Camera in de winter

Camera in de winter

In de winter, als het buiten erg koud is, kan er condens op je objectief of camera ontstaan. Dit kan ontstaan als je je camera van buiten mee naar binnen neemt. Binnen staat de verwarming vaak aan en is het lekker warm. Door de grote temperatuurverschillen komt er vocht en condens op je lens en camera. Condens bestaat uit kleine waterdruppeltjes en omdat de meeste camera’s niet waterdicht zijn kan het vocht zich toch ongemerkt verplaatsen. Water in je camera moet je zien te voorkomen. Schade komt gelukkig niet heel vaak voor, maar je kunt condensatie beter voorkomen. Condens kan nare gevolgen hebben op je apparatuur. Hoe kun je dat voorkomen en hoe kun je je camera en objectief hier tegen beschermen?

Camera-in-de-winter-condens

Condens voorkomen

Als je op pad bent geweest met je camera in de winter en van een koude temperatuur buiten naar binnen gaat waar het lekker warm is, ontstaat er condens. Dit kun je voorkomen door niet gelijk je camera de warme ruimte mee in te nemen. Maar hem geleidelijk te laten acclimatiseren. Om de camera op temperatuur te laten komen, laat je de camera in de cameratas zitten als je naar binnen (of naar buiten) gaat. Is het erg koud buiten zet je cameratas dan tijdelijk even in de schuur of een andere ruimte waar het niet gelijk heel erg warm is. Plaats hem na ongeveer twintig minuten weer naar een ruimte waar het weer iets warmer is enzovoort. Loop ook nooit met een beslagen lens de kou weer in, want het vocht kan dan bevriezen. Daarnaast is het belangrijk om een vochtige camera nooit in je tas te stoppen. Zorg er altijd voor dat je camera droog de tas in gaat.

Condens van adem

Je zult zien dat je schermpje regelmatig beslaat als je met je camera in de winter buiten in de kou staat te fotograferen. Dit is niet heel erg en trekt vaak snel weer weg. Maar dit kun je ook voorkomen door niet richting de camera te ademen.

Regenhoes

In de winter en bij regen is het verstandig om een regenhoes om je camera te gebruiken. Zo kun je je camera ook beschermen tegen sneeuw en regenval.

Camera-in-de-winter-regenhoes

Zonnekap

Gebruik in de winter en bij regen je zonnekap. Hierdoor voorkom je dat er sneeuw of regen op je lens terecht komt.

Camera-in-de-winter-zonnekap

Doek

Zorg dat je een camera- en lensdoek bij je hebt, zodat je regelmatig je camera en het glas schoon kunt maken.

Camera-in-de-winter-camera-schoonmaakdoekset

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×