RAW-bestand opent niet

RAW-bestand opent niet

RAW

Als je wat langer aan het fotograferen bent, krijg je vanzelf te maken met RAW. Ik ga je uitleggen wat RAW precies is en waarom je in JPEG en/of RAW fotografeert. Ook ga ik uitleggen waarom het soms niet lukt om een RAW-bestand te openen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. RAW SD card

Wat is een RAW-bestand?  

Een RAW-bestand wordt gegenereerd door de meeste spiegelreflex- en systeemcamera’s. Het is een afbeelding. Je hebt de optie om een foto op twee manieren op te slaan, namelijk als JPEG of als RAW. Bij de meeste camera’s kun je er ook voor kiezen om de afbeelding op te slaan als JPEG en RAW, waarbij je per foto twee bestanden krijgt. JPEG (Joint Photographic Experts Group) wordt het meest gebruikt om je foto op te slaan. RAW is een bestandstype. Je kan een RAW-bestand vergelijken met een negatief van vroeger. Het is een ruw bestand wat de basis is voor een JPEG-foto. Het ruwe bestand moet nog worden aangepast. Je kan de belichting, de witbalans enzovoorts nog aanpassen met behulp van bijvoorbeeld Lightroom of Luminar.

Bestandsextensies

Elk cameramerk heeft een andere bestandsextensie van een RAW-bestand.
Bij de meeste camera’s wordt een programma meegeleverd waarmee RAW-bestanden kunnen worden opgeslagen en bewerkt.

  • Canon: .CR2 of .CRW
  • Nikon: .NEF
  • Fuji: .RAF
  • Kodak: .KDC
  • Olympus: .ORF
  • Panasonic: .RW2
  • Pentax: .PTX of .PEF
  • Samsung: .SRW
  • Sony: .ARW
  • Sigma: .X3F
  • Minolta: .MRW

Waarom fotografeer je in RAW?

Wie beelden van hogere kwaliteit wil produceren zal in RAW moeten gaan fotograferen. Het RAW-bestand slaat gegevens op van een camera in een niet-gecomprimeerde indeling. RAW-bestanden verliezen geen data, maar dat doen JPEG-bestanden wel, omdat deze gecomprimeerd worden. RAW-bestanden kunnen wel zeer groot zijn. Dat komt doordat deze bestanden niet gecomprimeerd zijn. JPEG-bestanden zijn kleinere afbeeldingen van 1 tot 5 MB en van lagere kwaliteit en RAW-bestanden zijn grotere afbeeldingen van hogere kwaliteit en kunnen per afbeelding wel 10 tot 40 MB geheugen kosten. Houd er dus rekening mee dat je geheugenkaart sneller vol is als je in RAW fotografeert. Een RAW-bestand moet je ook altijd eerst bewerken voordat je hem bijvoorbeeld op Instagram kan plaatsen of af kan laten drukken, want hij moet eerst omgezet worden als JPEG.

RAW-bestand openen

Een RAW-bestand kun je niet in elk programma openen, al ondersteunen inmiddels steeds meer programma’s RAW-bestanden. Een RAW-bestand kan je niet gelijk af laten drukken en zul je dus om moet zetten in JPEG. Dit kun je bijvoorbeeld doen met Lightroom of Luminar.

Mijn RAW-bestand wordt niet ondersteund

Je hebt net een nieuwe camera gekocht en je gaat in RAW fotograferen omdat je dat altijd al doet. Nu blijkt dat je RAW-bestand niet herkend wordt door de fotobewerkingssoftware zoals bijvoorbeeld Lightroom of Luminar. Voor elk nieuw type camera moeten de softwarefabrikanten een aparte definitie maken, dus kan het voorkomen dat de software een update moet  doen voordat de nieuwe definitie herkend kan worden. Ook kan het voorkomen dat je een oudere versie gebruikt van een bepaald programma en dat deze de nieuwste versie van je camera niet gaat ondersteunen, ook niet na een update. In dat geval kan je een nieuwe versie van het programma aanschaffen om je RAW-bestand te kunnen lezen. Maar gelukkig kun je ook met een programma van Adobe de RAW-bestanden omzetten in DNG.

DNG

Wat gebeurt er als de camerafabrikant niet meer bestaat en de conversie software niet meer beschikbaar is? Wat gebeurt er als je een oudere versie van bijvoorbeeld Lightroom of Photoshop gebruikt? Dan heeft Adobe gelukkig een oplossing, namelijk DNG (Digital Negative Specification). Dit is een camera-onafhankelijk formaat en kan in veel verschillende programma’s worden ingelezen. Onder andere wordt DNG ondersteund door Adobe Photoshop, Lightroom en Luminar op Mac en PC. Adobe heeft een gratis DNG-converter gemaakt. Deze kun je dus ook gebruiken om nieuwe RAW-formaten in oudere software te openen. Met deze link kun je van alles vinden over Adobes DNG-formaat. Je kunt hier ook de downloads vinden voor Mac OS en voor Windows.

Veel plezier! #blijfklikken





Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×