ZOOMLENS - ZOOMOBJECTIEF - DE BESTE TIPS

Zoomlens – Telelens

Je bent op zoek naar een zoomlens (ook wel bekend als telelens), je zoekt op internet en ziet werkelijk door de lenzen de camera’s niet meer ?
In dit artikel geef ik je tips om een goede telelens / teleobjectief aan te schaffen. We bespreken de beeldstabilisatie, sluitertijd en gebruik van statief.
Zoomlens - Telelens - Aankoopadvies

Brandpuntafstand

Er zijn verschillende lenzen verkrijgbaar met verschillende soorten brandpuntafstanden. De meest verkochte/bekende zoomlenzen zijn 18-200mm en 18-300mm.
Ik adviseer, wanneer je zo’n lens gaat aanschaffen, om een behoorlijke lengte te nemen. Dus > 300mm aan totaal bereik. Want 200mm lijkt al aardig weg, maar ga je dieren in het wild (of dierentuin) fotograferen kom je er als snel achter dat het nog niet dichtbij genoeg is.
Telelens - Nikon - Welke aanschaffen

Beeldstabilisatie

Welke zoomlens/telelens je ook aanschaft. Zorg ervoor dat er ALTIJD stabilisatie op de lens aanwezig is!
Wanneer je behoorlijk gaat inzoomen is de kans op bewegingsonscherpte aanwezig. Zeker wanneer je uit de hand fotografeert kan door je eigen trilling/beweging de foto onscherp worden. De beeldstabilisatie gaan dit tegen. Het is OOK belangrijk om de sluitertijd goed in de gaten te houden.
Wil je meer weten over beeldstabilisatie lees dan dit artikel.
Beeldstabilisatie Uitleg

Sluitertijd

Om bewegingsonscherpte te voorkomen is het belangrijk om de sluitertijd goed in de gaten te houden. Door je eigen beweging en veel inzoomen beweegt je beeld behoorlijk. Dit kan je bevriezen d.m.v. de sluitertijd.
Ik adviseer altijd: brandpuntafstand x 2 = sluitertijd. Wanneer je deze formule aanhoudt zit je altijd goed. Bijvoorbeeld: brandpuntafstand = 200mm x 2 = 1/400 sluitertijd.
Voor de gevorderde lezer:
Je zal je afvragen waar komt de “x2” vandaan?
Ik kies hiervoor, voor het gemak. Iedereen kan x2 onthouden. In werkelijkheid zou je de cropfactor kunnen/moeten gebruiken. Voor fullframe camera’s is het 1:1 > 200mm = 1/200.
Welke zoomlens aanschaffen?

Sluitertijd

Gebruik indien mogelijk een statief. Hierdoor kan je de camera goed laten rusten op het statief. Wanneer je veel op pad bent is een monopod statief een uitkomst. Deze eenpoots stafief is gemakkelijk in en uit te schuiven op hoogte.

Je zou ook gebruik kunnen maken van een kersenpitzak. Het voordeel is dat je de camera goed kan positioneren.