1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Fotografie Termen
  4. Histogram bij fotografie lezen

Histogram bij fotografie lezen

Histogram bij fotografie lezen

Een histogram van een foto is een grafische weergave die de belichting van de foto laat zien. Hiermee kun je dus de belichting van je foto controleren. Een foto bestaat uit miljoenen pixels van verschillende kleuren. Ze hebben allemaal een bepaalde helderheid.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Histogram lezen foto

Waarom is een histogram handig?

Op het scherm van je camera kun je je foto controleren of deze goed belicht is. Maar je kunt hier niet 100% op vertrouwen. Bij het fotograferen in de zon wil het weleens voorkomen dat de foto op je scherm erg donker lijkt en je dus toch denkt dat de foto niet goed belicht is, terwijl je een goed belichte foto hebt gemaakt. Het histogram is daarom een fijn hulpmiddel om tijdens het fotograferen te controleren of de foto’s goed belicht zijn of niet.

Wat doet het histogram?

Je camera kan alle lichtintensiteiten vastleggen. Dit worden ook wel tonen genoemd. Je camera ziet alles in wit, zwart en grijstinten en niet in kleuren. Het histogram laat de helderheid/lichtheid van de kleuren zien. Het histogram laat ook zien hoe vaak elke lichtintensiteit voorkomt.

Waar vind je het histogram op je camera?

Een digitale camera kan van elke foto die je gemaakt hebt het histogram laten zien. Zie je het voorbeeld van een gemaakte foto op je scherm, dan kun je een of meerdere keren op een knop ‘info’ of ‘display’ drukken om extra informatie over je foto op het scherm te krijgen, om de instellingen van de foto te openen en dus ook om een histogram te zien.

Opbouw van het histogram


Hoe is een histogram opgebouwd? Horizontaal gaat de lijn van helemaal links (zwart), dus het ontbreken van licht, naar helemaal rechts (wit), het felste/witste licht wat je sensor kan registreren. Alles daartussen zijn alle grijstinten. Verticaal geeft de grafiek in de hoogte aan hoe vaak een bepaalde intensiteit voorkomt. Is er geen staafje of is het staafje heel laag, dan komt deze kleurtoon niet of bijna niet voor in de foto.


Voorbeelden van het histogram

Ik ga je met een aantal foto’s laten zien wat het histogram aangeeft. Er bestaat geen ‘goed’ of ‘fout’ histogram. Het hangt helemaal af van het onderwerp, de lichtomstandigheden en de manier waarop je iets wilt vastleggen. Een histogram zal er over het algemeen uitzien als een soort berglandschap omdat een gemiddelde foto weinig zwart en wit zal bevatten maar wel verschillende kleuren die worden gezien als verschillende grijstinten.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Histogram lezen overbelicht onderbelicht

Foto’s met veel wit of zwart

Een foto met veel wit, bijvoorbeeld bij het fotograferen in de sneeuw, zorgt ervoor dat het histogram aan de rechterkant hoger zal zijn. Bij veel donkere tinten, bijvoorbeeld bij een donkere achtergrond, zal het histogram aan de linkerkant hoger zijn. Dat betekent dat de foto dan gewoon goed is belicht.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Historam lezen veel wit of zwart

Contrast

Als van een foto de grafiek heel smal is, dan betekent het dat er weinig contrastverschillen zijn. De lichttonen liggen dan dicht bij elkaar. Hoe breder de grafiek, des te meer contrast er in de foto is en er dus meer kleurtonen in de foto aanwezig zijn.

Keuze maken bij onder- en overbelichting

De sensor kan maar een beperkt lichtcontrast vastleggen. Dit wordt het dynamische bereik genoemd. Als er in de foto hele felle en hele donkere delen (bijvoorbeeld schaduwen) zijn, zul je moeten beslissen welk deel van de foto je goed belicht op de foto wilt hebt. Het lukt in dit geval niet om de zwarte (onderbelichte) en de witte (overbelichte) delen beide goed belicht op de foto te krijgen. Als je weet welk deel belangrijk is op je foto ga je daar je belichting op instellen. Zijn beide gedeeltes belangrijk, dan zul je van een andere techniek, zoals HDR, gebruik moeten gaan maken. Hierbij kun je meerdere foto’s combineren, waardoor je wel alles goed belicht op de foto krijgt.


Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×