Zoom omrekenen naar brandpuntsafstand

Met een superzoomcamera, ook wel een bridgecamera genoemd, kan je enorm ver inzoomen. Op de camera zie je dan bijvoorbeeld staan: zoom 2000. Dit komt vooral voor bij de Nikon 900P en de Nikon 1000P. Maar als je wilt weten welk brandpuntsafstand dit is, dan is het vaak lastig te achterhalen.

Waarom zou je dat eigenlijk willen weten welke brandpuntsafstand het is? Daar zijn een aantal redenen voor, maar de meest belangrijke is om te weten met welke sluitertijd je het beste kan fotograferen.

Wanneer je namelijk behoorlijk ingezoomd bent krijg je te maken met beweging. Het is dan vaak lastig om uit de hand de camera goed stil te houden. Zelfs bij ademhaling bewegen wij. Hierdoor is de kans op bewegingsonscherpte erg groot.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. nikon p1000 zoom brandpuntafstand cropfactor 1

Om deze beweging te bevriezen is het aan te raden een snellere sluitertijd te gebruiken. Maar welke sluitertijd kan je dan het beste gebruiken?

Om de sluitertijd te kunnen bepalen, hebben we de brandpuntsafstand nodig. Bij een gewone camera zie je dit gelijk, maar bij een superzoomcamera is dit niet zo te zien.

Daarom heb ik als voorbeeld een omrekentabel gemaakt. Deze tabel is gemaakt op basis van de Nikon P900, de Nikon P950 en de Nikon P1000.

Tabel voor het omrekenen van zoom naar brandpuntafstand

Als voorbeeld: als de zoom 1000 is, dan is de brandpuntsafstand 180mm. De beste sluitertijd ligt dan rondom 1/1000. Met het berekenen van de sluitertijd is er rekening gehouden met de cropfactor van de sensor. Deze is voor deze Nikon-camera’s met superzoom allemaal 5,56.

Om dan de juiste sluitertijd te berekenen krijg je dan: brandpuntsafstand x cropfactor = sluitertijd. Dus 180 x 5,56 = 1/999, afgerond 1/1000.

Wil je meer weten over sluitertijd? Lees dan eens dit artikel over sluitertijd!

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×