Reflecties fotograferen

Reflecties fotograferen

Reflecties fotograferen, het kan je foto extra dynamiek geven. Vaak heb je er geen erg in, maar als je er op gaat letten en goed om je heen kijkt, vind je overal reflecties, bijvoorbeeld in water, glas, metaal, zonnebrillen, je mobiele telefoon enzovoort. Zelf maak ik heel vaak gebruik van reflecties.

Reflecties-fotograferen-kinderdijk

Polarisatiefilter

Bij reflecties fotograferen kun je het effect van een reflectie versterken door een polarisatiefilter te gebruiken. Normaal gesproken gebruik je een polarisatiefilter om schitteringen en reflecties te verminderen. Bij het versterken van de reflectie draai je het filter in tegengestelde richting. Let er wel op dat kleuren ook veranderen. Door in RAW te fotograferen kun je dat in de nabewerking in Lightroom of Luminar nog corrigeren.

Reflecties in het water

Reflecties in het water worden het meest gefotografeerd. Reflecties in het water kom je overal wel tegen. Bij strak water, wanneer het windstil is, kun je de mooiste reflecties fotograferen. Vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag is het vaker windstil. Daarnaast kan het ook mooi zijn als er iets beweging in het water te zien is.

Reflecties-fotograferen

Hoofdonderwerp

Wil je de reflectie als hoofdonderwerp in je foto, let er dan goed op dat je niet teveel bij hoeft te snijden. Als je veel bij moet snijden kan het soms niet uitkomen zoals je van tevoren bedacht had. Probeer tijdens het fotograferen de foto goed uit te lijnen. Kies er eventueel voor om het raster op je camera te gebruiken, bij de meeste camera’s kun je in het menu er voor kiezen om het ‘raster’ aan te zetten. Zo kun je er gelijk voor zorgen dat de horizon recht staat. Daarnaast kun je er meteen voor zorgen dat de boven- en onderkant en zijkanten gelijk zijn als je de foto symmetrisch wilt maken.

Compositie

Bij reflectie fotograferen in het water is het meestal niet mogelijk om de horizon op een of twee derde te zetten. Door herhaling van het onderwerp krijg je vaak mooie patronen en symmetrie.

Reflecties-fotograferen

Scherpstellen

Het kan voorkomen dat je camera het lastig vindt om automatisch op de reflectie scherp te stellen. Waarschijnlijk stelt de camera op het onderwerp zelf scherp. Let daar goed op. Misschien wil je juist de reflectie scherp op de foto. Stel daarom handmatig scherp op de reflectie. Zo voorkom je dat het verkeerde deel in de foto scherp is. Stel eventueel scherp op de middenlijn tussen onderwerp en reflectie.

Lange sluitertijd

Wil je de reflecties fotograferen, maar is het water niet helemaal mooi glad, dan kun je er ook voor kiezen om een langere sluitertijd van bijvoorbeeld 1/15 te gebruiken. De reflectie wordt dan wat zachter. Let er wel op dat de foto dan vanaf het statief genomen moet worden. Het kan ook zijn dat de foto overbelicht wordt. Je kan dan eventueel gebruik maken van een ND-filter/grijsfilter.

Reflecties-fotograferen-zaanse-schans

Standpunt

Bij het fotograferen van reflectie moet je er goed op letten vanuit welke hoek je de foto neemt. Probeer verschillende standpunten uit. Soms is een laag standpunt erg mooi. Maar het kan ook voorkomen dat je wat meer afstand moet nemen bij een reflectie om het mooi op de foto te krijgen.

Reflectie in een druppel

Reflectie fotograferen in een druppel kan ook erg mooi zijn. Wil je zelf een druppel op bijvoorbeeld een bloem creëren, gebruik dan glycerine. De waterdruppel blijft daardoor beter liggen. Breng de druppel aan met een pipet.

Reflecties-fotograferen-druppel

Glazen bol/lensbal

In een glazen bol/lensbal kun je ook hele mooie reflecties creëren. Bekijk mijn blog ‘lensbalfotografie – tips’.

Reflecties-fotograferen-glazenbol

Reflectie zonnebril

In een zonnebril kun je ook hele leuke creatieve reflecties fotograferen, vooral wanneer de bril spiegelglazen heeft.

Reflecties-fotograferen-zonnebril

Reflectie in ruiten/gebouwen

Let eens op hoge gebouwen met veel glaswerk.

Reflecties-fotograferen-glas-gebouw

Reflectie op metaal

Reflecties-fotograferen-trompet
Foto cursist: Mechelien

Reflectie in het oog

Reflecties-fotograferen-oog
Foto cursist: Henriët

Ga er mee aan de slag, zoek naar reflecties buiten in de natuur, maar ook gewoon in huis.

Veel plezier! #blijfklikken


Was dit artikel nuttig?
×