1. Home
 2. Knowledge Base
 3. Basis Fotografie
 4. Diafragma
 5. Scherptediepte – wazige achtergrond
 1. Home
 2. Knowledge Base
 3. Basis Fotografie
 4. Scherptediepte – wazige achtergrond

Scherptediepte – wazige achtergrond

Scherptediepte – wazige achtergrond

Scherptediepte is een veel gehoorde term binnen de fotografie. Maar ben je net begonnen, dan zal dit nog niet direct wat zeggen.

Een basisdefinitie van scherptediepte is: de afstand tussen de dichtstbijzijnde en verste punten die acceptabel scherp worden afgebeeld (bron: Wikipedia). De scherpte kan dus per foto variëren. Wanneer de achtergrond wazig is, spreken we over een kleine scherptediepte.

Invloed op de scherptediepte

Er zijn drie belangrijke factoren die van invloed zijn op de scherptediepte:

 • Diafragma
 • Afstand tot je onderwerp
 • Brandpuntsafstand

Diafragma en scherptediepte

Het diafragma heeft te maken met de opening van de lens. Middels het diafragma bepaal je hoeveel licht er binnen kan komen én bepaal je de scherpte in de foto. Hoe groter het diafragma (klein f-getal), hoe kleiner de scherptediepte zal zijn.

“Hoe lager (het diafragma), hoe vager (de achtergrond)


Fotografie Ploeg Benelux B.V. 215511 Hulpkaart Diafragma

Groot diafragma = klein f-getal = ondiepe (kleine) scherptediepte
Klein diafragma = groter f-getal = diepere (grotere) scherptediepte

Afstand tot het onderwerp

Wil je een wazige achtergrond, zorg er dan voor dat je onderwerp niet te groot is én dichtbij is. Hoe dichterbij het onderwerp is, hoe makkelijker je een wazige achtergrond kunt bereiken.

Wil je meer scherpte in de foto, dus een grotere scherptediepte, neem dan juist mee afstand tot het onderwerp.

Naast de afstand is ook de hoeveel van inzoomen belangrijk om het effect (wazige achtergrond) te bereiken. Dit is dus mede afhankelijk van het brandpuntsafstand.

Brandpuntsafstand en scherptediepte?

Eenvoudig uitgelegd is het brandpuntsafstand de hoeveelheid millimeter dat je bent in- of uitgezoomd. Stel, je hebt een lens van 18-55mm en je bent helemaal uitgezoomd op 18mm, dan is het brandpuntsafstand 18mm.

We hebben al gezien dat er een aantal factoren zijn die bepalend zijn om meer of minder scherptediepte te verkrijgen. Een van de meest makkelijke manieren om een wazige achtergrond te krijgen, is door gebruik te maken van inzoomen.

Hoe meer je kan inzoomen, hoe makkelijker de achtergrond onscherper zal worden. Meer weten over zoom en brandpuntsafstand? Lees hier een uitgebreider artikel uit onze kennisbank.

Was dit artikel nuttig?

Related Articles

×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar [email protected].

× Kan ik je helpen?