Beste fotobewerkingsprogramma

Wat is het beste fotobewerkingsprogramma?

Fotobewerkingsprogramma’s heb je in vele soorten; van heel uitgebreid tot redelijk simpel. Laat ik beginnen door te zeggen dat het beste altijd erg persoonlijk is. In dit artikel leg ik je graag de verschillen uit tussen Lightroom en Luminar.

Fotobewerkingsprogramma Lightroom

Lightroom is het programma van Adobe, de makers van Photoshop. Het is dan ook een programma die vanuit Photoshop is ontstaan. Waar je veel toepassingen en filters in Photoshop moet activeren, zo eenvoudig werkt het in Lightroom. De eerste versie van Lightroom is uit 2007.

Inmiddels hebben we Lightroom Classic (wat nog steeds dezelfde structuur heeft) en Lightroom CC. Lightroom CC is een versie die meer gericht is op mobiel gebruik, de foto’s in de cloud en het bewerken via smartphone, tablet of laptop.

Fotobewerkingsprogramma: Lightroom

Bibliotheek voor je foto’s

Lightroom is niet alleen een fotobewerkingsprogramma, maar het kan ook je gehele fotobibliotheek worden. Je kan de foto’s inladen en categoriseren. Het voordeel is dat de foto’s niet op de computer/laptop hoeven te staan. Je kan ook werken met een externe harde schijf.

HDR en Panorama

Ook het bewerken van HDR-foto’s en panoramafoto’s is voor Lightroom een fluitje van een cent. Hierdoor is Lightroom echt een alleskunner!

Lightroom is alleen nog te verkrijgen middels een abonnement. Het voordeel is wel dat je Photoshop erbij krijgt.


Fotobewerkingsprogramma Luminar AI

Luminar is van Skylum. Ze hebben een zeer goed alternatief gemaakt voor Lightroom. In sommige gevallen is Luminar zelfs nog meer vooruitstrevend dan Lightroom.

AI-toepassingen

Met AI-technologie (Artificial Intelligence) is Luminar in staat om in een handomdraai precies datgene aan te passen wat jij selecteert. Wil je de luchtvervanger? Dat kan, tot echt letterlijk op de horizon nauwkeurig. Wil je een portret aanpassen? Middels AI kan je echt op onderdelen bewerkingen toepassen.

Luminar AI Nachtfotografie

Ook Luminar heeft de mogelijkheid om je foto’s te ordenen. Dit werkt nagenoeg op dezelfde manier als Lightroom.

HDR en panorama missen

Het enige wat jammer is, is dat Luminar geen mogelijkheden kent van HDR en panorama. De makers van Luminar hebben voor HDR specifiek AURORA-software ontwikkeld, puur en alleen voor het bewerken van HDR-foto’s. Het programma is wel een aanrader als je veel met HDR doet.

Jeroen zijn persoonlijke mening over de fotobewerkingsprogramma

Ik gebruik Lightroom al vanaf de eerste versie. Het helpt mijn foto’s snel te verfijnen. Lightroom is een allroundprogramma, die ook HDR-mogelijkheden heeft. Als je veel gaat bewerken, dan is Lightroom absoluut zijn geld waard!

Luminar is een volwaardig alternatief. Ik ben blij dat Luminar er ook is, want veel cursisten willen geen abonnement. Luminar is op een aantal punten zelfs verder dan Lightroom, alhoewel ik deze functies (lucht vervangen, objecten plaatsen) zelf niet/nauwelijks gebruik.

Ben je geรฏnteresseerd geraakt in fotobewerking? Bekijk eens al onze cursussen op het gebied van fotobewerking zoals de offline cursus voor Luminar AIย of de onlinecursus voor Lightroom CC.

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×