Fotograferen aan zee

Fotograferen aan zee

Fotograferen aan zee kan erg aantrekkelijk zijn tijdens zonsopkomst of zonsondergang, maar heb je er ook weleens aan gedacht om naar het strand te gaan wanneer het stormt? De zee is altijd in beweging. De ene keer is de zee heel wild, de andere keer is hij vrij rustig.

Er zijn vele mogelijkheden bij het fotograferen van de zee, de kustlijn en het strand. In dit blog ga ik je wat tips geven, zodat jij ook mooie foto’s aan zee kunt gaan maken.

Fotograferen-aan-zee-Domburg

Vloedmerk

Het strand wordt dag na dag vormgegeven door het zeewater. Wanneer het vloed is en het water op zijn hoogst staat, ontstaat er een vloedmerk. Deze streep is duidelijk zichtbaar door onder andere de rommel, de wieren en de schelpen.

Getijdenzone

Het gebied tussen het vloedmerk en de laagwaterlijn is de getijdenzone. Dat stuk is erg mooi om in je compositie mee te nemen. Twee keer per dag is dit stuk strand land en twee keer per dag is het zee.

Eb

De beste tijd om de kustlijn te fotograferen is bij het terugtrekkende water. Wanneer het eb wordt komen er op het strand prachtige, fotogenieke structuren en kleine poeltjes tevoorschijn. Zo kun je de mooie weerspiegeling van de wolken in de poeltjes en de structuren van het zand fotograferen. De stranden zijn dan vrij van voetafdrukken en andere afleidende beeldelementen. Kiezels en de pier zijn nog nat en glinsteren daardoor erg mooi.

Fotograferen-aan-zee-Domburg-reflectie

Weersverwachting

Bekijk van te voren de weersverwachting voor het fotograferen aan zee. Controleer ook even de tijdstippen wanneer het getij verandert. Dit is per locatie verschillend. De stand van de zon is ook belangrijk om te controleren bij de locatie waar je wilt gaan. Waar komt de zon op en waar gaat de zon onder?

Het is belangrijk om te weten of het gaat regenen, waar de wind vandaan komt en hoe hard het waait. Bij het fotograferen aan zee kan de wind het beste van de zijkant of van voren op je af komen. De golven zijn dan hoger en zo kun je dit effect beter vastleggen.

Bij een rustige zee op een windstille dag zou je bijvoorbeeld kunnen fotograferen met een lange sluitertijd.

Fotograferen-aan-zee-Kwade-Hoek

Op tijd

Zorg dat je op tijd bent en dat je ook rustig de tijd neemt om te fotograferen. Blijf altijd wat langer, want vooral bij zonsondergang kunnen de lucht en de wolken soms nog erg mooi kleuren. Met zonsopkomst en zonsondergang is het vaak erg mooi om met een langere sluitertijd te werken.

Fotograferen-aan-zee

Kleuren

In Nederland is de zee donkergrijs met weinig golven. In andere landen zie je vaak dat de zee mooi blauw is.

Fotograferen-aan-zee-blauw-water

Zonsopkomst en zonsondergang

Middels een app kan je het juiste moment bepalen om de zonsondergang te fotograferen. Zoek op “golden hour” of “gouden uur” en je krijgt veelal gratis apps tot je beschikking.

Het gouden uur is het moment dat de zon ondergaat of opkomt en het blauwe uur is het moment na zonsondergang of -opgang. Tijdens het blauwe uur kleurt de lucht/hemel blauw.

Het is mooi om de zonsopkomst of zonsondergang te fotograferen aan zee. In Nederland ligt de Noordzee richting het westen, waardoor je tijdens zonsondergang vaak prachtige stroken avondrood kunt fotograferen.

Fotograferen-aan-zee-Vrouwenpolder-Zeeland


Voor zonsopkomst kun je in Nederland op de Waddeneilanden, bij de kust langs het IJsselmeer en langs vele oevers, meren en vennen terecht voor mooie kleurrijke foto’s, waar je ook de mist vaak mooi vast kunt leggen.

Fotograferen-aan-zee-stuctuur-Zoutelande-Zeeland
Structuren in het zand

Silhouet  

Op het strand kan je met tegenlicht ook mooie silhouetten fotograferen bij zonsopkomst of zonsondergang.

Fotograferen-aan-zee-silhouet

Storm en wolken

Tijdens een storm kun je mooie dramatische beelden maken. Voor een woeste zee moet je eropuit trekken met harde wind. Dit kan in combinatie met het stuivende zand erg spectaculaire beelden opleveren. Bij een aankomende bui tijdens zonsondergang kunnen de wolken en de lucht erg mooi kleuren door de ondergaande zon, die de wolken van onderen aanlicht.

Fotograferen-aan-zee-storm

Apparatuur

Probeer het wisselen van objectieven zoveel mogelijk te voorkomen aan het strand, zeker bij stormachtig weer. Beschik je over twee camera’s, dan zou ik adviseren om beide camera’s mee te nemen, zodat je niet van objectief hoeft te wisselen. Duurdere camera’s zijn vaak ‘weatherproof’ en kunnen een lichte regenbui redelijk doorstaan. Met harde wind erbij moet je toch wel erg goed opletten.

Zorg er tijdens de storm wel voor dat je voldoende afstand van de zee houdt en dat je goed in de gaten blijft houden dat het water niet te dichtbij komt. Met een zonnekap kun je ook een beetje voorkomen dat er druppels op de voorste lens komen. Controleer dit wel regelmatig. Gebruik eventueel een regenhoes die je camera en objectief volledig beschermt.

Fotograferen-aan-zee-regenhoes

Statief

Als je aan zee fotografeert rond zonsondergang, zonsopkomst of bij lange sluitertijden ontkom je er niet aan om een statief te gebruiken.

Wanneer het stormt of hard waait is het wel verstandig om het statief te verzwaren met een zandzak, om te zorgen dat deze bij een windvlaag niet omwaait. Ook kun je de poten van het statief wat in het zand duwen voor stevigheid.  

Controleer bij harde wind en storm wel je opnames. Door de harde wind kan de foto toch nog onscherp worden.

Maak het statief schoon met leidingwater bij thuiskomst.

Fotograferen-aan-zee

Objectief

Het mooiste resultaat krijg je door gebruik te maken van een groothoekobjectief. Heb je geen groothoekobjectief, dan is het standaardobjectief natuurlijk ook prima te gebruiken.

Fotograferen-aan-zee-Marken

Standpunt

Kijk goed vanuit welk standpunt je gaat fotograferen. Let op leidende lijnen, zoals de pier, de structuur in het zand of de rand van het zee. Probeer eens een laag standpunt, waarbij je eventueel de duinen, wat rotsblokken of schelpen meeneemt op de voorgrond.

Fotograferen-aan-zee-Westkapelle-Zeeland

Diafragma

Bij landschapsfotografie kun je het beste gebruik maken van een diafragma van f/11 voor maximale scherpte. Bij het fotograferen van details kan het diafragma groter ingesteld worden voor een kleine scherptediepte om eventueel een wazige achtergrond te krijgen.

Fotograferen-aan-zee-wazige-achtergrond

Sluitertijd

Door te fotograferen met een langere sluitertijd tussen de 0,5 en 3 seconden krijg je meer dynamiek in je foto’s. De beweging van het water en zeeschuim komen zo mooi in beeld. Het kan zijn dat je een grijsfilter nodig hebt als het overdag te licht is.

Fotograferen-aan-zee-lange-sluitertijd

Wil je juist de kracht van de golven en het water vastleggen, gebruik dan een snelle sluitertijd van minimaal 1/500. Het opspattende water en golven komen dan mooi scherp in beeld.

Fotograferen-aan-zee-Westkapelle-Zeeland

Grijsfilter

Wil je met een lange sluitertijd fotograferen, gebruik dan een grijsfilter. Bekijk het blog ‘Lange sluitertijd met grijsfilter’ voor tips.

Met een grijsfilter kun je extra lang belichten, waardoor het water helemaal glad wordt of waardoor je de wolken vervaagt. Let er bij de wolken wel op in welke richting ze bewegen. Zij bepalen de kijkrichting van de foto. Wil je een explosief resultaat, fotografeer dan tegen de wind in om een lijnenspel te creëren. Daarmee trek je de kijker naar het midden van de foto.

Fotograferen-aan-zee-lange-sluitertijd

Microvezeldoek

Zorg dat je een schoonmaakdoek bij je hebt. Het is wel belangrijk goed op te letten dat er geen zand op de doek of de lens zit, waardoor je eventueel krassen op je lens krijgt.

Fotograferen-aan-zee-schoonmaakdoek

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?

Related Articles

×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar [email protected].

× Kan ik je helpen?