Spiegelreflexcamera of systeemcamera

Het verschil tussen spiegelreflex en systeemcamera

Je bent er achter gekomen welke camera voor beginners je moet hebben en de keus is nu tussen een spiegelreflexcamera of een systeemcamera. Welke van de twee je dan moet kiezen is niet altijd gemakkelijk. Ik ga je de verschillen uitleggen, zodat het hopelijk wat makkelijker wordt om de juiste camera te kiezen.

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen spiegelreflex en systeemcamera?

Het verschil tussen een spiegelreflex en een systeemcamera is dat een spiegelreflex een spiegelsysteem heeft. Hierdoor zie je door de optische zoeker het werkelijke beeld. Terwijl een systeemcamera geen spiegelsysteem heeft en soms een elektronische zoeker. Hierdoor is een systeemcamera een stuk kleiner en lichter. 

Waarom systeemcamera ipv spiegelreflex?

Een van de redenen dat een systeemcamera voor jou en betere keuze is, is omdat je veel op reis bent. Hierom is het fijner om een lichtere en compactere camera te hebben. Ook zijn de lenzen lichter. 

Is spiegelreflex beter?

Een spiegelreflexcamera kan beter zijn als je het fijn vindt om het werkelijke beeld en kleuren te kunnen zien door de optische zoeker van de camera. Of als je het fijn vindt om een grote body te hebben omdat dat fijner vasthouden is.

Spiegelreflexcamera of een systeemcamera welke is de beste optie?

Wat is een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera wordt vaak ook wel een DSLR-camera genoemd. Dit staat voor Digital Single Lens Reflex. Deze camera heeft een spiegelsysteem (vandaar de naam spiegelreflex) en een optische zoeker. Wat dat precies betekent leg ik hieronder uit. Ook heeft de spiegelreflexcamera verwisselbare lenzen. 

Spiegelsysteem en optische zoeker

Het spiegelsysteem van een spiegelreflex camera zorgt ervoor dat het beeld door de lens, via de spiegel gereflecteerd wordt naar de optische zoeker. Alles wat je dus door de zoeker ziet is hoe het er werkelijk uitziet. Het voordeel hiervan is dat het heel natuurlijk kijkt. Het is hetzelfde als wanneer je zonder camera kijkt. Bij het maken van een foto klapt de spiegel kort weg zodat het beeld op de sensor geregistreerd kan worden. 

De meeste camera’s hebben ook een scherm om op te kijken. Maar als je zeker wilt weten of de compositie goed is, is het aan te raden om door de zoeker heen te kijken. Je kan daardoor veel meer zien dan op zo’n klein schermpje. 

De andere functie van de spiegel is dat hij het beeld doorzet naar een digitale autofocus-sensor. Hier vindt de scherpstelling plaats. Het nadeel hiervan is dat het beeld vaak niet helemaal gedekt kan worden door de autofocus-punten. De camera probeert dit op te lossen door fasedetecties of contrast detecties toe te passen. Het voordeel is dat het heel snel is.

Conclusie

Door het spiegelsysteem is het fijn kijken door de optische zoeker omdat het beeld de werkelijkheid is. Helaas is de camera hierdoor wel een stuk zwaarder en groter. Verder zijn spiegelreflexcamera’s al een hele tijd op de markt dus er is een hoop om uit te kiezen. Helaas maken alleen Canon, Nikon en Pentax nog nieuwe spiegelreflexcamera’s. De andere fabrikanten zijn overgestapt op de systeemcamera. 

Fotografie Ploeg Benelux B.V. spiegelreflex vs systeemcamera landscape
afbeelding van Consumentenbond

Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera heeft geen spiegelsysteem, het licht valt bij deze camera direct op de beeldsensor en maakt een elektronisch beeld. Een systeemcamera heeft niet altijd een zoeker, en als er wel een zoeker op zit is dit een elektronische. Ook deze camera heeft verwisselbare lenzen. 

Geen spiegelsysteem en een elektronische zoeker

Doordat een systeemcamera geen spiegelsysteem heeft is deze een stuk lichter en kleiner. Hierdoor is de camera een stuk fijner om mee te nemen, omdat je geen zware camera en lenzen mee hoeft te nemen.

Systeemcamera’s kunnen uitgerust zijn met een elektronische zoeker of alleen een LCD-scherm. Gelukkig hebben steeds meer systeemcamera’s een elektronische zoeker. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heb je vaak niet genoeg aan alleen je scherm. 

Een elektronische zoeker is niet meer dan een beeldscherm waar je naar kijkt. Niet te verwarren met het LCD-scherm aan de achterkant van de camera. Het beeldscherm van de zoeker laat direct het beeld zien wat de sensor op dat moment registreert. Hierdoor kan er soms sprake zijn van een kleine vertraging, omdat het beeld omgezet moet worden naar een elektronisch beeld. Dit maakt voor gewoon gebruik helemaal niet uit. 

Conclusie 

Een lichtere en kleinere camera ten opzichte van een spiegelreflexcamera. Hoewel sommige mensen het een nadeel vinden dat de systeemcamera kleiner is. Vooral als je een grote lens gebruikt, kan het wat raar aanvoelen met zo’n kleine body. De elektronische zoeker is eigenlijk wel een must. Maar wat je er doorheen ziet is dus niet de werkelijkheid. 

Optische zoeker of elektronische zoeker

Als je wat vaker foto’s maakt, zal je er achter komen dat je toch echt gebruik moet maken van de zoeker. Alleen dan kan je goed zien of de foto een succes gaat zijn. Maar is een optische zoeker beter, of een elektronische zoeker? Of maakt het eigenlijk niet zo veel uit?

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Tips voor het vasthouden van je camera

Voordelen van een zoeker

Je hebt al meerdere keren kunnen lezen dat een zoeker toch echt wel belangrijk is. Maar waarom is dat eigenlijk? Je hebt toch ook gewoon een scherm achterop je camera. Waarom kan je die niet gewoon gebruiken? Dat ga ik je vertellen. 

  • Geen last van de zon. Als je in de zon staat kan je vaak je scherm niet goed aflezen. Je hebt of last van reflexies, of je ziet helemaal niks. Met een zoeker heb je hier geen last van.
  • Betere houding dus scherpere foto’s. Doordat je de camera voor je gezicht houdt, heb je minder kans op wazige foto’s doordat je de camera beweegt. Omdat je je armen dicht tegen je lichaam houdt sta je een stuk stabieler.
  • Sterke aanpassen. Dit is er een voor brildragers. Soms kun je naast de zoeker aan het oogcorrectie wieltje draaien totdat je scherp ziet. Zodat je foto’s kan maken zonder bril op. Je bent wel beperkt in sterkte, dus dit kan niet voor iedereen.

Optische zoeker

Met een optische zoeker zie je alles zoals het in werkelijkheid is. Daar zorgt dus het spiegelsysteem voor. Daarom kiezen veel fotografen nog steeds voor een optische zoeker. Hoe goed ook een beeldscherm tegenwoordig kan zijn, het echte beeld is vaak beter. Ook vindt er geen vertraging plaats als er veel beweging is, bijvoorbeeld tijdens sporten. 

Maar er zijn natuurlijk ook minpunten aan een optische zoeker. Als je een foto maakt wordt de zoeker even zwart omdat de spiegel omhoog klapt. Gebruik je vaak burst-mode om foto’s te maken, dan kan dat vervelend worden. En als je wilt gaan filmen, dan is de spiegel permanent omhoog, dus zie je niks door de zoeker zolang je aan het filmen bent. 

Ook kan je achteraf pas zien of de foto is gelukt. Als je instellingen aanpast zoals belichting, kan je pas zien of dat gelukt is nadat je de foto hebt gemaakt. Dat komt natuurlijk omdat je het werkelijke beeld ziet, en je dat niet kan aanpassen. Dit is ook van toepassing in het donker. Ook dan kan je vooraf niet door de zoeker kijken, omdat het donker is.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. nature photographer field with his dslr camera

Elektronische zoeker

Elektronische zoekers worden steeds beter. Dat moet ook wel als ze willen concurreren met zijn optische broer. In het begin waren ze nog wel eens onduidelijk, laag in resolutie, was de vernieuwingsfrequentie niet zo hoog en was het beeld korrelig. Je keek dus echt duidelijk naar een beeldscherm. Gelukkig is dat nu een stuk beter.

Omdat je met een elektronische zoeker eigenlijk naar een beeldscherm kijkt, kan daar ook extra informatie zichtbaar op zijn. Informatie zoals een histogram of focus peaking, dat laat zien welke onderdelen van je beeld scherp zijn. Aanpassingen aan bijvoorbeeld de witbalans zie je live door de elektronische zoeker. 

Er kan helaas nog wel wat vertraging zijn. Als er veel beweging is, bijvoorbeeld tijdens sportfotografie, zal je dat merken. Maar het wordt wel steeds beter. Ook is de kleurweergave soms minder en het dynamische bereik is helaas ook minder met een elektronische zoeker.

Welke sensor opties zijn er?

Zowel voor de spiegelreflex als de systeemcamera zijn er verschillende opties in sensoren verkrijgbaar.

De spiegelreflexcamera:

  • APS-C sensor (“cropcamera”)
  • Full-frame sensor

De systeemcamera:

  • Micro Four Thirds sensor (MFT)
  • APS-C sensor (“cropcamera”)
  • Full-frame sensor
Fotografie Ploeg Benelux B.V. sensor grootte

Micro Four Thirds sensor (MFT)

Dit is de kleinste sensor en komt alleen voor bij systeemcamera’s van Olympus en Panasonic. De cropfactor van deze sensoren is 1.9.

De kleine sensor verlengt het bereik van je lenzen. Praktisch gezien betekend dit dat een 150mm-lens zich eigenlijk bijna gedraagt als een 300mm-lens (150mm × 1.9 (cropfactor) = 285mm). Heb je een 300mm lens, dan heb je dus een zoombereik van bijna 600mm. Bij een spiegelreflexcamera heb je voor dat bereik een lens van 400mm nodig. Deze is veel zwaarder en groter. 

Het voordeel van een systeemcamera met een MFT-sensor is dat deze veel zoombereik heeft en dat het gewicht van de lens beperkt blijft. 

APS-C sensor

Bij een APS-C sensor is de cropfactor 1.5 bij Nikon en Sony, en 1.6 bij Canon. Een 150mm lens is dan dus 225mm (150×1.5).

Voordelen MFT sensor en APS-C sensor:

De camera en de lenzen zijn goedkoper in aanschaf. Voor een fullframe camera en lenzen betaal je de hoofdprijs. Je hebt ook minder last van lensfouten.

Nadelen MFT sensor en APS-C sensor:

De prestaties zijn bij minder licht minder goed. De beeldkwaliteit is wat lager bij een hoge ISO. Als je veel uit de hand fotografeert, binnen zoals bij sport of concerten, dan is een grotere sensor beter.

Je kunt minder spelen met de scherptediepte. Je kunt wel onscherpe achtergronden creëren, maar als je graag macrofoto’s maakt met hele onscherpe en wazige achtergronden, dan is een grotere sensor ook beter. 

Bij een groothoeklens heb je geen voordeel van de cropfactor, het bereik is minder weids. 18mm is met een cropfactor van 1.5 namelijk maar 27mm. Let er dus op dat je groothoeklens begint met 10mm om een weids bereik te krijgen. 

Full-frame sensor

Dit is het grootste sensor formaat. Hij heet full-frame omdat het hetzelfde formaat heeft als een 35mm film. Deze sensoren zijn bijna 2 keer zo groot als APS-C sensoren. Omdat er geen cropfactor is, wordt dus alles wat je door de zoeker ziet vastgelegd op de foto. 

Voordelen Full-frame sensor:

Bij een full-frame sensor is een 200mm lens ook echt 200mm. Bij een full-frame camera is de beeldkwaliteit hoger dan bij een APS-C sensor of een MFT sensor. Er worden meer details en scherpte opgenomen. Er zit minder ruimte tussen de gevoelige pixels en daardoor heb je minder kans op ruis.

Naarmate je met een hogere ISO fotografeert (bij weinig licht), zie je het verschil in beeldkwaliteit groter worden. Je htb hier standaard mee te maken bij sportfotografie in een zaal, fotografie in de natuur, bij schemering (vroeg in de ochtend of laat in de avond) en fotograferen op binnenlocaties.

Met een full-frame kan je meer achtergrond onscherpte (minder scherptediepte) bereiken dan bij een kleinere sensor. Het dromerige bokeh-effect kan dus met een full-frame camera heel mooi zijn. Bij een APS-C sensor kun je ook weinig scherptediepte behalen, maar net iets minder.

Het dynamische bereik is bij een full-frame sensor groter dan bij een kleinere sensor. Als er veel contrastverschil in de foto zit die je wilt gaan maken, zoals een hele lichte lucht en een donker landschap, dan heb je een groot dynamisch bereik nodig. Hoe beter het dynamische bereik van de sensor, hoe meer details je namelijk in zo’n lastige foto toch goed vast kan leggen. 

Nadelen Full-frame sensor:

Full-frame camera’s en lenzen zijn veel duurder. Dit komt doordat het ook duurder is om een grote sensor te maken. Lenzen die speciaal ontwikkeld zijn voor een APS-C camera zijn een stuk goedkoper. Ook zijn full-frame camera’s wat groter, hoewel dat wat aan het veranderen is.

Bij een full-frame camera heb je eerder last van lensfouten zoals vignettering (donkere hoeken). Dit heeft te maken met de lichtval en het verlies van scherpte in de hoeken. Een cropcamera heeft daar minder last van omdat deze een uitsnede maakt. 

Bij het aanschaffen van een full-frame camera ga je niet automatisch mooiere foto’s maken. Een mooie foto heeft te maken met compositie, het juiste licht, creativiteit en ervaring. Een full-frame camera is over het algemeen gemaakt voor professionals. 

Top 4 spiegelreflexcamera’s

Mega-pixelsBeeld-stabilisatie ISOKantel-scherm Flitser WiFiBluetooth 
Canon EOS 2000D DSLR + 18-55mm IS II24.1Nee (wel in de lens)6400Nee Ja Ja Nee 
Nikon D3500 DSLR Zwart + AF-P 18-55mm f/3.5-5G VR24.1Nee (wel in de lens)25600Nee Ja Nee Ja 
Canon EOS 250D DSLR Zwart + 18-55mm IS STM24.2Nee (wel in de lens)25600Ja Ja Ja Ja 
Nikon D5600 DSLR Zwart + AF-P 18-55mm VR24.2Nee (wel in de lens)25600Ja Ja Ja Ja 

Top 4 systeemcamera’s

Mega-pixels Beeld-stabilisatieISOKantel-schermFlitserWiFiBluetooth
Canon EOS M50 Mark II Zwart + 15-45mm IS STM24.1Ja 25600Zijkant Ja Ja Ja 
Nikon Z fc + 16-50mm VR20.9Nee 51200Zijkant Nee Ja Ja 
Sony A6000 + 16-50mm24.3Nee 51200Boven/onderJa Ja Nee 
Olympus OM-D E-M10 Mark II Zilver + 14-150mm II16.1Ja 25600Boven/onderJa Ja Nee 

Samenvatting

Hopelijk is het een stuk makkelijker geworden om te kiezen tussen een spiegelreflexcamera of een systeemcamera. Ik zal hieronder nog een keer kort de voor- en nadelen per camera op een rijtje zetten.

Voor- en nadelen spiegelreflexcamera

Voordelen spiegelreflexcamera:

  • Je ziet wat het objectief ziet.
  • Werkelijke kleuren.
  • Werkelijk dynamisch bereik.
  • Lang op de markt dus genoeg keus (ook tweedehands).

Nadelen spiegelreflexcamera:

  • Groter en zwaarder.
  • Achteraf zien of de foto is gelukt. 
  • Komen minder nieuwe modellen uit. 

Voor- en nadelen systeemcamera

Voordelen systeemcamera:

  • Compacter en lichter.
  • Stiller.
  • Hogere snelheid (geen spiegel). 
  • Extra informatie door de elektronische zoeker.

Nadelen systeemcamera:

  • Soms te compact voor grote lenzen.
  • Soms vertraging door de elektronische zoeker tijdens veel beweging.
  • Omdat alles elektronisch is, is batterij eerder leeg.



Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×