1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Fotografie Vraagbaak
  4. Zoom omrekenen naar brandpuntafstand
  1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Fotocamera's - Lenzen - Accessoires
  4. Nikon
  5. Zoom omrekenen naar brandpuntafstand

Met een Superzoom camera, ook wel een Bridgecamera genoemd, kan je enorm ver inzoomen. Op de camera zie je dan bijvoorbeeld staan: zoom 2000. Maar als je wilt weten welk brandpuntafstand dit is, dan is het vaak lastig te achterhalen.

Waarom zou je dat eigenlijk willen weten, welke brandpuntafstand het is? Daar zijn een aantal redenen voor, maar de meeste belangrijke is om te weten met welke sluitertijd je het beste kan fotograferen.

Wanneer je namelijk behoorlijk ingezoomd bent krijg je te maken met beweging. Het is dan vaak lastig om uit de hand de camera goed stil te houden. Zelfs bij ademhaling bewegen wij. Hierdoor is de kans op bewegingsonscherpte erg groot.

Om deze beweging te bevriezen is het aan te raden een snellere sluitertijd te gebruiken. Maar welke sluitertijd kan je dan het beste gebruiken?

Daarom hebben we de brandpuntafstand nodig, om de sluitertijd te kunnen bepalen. Bij een gewone camera zie je dit gelijk, maar bij een superzoom camera is dit niet zo te zien.

Daarom heb ik als voorbeeld een omrekentabel gemaakt. Dit tabel is gemaakt op basis van de Nikon P900, P950 en de Nikon P1000.

Tabel voor het omrekenen van zoom naar brandpuntafstand

Als voorbeeld: de zoom is 1000, dan is de brandpuntafstand 180mm. De beste sluitertijd ligt dan rondom 1/1000. Met het berekenen van de sluitertijd is er rekening gehouden met de cropfactor van de sensor. Deze is voor deze Nikon Superzoomcamera’s allemaal 5,56.

Om dan de juiste sluitertijd te berekenen krijg je dan: brandpuntafstand x cropfactor = sluitertijd. Dus 180 x 5,56 = 1/999 afgerond 1/1000.

Wil je meer weten over sluitertijd? Lees dan eens dit artikel over sluitertijd!

Was dit artikel nuttig?

Related Articles