Stof op je camerasensor?

Stof op jouw camerasensor?

Soms zie je doffe ronde grijze plekken of diep zwarte vlekken op de foto zitten. Wat zijn dat voor vlekken? Deze vlekken worden (veelal) veroorzaakt doordat er stof of vuil op de sensor van je camera zit. Ook al ben je heel voorzichtig tijdens het wisselen van de lenzen en komt de camera niet veel in contact met water, zand, modder et cetera, toch kan het gebeuren dat ook jouw camera stof of vuil heeft op de sensor.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. stof op de sensor
Deze vlekken worden veroorzaakt door stof op de sensor

Waarom zie je de vlekken niet op alle foto’s?

Het stof of het vuil wordt pas zichtbaar als je een kort brandpuntsafstand (bijvoorbeeld 18mm) gebruikt in combinatie met een klein diafragma. Hoe kleiner het diafragma, hoe scherper de foto Γ©n dus ook het vuil. Wanneer je met een groot diafragma fotografeert zie je dus nauwelijks tot niet het stof of het vuil.

Hoe kan ik zien of mijn camerasensor stof of vuil bevat?

Je kan het stof of het vuil herkennen met bovenstaande situatie, maar je kan het ook zelf onderzoeken. Middels dit stappenplan weet je of de sensor van jouw camera stof of vuil bevat:

  • Kies een kort brandpuntsafstand (bijvoorbeeld 18mm);
  • Gebruik de diafragmavoorkeuze (A/Av);
  • Kies de hoogste kwaliteit/resolutie, het liefst RAW;
  • Zorg ervoor dat de witbalans klopt, zodat wit ook Γ©cht wit is;
  • Zet de Autofocus uit, zodat jouw camera niet scherp stelt;
  • Maak een foto van een wit vel papier. Het papier moet NIET scherp in beeld zijn;
  • Beweeg jouw camera tijdens het maken van de foto, om te voorkomen dat het papier scherp is. Is het papier te scherp, maak dan nog een foto;
  • Beoordeel nu de foto. Dit kan op jouw camera. Zoom wel in! Maar je kunt dit het beste beoordelen op een groter beeldscherm.
De sensor van de camera
Sensor van de camera

De sensor van mijn camera bevat stof of vuil, wat nu?

Er is veel informatie te vinden op internet om de sensor van jouw camera zelf te reinigen en te ontdoen van stof en vuil. Maar ik ben er persoonlijk niet zo’n fan van. Als je niet goed weet wat je doet, dan kan je juist meer kapot maken.

Wat je zelf kan doen is eventueel met een blaasbalg het stof proberen eruit te blazen. Maar als dit niet de oplossing is, laat er dan een vakman naar kijken. Iedere fotospeciaalzaak kan jouw camerasensor reinigen.

Wil je jouw fotocamera schoonmaken? Bekijk dan hier onze schoonmaakdoekenset.

Wat kost het reinigen van een camerasensor?

De kosten variΓ«ren per winkel en de service ook. Sommige winkels kijken ook jouw firmware na en andere vitale delen. De prijzen kunnen variΓ«ren van 25 tot 50 euro.

Hoe vaak moet ik mijn camera laten reinigen?

Dit is erg afhankelijk van het gebruik en jouw eigen gevoel. Ben je een professional en/of een veeleisende fotograaf, dan is het niet verkeerd om twee keer per jaar alles na te laten kijken.

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×