Teleconverter

Teleconverter

Ook al heb je het mooiste teleobjectief, er zullen altijd situaties zijn waarbij je het onderwerp niet genoeg dichtbij kunt halen. Door gebruik te maken van een teleconverter kun je het bereik van je teleobjectief flink vergroten. De teleconverter plaats je tussen de body en je (tele)objectief. Een teleconverter is eigenlijk een soort vergrootglas met een bepaalde factor. Een teleconverter wordt ook vaak extender genoemd, zoals bij Canon en Nikon.

Teleconverter

Teleobjectief

Een teleobjectief met veel bereik is meestal zwaar, groot en behoorlijk duur. Dit soort objectieven schaf je meestal niet aan als je wilt gaan starten met fotograferen.

Soorten teleconverters

Er zijn verschillenden soorten en merken teleconverters verkrijgbaar. Nikon en Canon hebben hun eigen teleconverters en noemen het een extender. Door het bij elkaar gebruiken van de juiste merken blijft alles gewoon werken. Je camera ziet dan namelijk gelijk dat er een teleconverter tussen het objectief en de body zit. Het diafragmagetal wordt gelijk aangepast. Je hoeft dit dus niet zelf uit te rekenen.

Teleconverter

Vergroting

Een teleconverter is verkrijgbaar in verschillende vergrotingsfactors, bijvoorbeeld 1.4x en 2x. Bij een vergrotingsfactor van 2x kan het zomaar zo zijn dat je twee keer zoveel bereik krijgt. Bij een objectief van 200mm wordt het 400mm. Je hebt dan maar een objectief nodig in plaats van twee. De teleconverter neem je makkelijk mee en het neemt weinig plaats in.

Lichtverlies

Het gebruik van een teleconverter kan natuurlijk niet alleen maar voordelen hebben. Door een teleconverter tussen de body en het objectief te plaatsen krijg je meer bereik, maar dit gaat wel ten koste van de maximale lichtsterkte. Bij het gebruik van een 1.4x-teleconverter raak je een volledige stop kwijt. Een maximaal diafragma van f/4 wordt hierdoor f/5.6. En bij een 2x-vergroting raak je zelfs 2 stops kwijt en wordt het maximaal diafragma f/8. Het versterkt de lensafwijkingen, je ziet meer chromatische aberratie en meer vignettering en is er kans op meer vertekening. Ook zijn het contrast en de detailregistratie minder.

Kwaliteitsverlies

Bij het gebruik van een teleconverter verlies je ook iets aan kwaliteit. Dit komt doordat je extra stuk glaswerk tussen je objectief en je sensor plaatst. Teleconverters kun je ook combineren/stapelen, maar ik weet niet wat dat precies met de kwaliteit gaat doen.

Diafragmagrens

Als een objectief te weinig licht doorlaat, dan werkt de autofocus niet meer en zul je handmatig scherp moeten stellen. De scherpstelsensoren kunnen ook onbruikbaar worden, waardoor scherpstellen minder nauwkeurig of langzamer gaat. Stapel je de 1.4x- en 2x-teleconverter op, dan verlies je dus 3 stops aan licht. Bij een diafragma van f/2.8 wordt het f/8 en bij f/4 wordt het f/11. Je kunt dus het beste lichtsterke objectieven gebruiken.

Sluitertijd

Let wel op de sluitertijd als je ver bent ingezoomd. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe korter de sluitertijd. Met een 50mm-lens kan je met 1/50 nog uit de hand fotograferen. Ik adviseer altijd: brandpuntsafstand x 2 = sluitertijd. Wanneer je deze formule aanhoudt, zit je altijd goed. Voorbeeld bij een brandpuntsafstand van 200mm: 200mm x 2 = 400, dus 1/400 sluitertijd.

Lensmount

Let bij het aanschaffen van een teleconverter er wel op dat je er een koopt die voor jouw cameramerk bedoeld is. Niet ieder objectief is geschikt om te gebruiken met een teleconverter. Bekijk de specificatie van de teleconverter dus goed. Daarin staat welke objectieven geschikt zijn. De contactpunten tussen de camera en het objectief blijven hierdoor in stand, zodat de autofocus en het diafragma goed blijven werken.

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×