1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Fotobewerking - Foto opslag/backup
  4. Lightroom
  5. Wat is het verschil tussen Lightroom Classic CC en Lightroom CC?

Wat is het verschil tussen Lightroom Classic CC en Lightroom CC?

Wat is het verschil tussen Lightroom Classic CC en Lightroom CC?

Lightroom Classic CC

Lightroom is de donkere kamer, zoals we deze vroeger kenden, maar nu voor de digitale bewerking van foto’s. Het beste komt dit programma tot zijn recht wanneer je RAW-foto’s gebruikt. Hierdoor haal je het maximale uit je foto’s als het om bewerken gaat. Heb je eerder gehoord van Lightroom 6, dan is de nieuwe versie daarvan Lightroom Classic CC. Dit heeft ook te maken met de komst van CC (Creative Cloud). Alles is namelijk nu online te installeren en te benaderen.

Wat is Lightroom CC?

Daarnaast heeft Adobe, de makers van het bekende fotobewerkingsprogramma Photoshop, Lightroom CC geïntroduceerd. Dit is Lightroom die volledig gericht is op het gebruik op mobiel: smartphone of tablet.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. verschil lightroom cc lightroom classic cc

Lightroom CC is een pakket met applicaties, ontworpen voor mensen die hun foto’s overal beschikbaar willen hebben en kunnen delen. Het bestaat uit:

  • een desktopapplicatie;
  • een app op mobiele telefoons;
  • een app op tablets;
  • een app in een webbrowser;
  • een Apple TV-app.

Al deze apps zijn gesynchroniseerd en worden nu gezamenlijk Lightroom CC genoemd (logisch, CC is Creative Cloud , dus deze worden gesynchroniseerd in de cloud).

Het grote verschil is dat Lightroom CC alle foto’s opslaat in de cloud (ergens een gigantische webserver). Alle foto’s op je nieuwe Lightroom CC zijn altijd perfect gesynchroniseerd.

Ervaring Lightroom Classic of CC

Lightroom Classic is uitgebreider. Je hebt bijvoorbeeld meer mogelijkheden om te exporteren. Ook het snel kunnen verwerken van een logo is in een handomdraai gebeurt binnen Lightroom Classic. Dat wil niet zeggen dat Lightroom CC niets is, maar deze mist dus wel wat onderdelen.

Beide fotobewerkingsprogramma’s geven met RAW de mooiste resultaten. Je kan werken met een JPEG-bestand, maar deze is al eerder (door de camera) bewerkt. Hierdoor is er veel data verloren gegaan. Dit alles heeft te maken met het comprimeren. Een RAW-foto is gemiddeld 25 MB groot, terwijl een JPEG gemiddeld maar 5 MB groot is. Na het bewerken maak de camera er een JPEG-foto van en gooit onnodige data weg.

Bibliotheek

Het voordeel van Lightroom als fotobewerkingsprogramma is dat je ook je foto’s kunt organiseren. Dit kan je doen door middel van het toewijzen van sterren of door het toewijzen van kleuren. Allebei kan trouwens ook. Zo kan je gemakkelijk alles goed organiseren.

Kopen of abonnement

Er zijn op dit moment nog wat exemplaren te koop, waarbij je eenmalig voor Lightroom betaald. Dit is dan wel Lightroom 6, maar deze zal binnenkort niet meer worden ondersteund. Het alternatief is een abonnement waarbij je iedere maand voor het programma betaald. Het voordeel is dat je fotobewerkingsprogramma altijd up-to-date is.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. verschil lightroom classic lightroom cc
Was dit artikel nuttig?

Related Articles

Gratis Minicursus: Mooie vakantiefoto's maken 2022

  • Hidden
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar [email protected].

× Kan ik je helpen?