1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Fotografie Termen
  4. Beeldhoek: De relatie met brandpuntsafstand en sensorformaat

Beeldhoek: De relatie met brandpuntsafstand en sensorformaat

Beeldhoek is een fundamenteel concept in de fotografie dat bepaalt hoeveel van een scène door je camera wordt vastgelegd. In dit artikel leggen we uit wat beeldhoek is, hoe het wordt beïnvloed door de brandpuntsafstand van de lens en het sensorformaat van je camera, en geven we enkele voorbeelden en veelgestelde vragen.

Beeldhoek: de basis

Beeldhoek is de hoek waarmee je het onderwerp met je camera registreert. Het is de diagonaal gemeten hoek van de sensor. De beeldhoek wordt volledig bepaald door de brandpuntsafstand van je lens of objectief. Het sensorformaat van je camera heeft ook invloed op de beeldhoek.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. kijkhoek brandpuntafstand 1

Brandpuntsafstand en beeldhoek

De brandpuntsafstand is de afstand tussen de lens en de sensor wanneer het onderwerp scherp in beeld is. Lenzen met een kortere brandpuntsafstand, zoals 18mm, hebben een grotere beeldhoek en leggen meer van de scène vast. Lenzen met een langere brandpuntsafstand, zoals 50mm, hebben een kleinere beeldhoek en leggen minder van de scène vast, maar met meer detail.

Sensorformaat en beeldhoek

Er zijn verschillende sensorformaten, zoals APS-C en fullframe. APS-C-sensoren zijn kleiner dan fullframe-sensoren en hebben een kleinere beeldhoek bij dezelfde brandpuntsafstand. Als je lenzen met dezelfde brandpuntsafstand gebruikt op zowel een APS-C als een fullframe camera, zal de beeldhoek op de APS-C camera kleiner zijn.

Voorbeeld

Stel, je gebruikt een lens met een brandpuntsafstand van 24mm. Op een fullframe camera zal deze lens een beeldhoek van ongeveer 84 graden hebben, terwijl op een APS-C camera de beeldhoek ongeveer 62 graden zal zijn. Dit betekent dat je op een APS-C camera minder van de scène vastlegt dan op een fullframe camera met dezelfde lens.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen beeldhoek en brandpuntsafstand?
Beeldhoek is de hoek waarmee je het onderwerp vastlegt, terwijl brandpuntsafstand de afstand is tussen de lens en de sensor wanneer het onderwerp scherp in beeld is. Beeldhoek wordt beïnvloed door de brandpuntsafstand van de lens.

Wat is het verschil tussen APS-C en fullframe sensoren?
APS-C sensoren zijn kleiner dan fullframe sensoren. Hierdoor hebben APS-C camera’s een kleinere beeldhoek bij dezelfde brandpuntsafstand in vergelijking met fullframe camera’s.

Hoe beïnvloedt de beeldhoek mijn foto’s?
De beeldhoek bepaalt hoeveel van een scène je in beeld krijgt. Een grotere beeldhoek is geschikt voor landschapsfotografie, terwijl een kleinere beeldhoek ideaal is voor portretfotografie. Het begrijpen van beeldhoek kan je helpen om effectievere en aantrekkelijkere foto’s te maken, afhankelijk van het onderwerp en de sfeer die je wilt vastleggen.

Hoe kan ik de beeldhoek van mijn lens berekenen?
De beeldhoek kan worden berekend met behulp van de brandpuntsafstand en het sensorformaat van je camera. Er zijn online calculators beschikbaar om je te helpen de beeldhoek te berekenen, zoals de beeldhoeksimulator van Nikkor.

Hoe kies ik de juiste lens voor de gewenste beeldhoek?
Het kiezen van de juiste lens hangt af van het type fotografie dat je wilt doen en de beeldhoek die je nodig hebt om het gewenste effect te bereiken. Voor landschapsfotografie is een groothoeklens met een grote beeldhoek aan te bevelen, terwijl voor portretfotografie een lens met een kleinere beeldhoek en een langere brandpuntsafstand geschikter is.

Conclusie

Beeldhoek is een essentieel concept in de fotografie dat bepaalt hoeveel van een scène door je camera wordt vastgelegd. Het wordt beïnvloed door zowel de brandpuntsafstand van de lens als het sensorformaat van je camera.

Door het begrijpen van beeldhoek en de factoren die het beïnvloeden, kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen bij het kiezen van lenzen en het maken van foto’s die het gewenste effect en de gewenste sfeer vastleggen.

Voor beginners is het belangrijk om te experimenteren met verschillende brandpuntsafstanden en beeldhoeken om een beter gevoel te krijgen voor hoe deze concepten je fotografie beïnvloeden.

Een mooie beeldhoeksimulator.

Was dit artikel nuttig?
×