1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Compositie - Fotografie
  4. Compositie fotografie: orde om de perfecte foto’s te maken

Compositie fotografie: orde om de perfecte foto’s te maken

Hoe maak je een goede compositie?

De ene foto is fijner om naar te kijken dan de andere foto. Dat heeft vaak te maken met de compositie die is gebruikt. Maar wat is compositie fotografie eigenlijk? En kan het mij helpen om betere foto’s te maken? In dit artikel leg ik uit wat compositie is en welke composities er zijn. Ook vertel ik hoe je ze kan toepassen, zodat je betere foto’s kunt maken. Daarnaast zijn compositieregels supermakkelijk toe te passen door beginnende fotografen en je bent vanaf het begin al op de goede weg tot mooiere en betere foto’s!

Compositie fotografie voor het maken van mooiere en levendigere foto's
De rechterfoto ziet er een stuk levendiger uit en je ziet dat er aandacht aan besteed is. De linkerfoto lijkt meer een foto die vlug genomen is. Een goede compositie heeft dus een onwijs effect op de beleving die een foto oproept.

Wat is (een) compositie?

Als je “compositie” opzoekt in het woordenboek, dan krijg je iets als het ordenen van verschillende beeldelementen tot een geheel. Of simpeler gezegd: de manier waarop onderdelen bij elkaar zijn gezet. Het is een manier om orde te creëren in de chaos, om een balans aan je foto’s te geven, waardoor je een mooi geheel krijgt.

Maar hoe ga je hier dan mee om als je aan het fotograferen bent? Je kan tenslotte niet altijd zelf bepaalde onderdelen verplaatsen. Wat je wel kan doen is jezelf verplaatsen. Door op een andere plek te gaan staan of zitten, kan je een heel ander beeld krijgen. Dus probeer eens op een andere plek te gaan staan of plaats je onderwerp eens ergens anders. Kortom: speel met de verschillende composities.

Wat zijn compositieregels?

De compositieregels zijn er om je te helpen met het creëren van orde. Met de regels kan je op een makkelijke en snelle manier betere foto’s maken. Deze compositieregels bestaan al heel lang. Het wordt namelijk al gebruikt sinds men kan schilderen. Ook zie je ze terugkomen in de beeldende kunst. “Regel” is overigens wel wat streng, we kunnen ze beter adviezen noemen. Jij hebt tenslotte de camera vast en jij bent dan ook de enige die bepaalt wat je mooi vindt. Maar het geeft vaak wel een mooiere foto als ze zijn gebruikt.

Welke compositieregels zijn er en hoe gebruikt je ze?

Er zijn enorm veel compositieregels tegenwoordig. De ene regel is wat makkelijker toe te passen dan de andere. Daarom behandel ik de regels die het vaakst gebruikt worden en het makkelijkst zijn. 

Regel van derden: een goede basis voor compositie fotografie

De regel van derden is de compositieregel die ik het makkelijkste vind om toe te passen. Hierbij deel je het beeld in 9 gelijke rechthoeken door middel van 4 strepen. Heel veel camera’s hebben ook de optie om dat raster te laten zien op je scherm. Daarom vind ik dit een makkelijke regel om uit te voeren, omdat je camera je al kan helpen. We hebben ook een uitgebreid artikel over de regel van derden, wil je nog meer weten over deze compositieregel.

Het idee is nu om je onderwerp te plaatsen langs deze lijnen of op een kruising. In plaats van alles altijd in het midden te hebben, plaatsen we het nu net uit het midden. Hierdoor wordt de foto vaak aantrekkelijker om naar te kijken. 

Bij landschapsfotografie en foto’s aan het water kun je ook heel goed gebruik maken van de regel van derden. Door een deel strand, een deel water en een deel lucht krijg je ook een mooi rustig beeld, of bijvoorbeeld een deel veld, een deel bergen en een deel lucht. Nogmaals: dit is een regel die je makkelijk kan toepassen, zowel binnens- als buitenshuis, om je compositie fotografie te verbeteren. 🙂

Gulden snede

Op het eerste gezicht lijkt de gulden snede heel erg op de regel van derden, maar hij is toch iets anders. Net als bij de regel van derden delen we ook hier het beeld in 9 vakken. Maar in plaats van 9 gelijke vakken, zijn ze nu iets anders. Dat komt doordat deze manier gebruik maakt van een wiskundige formule. 

Verder werkt de gulden snede hetzelfde als de regel van derden. Ook hier plaats je het onderwerp op een lijn of een kruising. Een van de bekendste toepassing van de gulden snede is de Mona Lisa.

Gouden spiraal

Oké, heel eerlijk: je zult de gouden spiraal niet echt gebruiken tijdens het foto’s maken. Maar het kan wel zo zijn dat je hem al een paar keer hebt gebruikt. De gouden spiraal lijkt een beetje op een slakkenhuis. En door de spiraal te volgen, word je als het ware door de foto heen geleid. 

De gouden spiraal is gemaakt aan de hand van de Fibonacci-reeks. Die gaat als volgt: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89 enzovoort. Het volgende cijfer is de som van de vorige twee. De getallen komen veel terug in de natuur, bijvoorbeeld hoe de zonnebloempitten groeien aan een zonnebloem of de schubben van een dennenappel. Dat de reeks terugkomt in de natuur is vast waarom het zo fijn is als de gouden spiraal in een foto wordt gebruikt. 

Leidende Lijnen

Leidende lijnen helpen de kijker door de foto heen. Je kunt bijvoorbeeld de lijnen richten naar je onderwerp. Je kan alles gebruiken als lijnen, denk aan een weg of een muur. Maar ook een bepaald patroon in bestrating kan helpen. De lijnen hoeven overigens niet altijd recht te zijn. Een kronkelend pad of beekje kan juist heel aantrekkelijk zijn doordat het niet recht loopt. Een uitgebreide uitleg over leidende lijnen vind je hier

Reflectie

Door middel van reflecties krijgen je foto’s extra dynamiek. Water wordt het meeste gebruikt voor het fotograferen van reflecties. Vooral als het windstil is, kan je hele mooie reflecties fotograferen. 

Maar als je goed om je heen gaat kijken, vind je veel meer reflecties, bijvoorbeeld reflecties van een bril of glas of denk ook eens aan druppels water. Wil je meer weten over reflecties fotograferen, kijk dan hier

Symmetrie

Met een symmetrische compositie kan je het beeld in tweeën delen. Het maakt niet uit of dat horizontaal of verticaal is. De twee delen moeten nagenoeg gelijk zijn. Dat kan op verschillende manieren. Het beeld kan gereflecteerd worden in iets anders, waardoor de twee helften gelijk zijn. Maar het onderwerp op de foto kan ook van zichzelf al symmetrisch zijn. Vaak zie je dat terug in gebouwen. 

Centraal

In een centrale compositie plaats je het onderwerp in het midden. Dit wordt vaak gebruikt in portretten. Om een centrale compositie wat spannender te maken, kan je ook gebruikmaken van reflectie of symmetrie, omdat het anders niet echt een dynamische foto is. 

Je kunt ook het beeld helemaal vullen met het onderwerp. Door iets van heel dichtbij te fotograferen, ligt je focus volledig op je onderwerp. 

Kaderen

Met kaderen zorg je voor een soort frame. Hierdoor creëer je diepte en leg je de focus op wat zich in het kader bevindt. Dat kader kan van alles zijn. Begroeiing zoals bomen, maar ook als je door een raam fotografeert heb je een kader. Het is wel belangrijk dat je kader niet alle aandacht opeist. Het moet tenslotte nog wel om je onderwerp gaan. Wil je meer lezen over kaderen, kijk dan hier.

In de praktijk

Na al deze informatie is het tijd om naar buiten te gaan en dit allemaal in de praktijk te brengen. Met deze compositieregels op zak wordt het nog leuker om goede foto’s te maken. Wil je meer weten over composities, kijk dan naar de Online Cursus Compositie. Waar wacht je nog op? Ga er op uit en verbeter je compositie fotografie met deze handige tips!

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×