Zoomlens – tips

Zoomlens – telelens

Ben je op zoek naar een zoomlens (ook wel bekend als telelens), zoek je op internet en zie je werkelijk door de lenzen de camera’s niet meer?

In dit artikel geef ik je tips om een goede telelens/teleobjectief aan te schaffen. We bespreken de beeldstabilisatie, sluitertijd en gebruik van statief.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Telelens Zoomlens Aankoop Tips

Brandpuntsafstand

Er zijn verschillende lenzen verkrijgbaar met verschillende soorten brandpuntsafstanden. De meest verkochte/bekende zoomlenzen zijn 18-200mm en 18-300mm.

Ik adviseer, wanneer je zo’n lens gaat aanschaffen, om een behoorlijke lengte te nemen. Dus > 300mm aan totaal bereik. Want 200mm lijkt al aardig lang, maar ga je dieren in het wild of in de dierentuin fotograferen, dan kom je er al snel achter dat het nog niet dichtbij genoeg is.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Nikon 70 300 telelens

Beeldstabilisatie

Welke zoomlens/telelens je ook aanschaft, zorg ervoor dat er ALTIJD stabilisatie op de lens aanwezig is!

Wanneer je behoorlijk gaat inzoomen is de kans op bewegingsonscherpte aanwezig. Zeker wanneer je uit de hand fotografeert kan door je eigen trilling/beweging de foto onscherp worden. De beeldstabilisatie gaat dit tegen. Het is ook belangrijk om de sluitertijd goed in de gaten te houden.

Wil je meer weten over beeldstabilisatie, lees dan dit artikel.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Beeldstabilisatie uitleg

Let op de sluitertijd!

Om bewegingsonscherpte te voorkomen is het belangrijk om de sluitertijd goed in de gaten te houden. Door je eigen beweging en veel inzoomen, beweegt je beeld behoorlijk. Dit kan je bevriezen door middel van de sluitertijd.

Ik adviseer altijd: brandpuntsafstand x 2 = sluitertijd. Wanneer je deze formule aanhoudt, zit je altijd goed. Voorbeeld bij een brandpuntsafstand van 200 mm: 200mm x 2 = 400, dus 1/400 sluitertijd.

Voor de gevorderde lezer:

Je zal je afvragen waar komt de ‘x 2’ vandaan? Voor het gemak kies ik hiervoor. Iedereen kan x 2 onthouden. In werkelijkheid zou je de cropfactor kunnen/moeten gebruiken. Voor fullframe camera’s is het 1:1, dus 200mm brandpuntsafstand = 1/200 sluitertijd.

Statief gebruiken voor stabiliteit

Gebruik indien mogelijk een statief. Hierdoor kan je de camera goed laten rusten op het statief. Wanneer je veel op pad bent is een monopod (eenpootstatief) een uitkomst. Deze eenpootstatief is gemakkelijk in en uit te schuiven op hoogte.

Je zou ook gebruik kunnen maken van een kersenpitzak. Het voordeel is dat je de camera goed kan positioneren.

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×