welke lens/objectief is geschikt voor de canon

Lensmount – Lens aansluiting

Canon kent drie type aansluiting op hun systeem- en spiegelreflexcamera’s
  • EF – voor fullframe spiegelreflexcamera’s
  • EF-S – voor spiegelreflexcamera’s
  • EF-M – voor systeemcamera’s
Canon Camera aansluitingen

Lensvatting – Fullframe Spiegelreflexcamera

Specifiek voor de fullframe camera’s heeft Canon de EF lenzen. Deze serie lenzen herken je aan de rode streep op de lens. De lenzen hebben ook een rode stip, die overeenkomt met de camera vatting van de fullframe camera.
Het komt ook voor dat de EF-S lenzen, die voor de APS-C sensor spiegelreflexcamera’s, ook een rode stip hebben. Deze lens kan dan ook op een fullframe camera.
Canon lensvatting EF lenzen

Lensvatting – APS-C Spiegelreflexcamera

Weet je niet of je een APS-C spiegelreflexcamera hebt? Geen probleem, ik ga het je uitleggen. De sensor (APS-C) is kleiner dan een fullframe. Hiervoor heb je dan ook andere lenzen nodig.
Canon heeft specifiek voor de camera’s EF-S lenzen ontwikkeld. Deze lenzen herken je aan het witte vierkante blokje op je lensvatting.
Canon 800D

Lensvatting – Systeem Camera’s

Canon heeft inmiddels twee verschillende soorten systeemcamera’s ontwikkelt. Voor het gemak noem ik het de M-lijn en de R-lijn. De R-lijn is de fullframe systeemcamera van Canon. Er zit dan ook een verschil in aansluitingen.
M-lijn – deze lijn lenzen/objectieven kan je herkennen door de witte stip op de lensvatting. R-lijn – kan je herkennen door de rode streep. Voor beide systeemcamera’s zijn adapters te verkrijgen. Hierdoor kan je de lenzen van de spiegelreflexcamera ook gebruiken op de systeemcamera. Degene die dit gebruiken geven aan hier niet enthousiast over te zijn.
Canon Adapter Systeemcamera R
Canon Systeemcamera M

Canon Systeemcamera

Canon M Cameravatting – Witte stip

Canon Systeemcamera R

Canon Systeemcamera

Canon R

Cameravatting – Rode Streep