1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Fotografie Termen
  4. Beeldstabilisatie, wat doet dat?

Beeldstabilisatie, wat doet dat?

Beeldstabilisatie, wat doet dat?

Beeldstabilisatie is een techniek die kleine bewegingen/trillingen van de fotograaf en/of camera compenseert. Je hebt de ideale omstandigheden om een topfoto te maken. De sluitertijd staat goed ingesteld en de overige instellingen ook. Tenminste dat denk je. Maar dan kom je er thuis achter dat de foto toch niet scherp is. Dat is heel erg frustrerend en een ergernis voor fotografen. Kan dit worden voorkomen? Koop een lens met stabilisatie. Tegenwoordig komt deze techniek ook steeds vaker voor in de camera. Ik ga je uitleggen wanneer je er wel of juist niet wat aan hebt.

Wat is beeldstabilisatie?

Beeldstabilisatie is een techniek die wordt gebruikt om te voorkomen dat foto’s minder snel mislukken door bewegingen van de camera. Wanneer de sluitertijd onder de veilige marge van 1/50 komt, is de kans groot dat je bewegingsonscherpte krijgt in je foto. Beeldstabilisatie maakt het mogelijk om met een sluitertijd lager dan 1/50 uit de hand te fotograferen. Beeldstabilisatie is een geweldige functie en het is zeker de moeite waard om hier extra geld voor te betalen. Het gevaar van onscherpte is er natuurlijk nog steeds, maar je krijgt er een heleboel marge bij waardoor je in de praktijk veel minder onscherpe beelden maakt. Als je graag werkt met een teleobjectief, dan geeft beeldstabilisatie je veel voordeel.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Beeldstabilisatie lens
Beeldstabilisatie op de lens

Waar zit de beeldstabilisatie?

Beeldstabilisatie kan verwerkt zijn in de lens, sensor of body. Body- of sensorstabilisatie wordt toegepast door bijvoorbeeld Pentax en Sony. Er wordt dus onderscheid gemaakt in waar de beeldstabilisatietechniek is geplaatst. Daarnaast zijn er twee stabilisatietechnieken:

Optische stabilisatie

Beeldstabilisatie in een objectief zijn een of meerdere lenselementen van glas of hoogwaardig plastic die kleine bewegingscorrecties kunnen maken. Kleine gyroscopen in het objectief registreren bewegingen en geven dit door aan de processor in het objectief. Die stuurt vervolgens de motoren aan die de lenselementen in de tegenovergestelde richting beweegt om de beweging te corrigeren.

Digitale stabilisatie

Bij digitale beeldstabilisatie detecteert de sensor wanneer het beeld beweegt om de opname vervolgens iets uit te stellen. De foto wordt dan gemaakt op een moment dat de sensoren geen beweging meer registreren. De output wordt vervolgens door interne software geoptimaliseerd.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie – termen

Ieder merk gebruikt verschillende termen voor de functie beeldstabilisatie. Hieronder zijn een aantal merken met hun termen genoemd.

  • Canon: Image Stabilization (IS)
  • Nikon: Vibration Reduction (VR)
  • Tamron: Vibration Compensation (VC)
  • Sigma:    Optical Stabilizer (OS)
  • Sony:      Optical Steady Shot (OSS)

Beeldstabilisatie – voordelen

Fotografeer je veel uit de hand, dan is de beeldstabilisatie erg handig bij:

Langere sluitertijden

Bij langere sluitertijden is beeldstabilisatie een voordeel. Dit geldt vooral in situaties met weinig licht. Doordat je de sluitertijd langer maakt, krijg je meer licht, waardoor je met een lagere ISO-waarde kunt fotograferen. Door de lagere ISO krijg je minder ruis in de foto en zal de beeldkwaliteit beter zijn.

Telelens

Bij het fotograferen met een telelens is beeldstabilisatie een groot voordeel. Met het objectief vergroot je het zoombereik en worden de trillingen van je hand versterkt en dus groter. Hoe meer je inzoomt, hoe groter de bewegingen worden. Door beeldstabilisatie worden deze trillingen verminderd.

Filmen met je camera

Beeldstabilisatie heeft ook een voordeel als je gaat filmen met je camera. Doordat de stabilisator de kleine bewegingen opvangt en rechtzet, krijg je een mooi vloeiend beeld.

Beeldstabilisatie en statief

Beeldstabilisatie heeft grote voordelen, maar er zijn situaties waarbij je de beeldstabilisatie beter uit kunt zetten. Als je op statief gaat fotograferen moet je de stabilisatie uit zetten. Het statief is de stabilisatie. Als je de stabilisatie op statief aan laat staan, kan dat de scherpte zelfs negatief beïnvloeden. Doordat het systeem dankzij de stilstand van de camera de eigen bewegingen detecteert en deze wil compenseren. Zo veroorzaakt het systeem zelf beweging en dus onscherpte.

Bewegende onderwerpen

Fotografeer je vaak bewegende onderwerpen zoals dieren of mensen in actie tijdens het sporten, dan heb je niet heel veel aan beeldstabilisatie. Beeldstabilisatie compenseert namelijk niet het bewegende onderwerp maar alleen de trilling die jezelf veroorzaakt bij het fotograferen uit de hand. Wil je snel bewegende onderwerpen fotograferen en dus ‘bevriezen’ dan zul je met een snelle sluitertijd moeten werken.

Veel plezier! #blijfklikken

Leer meer over belangrijke fotografie begrippen in onze kennisbank


Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×