand geeft aan hoeveel het objectief kan vergroten en hoeveel (groothoek) er in beeld komt. Een 35mm-lens is een groothoekobjectief en met een 300mm-teleobjectief kun je goed inzoomen/vergroten. Het diafragmagetal van een objectief geeft aan hoeveel licht er binnen komt. Hoe groter de opening, bijvoorbeeld f/1.4, hoe meer licht er binnen komt. Hiermee presteert dit objectief heel goed in omstandigheden met weinig omgevingslicht. Bij een objectief met een maximale opening van f/5.6 (kleinere opening), komt er minder licht binnen en is het lastiger om te fotograferen met weinig omgevingslicht. De ene lens beschikt over beeldstabilisatie en de andere niet.

Camera lens of objectief

Lens

Elk objectief bestaat uit verschillende lenselementen. Een zoomobjectief heeft er meer dan een objectief met een vaste brandpuntsafstand. De lenzen in een objectief zijn gemaakt van glas. Het voorste element kunt je zien. Dat is het bolvormige glazen deel dat je regelmatig schoon moet maken.

Camera objectief of lens lenselementen

Veel plezier! #blijfklikken

Leer meer over belangrijke fotografie begrippen in onze kennisbank


Was dit artikel nuttig?
×