1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Natuurfotografie
  4. De mooiste zomerse plaatjes: 20 tips bij het fotograferen met hard licht

De mooiste zomerse plaatjes: 20 tips bij het fotograferen met hard licht

Fotograferen in de zomer kan een grote uitdaging zijn. De felle zon die hoog aan de hemel staat, zorgt voor donkere schaduwen en grote contrasten. Het licht is dan erg hard. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om te gaan fotograferen wanneer het licht het zachtst is: tijdens het gouden uur. Maar met de juiste instellingen en handige hulpmiddelen kun je de mooiste zomerse plaatjes maken wanneer het jou uitkomt, dus ook midden op de dag. In dit artikel lees je heel veel tips bij het fotograferen met hard licht. Welke onderwerpen zijn leuk om te fotograferen in de zomer en waar kan je in Nederland de mooiste zomerfoto’s maken? Ook dat lees je in dit artikel.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Fotograferen in de zomer 1

1. Fotograferen met hard licht en harde schaduwen: een grote uitdaging

Bij het fotograferen in de zomer heb je te maken met grote contrastverschillen. Het licht is door de felle zon erg hard, maar de schaduwen zijn ook heel hard. Doordat het licht dat van de zon komt altijd wel door iets wordt gereflecteerd, is er ook op de plaatsen waar de schaduw valt licht aanwezig. Dat maakt dat je – uiteraard met de juiste instellingen en eventuele hulpmiddelen – prima in de schaduw kunt fotograferen. Zeker als de zon fel is en hoog aan de hemel staat, is het aan te raden om foto’s te maken in de schaduw.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. beautiful tree middle field covered with grass with tree line background

2. Hoe kan ik tegen de zon in fotograferen?

Maar hoe kun je toch mooie foto’s maken onder die felle zon? Je wilt lelijke schaduwen voorkomen en je wilt voorkomen dat personen met dichtgeknepen ogen op de foto komen. Je probeert dus ergens de schaduw op te zoeken. Maar wat als er geen schaduw is? Dan moet je ervoor zorgen dat de zon achter je staat. Fotografeer je tegen de zon in, dan zal het onderwerp te donker zijn en de achtergrond overbelicht. Toch kan tegenlicht magische plaatjes opleveren. Wil je deze uitdaging aan gaan? Lees dan mijn artikel ‘Fotograferen met tegenlicht’. Daarin geef ik je 7 tips bij het fotograferen met tegenlicht. 

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Fotograferen in de zomer 3

3. Wat is de beste tijd om foto’s te maken in de zomer?

De beste tijd om foto’s te maken is aan het begin van dit artikel al verklapt: vlak na de zonsopkomst of vlak voor de zonsondergang, ook wel het gouden uur genoemd. Waarom is dat de beste tijd? Dat heeft te maken het licht. Het licht is dan erg zacht, in tegenstelling tot midden op de dag, wanneer de zon hoog aan de hemel staat. Het gouden uur zorgt voor een romantische sfeer op jouw foto’s, met natuurlijk licht. Maar lukt het jou niet om zo vroeg of zo laat te gaan fotograferen of vind je het juist een uitdaging om overdag de zomer vast te leggen? Lees dan verder voor handige hulpmiddelen en de beste instellingen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. cosmos field with sunset

4. Reflectiescherm als hulpmiddel bij het fotograferen met hard licht

Wat je kan doen, is een reflectiescherm meenemen. Deze is opvouwbaar en is beschikbaar in vijf kleuren: wit, diffuus wit, goud, zilver en zwart. Met het reflectiescherm kun je het licht weerkaatsen en de harde schaduw verminderen. Het scherm is gemakkelijk mee te nemen naar locatie, dankzij de meegeleverde beschermhoes.

Beschik je niet over een reflectiescherm, dan zou je ook gebruik kunnen maken van een groot stuk stevig wit karton. Met de witte achtergrond kun je het licht op het gezicht laten reflecteren. Zijn er meerdere personen aanwezig, dan zou je kunnen vragen of zij het licht willen blokkeren.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Fotograferen in de zomer Reflectiescherm

5. Diffuser als hulpmiddel bij het fotograferen met hard licht

Door een diffuser te gebruiken kun je het licht tegenhouden, of beter gezegd: filteren. Het licht dat op je onderwerp valt, wordt beter verdeeld. Het zorgt voor een rustigere uitstraling, waardoor het prettiger wordt om naar de foto te kijken. Hard licht wordt zachter en het contrastverschil wordt minder.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Fotograferen in de zomer Diffuser

6. Polarisatiefilter als hulpmiddel bij het fotograferen met hard licht

Ook een polarisatiefilter houdt licht tegen. Bij een polarisatiefilter moet je denken aan 1 of 2 stops licht dat wordt tegengehouden. Dit filter zorgt ervoor dat er slechts uit één richting licht op jouw cameralens valt. Het zit eigenlijk hetzelfde in elkaar als jaloezieën. Wanneer je aan het polarisatiefilter draait, verander je als het ware de stand van de jaloezieën, waardoor de hoek van het filter ten opzichte van de zon verandert. Zo kun je het licht sturen en het licht zo mooi mogelijk op je onderwerp laten vallen. Ook heeft het grote invloed op de verzadiging van je kleuren. Vooral bij landschapsfotografie komt het filter goed tot zijn recht. Wolken steken bijvoorbeeld sterker af tegen een strakblauwe lucht.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Fotograferen in de zomer polarisatiefilter

7. Invulflits als hulpmiddel bij het fotograferen met hard licht

Flitslicht hoef je niet per se alleen in het donker te gebruiken. Deze kan midden op de dag, wanneer er veel zonlicht aanwezig is, ook handig zijn om te gebruiken. Er is dan sprake van invulflits: je combineert het licht van de flitser met het licht vanuit je omgeving, zoals zonlicht. Invulflits kan harde schaduwen verminderen en dus zorgen voor een aangenamer zomers plaatje.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Fotograferen in de zomer 4

8. Zwart-wit: dé uitkomst voor overbelichte foto’s

Is het contrast te sterk en het licht te hard of heb je even niet de juiste hulpmiddelen bij de hand? Dan kun je er ook voor kiezen om de foto om te zetten naar zwart-wit. Als de achtergrond overbelicht is en de schaduwen erg hard overkomen, dan zal de foto in kleur niet mooi zijn. Maar door de foto om te zetten in zwart-wit, kan de foto toch een echte aandachtstrekker worden. Het harde licht en de grote contrasten maken dat een zwart-witfoto erg krachtig en sprekend wordt.

Ik adviseer je om in RAW te fotograferen, zodat er niets van de kwaliteit verloren gaat. Je kunt dan in de nabewerking, met bijvoorbeeld Lightroom of Luminar, de foto omzetten in zwart-wit.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Fotograferen in de zomer 2

9. De beste instellingen bij het fotograferen in de zomer

Welk diafragma bij hard licht?

Hoe groter het diafragma is, hoe meer licht er binnenkomt. Wil je dat er minder licht binnenkomt wanneer het licht erg hard en fel is, dan kies je dus voor een kleiner diafragma. Daardoor krijg je meer scherptediepte. De achtergrond zal minder wazig worden.

Welke ISO bij hard licht?

Houd je ISO-waarde zo laag mogelijk bij het fotograferen met hard licht. Bij veel camera’s is 100 het laagste getal. Ga niet hoger. Zo kun je onnodige ruis voorkomen.

Welke sluitertijd bij hard licht?

Heb je het diafragma en de ISO ingesteld, dan ga je daarna de sluitertijd instellen totdat de foto goed belicht is.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. grassland landscape greening environment park background

10. Overbelichte of onderbelichte zomerfoto? Check het histogram!

Onze ogen zijn bijzonder: ze hebben een groot dynamisch bereik. Dynamisch bereik betekent het bereik van zwart tot wit, ofwel het bereik tussen de donkerste en de lichtste delen. Wij kunnen overdag al gauw details waarnemen, zowel in hele donkere delen als in hele lichte delen. Ook de camera heeft een dynamisch bereik, maar deze is veel kleiner. Dat betekent dat de camera minder details ziet in donkere schaduwen of in hele lichte onderwerpen. Dat maakt het fotograferen in de zomer een uitdaging, vanwege het harde, felle licht en de harde, diepe schaduwen.

Door het harde licht en de harde schaduwen in de zomer ben je natuurlijk extra alert op de belichting van jouw foto. Het histogram kan jou hierbij helpen. Een histogram is een grafische weergave, waarop je de lichtintensiteit van je foto kunt bekijken. Als je een foto hebt gemaakt, kun je middels het histogram beoordelen of de belichting goed is. Helemaal links betekent zwart, helemaal rechts betekent wit. Hoe meer de grafiek naar links is, hoe donkerder de foto is. Dit kan betekenen dat de foto onderbelicht is. Hoe meer de grafiek naar rechts is, hoe lichter de foto is. Dat kan betekenen dat de foto juist overbelicht is. Als het histogram aangeeft dat je foto over- of onderbelicht is, hoeft dat niet te betekenen dat je foto daadwerkelijk verkeerd is belicht. Het kan zijn dat de over- of onderbelichting precies op een deel van jouw foto is dat niet belangrijk is. Is dat niet het geval, dan ga je gewoon voor een nieuwe poging, maar dan uiteraard wel met andere instellingen. Wil je meer informatie over het histogram? Lees dan mijn artikel “Histogram bij fotografie lezen”.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Histogram lezen overbelicht onderbelicht

11. Spotmeting: de beste lichtmeetmethode bij het fotograferen met hard licht

Er zijn verschillende manieren waarop je camera het licht kan meten. Meestal staat de camera standaard op meervlaks- of matrixmeting. Stel je camera eens in op spotmeting. Als je niet weet hoe dat moet, raadpleeg dan de handleiding van jouw camera. Bij spotmeting meet de camera slechts een klein deel van het geheel. Zo kan de meting doelgericht op het onderwerp worden toegepast. Als de lichtmeter dan op de 0 staat, betekent het dat je onderwerp, dus waar het op de foto om gaat, goed belicht is. Pas het diafragma en/of de sluitertijd aan als de lichtmeter onder of boven de 0 staat, totdat deze wel 0 aangeeft. Je zult zien dat de grafiek in het histogram dan mooi in het midden is. Maar let op: als je onderwerp licht is, kan het nodig zijn om te onderbelichten en als je onderwerp erg donker is, moet je wat overbelichten. Dan moet de lichtmeter dus niet op 0 staan. Lees mijn artikel “Lichtmeting, hoe werkt dat?” om meer te weten te komen over de verschillende lichtmeetmethodes.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Fotograferen in de zomer spotmeting

De leukste ideeën om te fotograferen in de zomer

Hieronder volgt een aantal leuke ideeën om te gaan fotograferen in de zomer. Met bovenstaande tips en deze leuke ideeën, leg jij de mooiste zomerplaatjes vast.

12. Op citytrip met je camera

In de zomermaanden heb je geregeld het geluk dat het prachtig weer is, te mooi om binnen te blijven. Je trekt er lekker op uit. Ga je steden bezoeken? Neem dan vooral je camera mee. In de stad zijn erg mooie scènes vast te leggen. Een stad heeft ook veel prachtige details. Wil je meer informatie over het fotograferen tijdens een stedentrip? Lees dan hier ons artikel daarover.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. girl blue dress bridge amsterdam

13. Dieren fotograferen in de zomer

In het voorjaar komen er veel nieuwe diertjes op de wereld: lammetjes, kuikentjes, kalfjes en noem maar op. In de zomer worden ze steeds groter. Dat is leuk om vast te leggen. Als het mooi weer is, zul je ook meer dieren buiten zien. Misschien ga je wel gezellig met je familie een dagje uit naar de dierentuin. Ook daar kun je dieren mooi vast leggen. Let er op dat sommige dieren niet zo lang stilzitten. Dat betekent dat je een wat snellere sluitertijd nodig zult hebben.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. cows green field blue sky

14. Insecten fotograferen in de zomer

De natuur kan in de zomer krioelen van de insecten. Denk aan vlinders, bijen, wespen, kevers, vliegen, muggen en mieren. Vaak vinden we de meeste insecten maar vervelend. Maar ze zijn prachtig om vast te leggen. Grijp daarom je kans in de zomer om de bijzondere details van deze beestjes vast te leggen. Je kunt er mooie macrofoto’s van maken.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. spring dor beetle trypocopris vernalis close up macro photo

15. Zomerse landschappen vastleggen

De natuur staat volop in bloei te midden van de zomer. Een strakblauwe lucht zorgt daarbij voor een foto met een echte zomerse sfeer. Het kan wel een uitdaging zijn om het landschap met een felle zon vast te leggen. Maar met de juiste instellingen en hulpmiddelen lukt landschapsfotografie midden in de zomer ook bij jou.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. flower park

16. De kleuren van de zomer vastleggen

De zomer zit boordevol kleuren: felgekleurde bloemen, fleurige vlinders, gele bijtjes, het groene gras en een blauwe lucht. Dit alles maakt de zomer zo vrolijk. Misschien wil je graag de felle kleuren fotograferen, maar krijg je ze niet mooi in beeld. Dit kan komen doordat jouw camera dan op de automatische witbalans (AWB) staat. De camera kan felle kleuren, vooral roze- en roodtinten, dan al snel gaan overbelichten. Dat wil je natuurlijk niet! Pas daarom zo nodig de witbalans aan. Wanneer je fotografeert in RAW, kun je in de nabewerking altijd de witbalans nog aanpassen.

Let er daarnaast op dat de foto niet te druk wordt door de vele kleuren. Richt je bijvoorbeeld op één kleur en vermijd storende elementen, zoals een lantaarnpaal.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. close up sun flower

17. Portretfotografie in de zomer

Ook in de zomer kun je portretten mooi vastleggen. Zoek een mooie locatie op. Wanneer je vlak voor zonsondergang gaat fotograferen, krijg je romantische beelden door het zachte licht, die een warme gloed verspreid. Fotografeer het model ook met tegenlicht. Dat geeft hele mooie, magische portretfoto’s.

Kinderen spelen in de zomer vaak buiten. Laat ze lekker spelen en fotografeer ze ondertussen. Zo krijg je leuke, spontane foto’s van je kinderen. Tip: fotografeer met een telelens of zoomlens. Dan hoef je niet dicht bij de kinderen te komen en kunnen de kinderen tijdens het fotograferen in hun spel blijven.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. little blonde girl inflates soap bubbles summer walk

18. Foodfotografie in de zomer

In de zomer eet je wat vaker buiten en misschien nodig je dan ook wat vaker mensen uit om mee te komen genieten. Dat zijn van die gezellige en kostbare momenten die we gauw vergeten vast te leggen. Pak eens tussen alle gezelligheid door je camera om foto’s te maken van de lekkernijen. Maak foto’s van de barbecue met vleesjes erop en fotografeer de schaaltjes met salades. Dit noemen we foodfotografie. Het is ook leuk om van te voren al foto’s te maken, zoals tijdens het snijden van de groenten. Vergeet ook niet spontane foto’s van de gasten te maken.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. closeup diverse people enjoying barbecue party together

19. Bliksem fotograferen in de zomer

Onweer treedt in de zomer regelmatig op. Als je een bliksemschicht weet vast te leggen, heb je een bijzondere foto. Maar het fotograferen van dit spectaculaire natuurverschijnsel is wel een hele uitdaging. Lees daarom ons artikel ‘Onweer fotograferen’ voor tips hoe je bliksem het beste vast kunt leggen. Let altijd op je eigen veiligheid tijdens onweersbuien!

Fotografie Ploeg Benelux B.V. lightnings thunder bolt stike summer storm

20. Nachtfotografie in de zomer

Misschien denk je wel: nachtfotografie in de zomer? Daarmee krijg je toch niet van die typische zomerplaatjes? Toch is het de moeite waard om ‘s nachts of laat op de avond in de zomer je camera erbij te pakken. Tijdens de zomer zijn de luchten namelijk vaak erg helder, waardoor de sterren goed zichtbaar zijn. Gebruik bij het fotograferen van sterren een groot diafragma om zoveel mogelijk licht op je lens te laten vallen. Waarschijnlijk is het ook nodig om de ISO iets te verhogen. Pas vervolgens de sluitertijd aan naar wens. De sluitertijd is onder andere afhankelijk van of je de sterren wilt bevriezen. 

Fotografie Ploeg Benelux B.V. sky full stars silhouettes trees

21. Waar in Nederland kun je mooie foto’s maken tijdens de zomer?

Nederland kent heel veel prachtige locaties om te fotograferen. Het zijn er te veel om op te noemen. Toch staan hieronder een aantal toplocaties, waar je in de zomer zeker naartoe moet gaan met je camera.

Brouwersdam (Zuid-Holland)

Aan het strand van de Brouwersdam is ‘s zomers veel te beleven. Er wordt veel georganiseerd rondom watersport. Verder zijn er veel eetgelegenheden. En wat helemaal leuk is: bij de Spuisluis in de Brouwersdam kun je zeehonden spotten. Zeehonden zijn het hele jaar door te zien.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Brouwersdam

Giethoorn (Overijssel)

Ook in Giethoorn is in de zomer ontzettend veel te beleven. Het is echt een toeristisch dorpje. Het meest kenmerkende van Giethoorn is toch wel het varen door de grachten. Een foto van een gracht met een fluisterbootje, een lieftallig huisje met groen gras aan wal en een blauwe lucht, dat geeft toch een echte zomersfeer?

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Giethoorn

Kinderdijk (Zuid-Holland)

Ga je voor een zomers plaatje die echt typisch Hollands is? Breng dan een bezoek aan Kinderdijk. Op Kinderdijk staan maar liefst 19 molens. 

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Kinderdijk

Kralingse Bos (Zuid-Holland)

Heb jij een liefde voor de natuur, maar heb jij ook echt iets met de stad? In het Kralingse Bos kun je beide in één foto vastleggen. Je fotografeert de mooie groene omgeving met de skyline van Rotterdam op de achtergrond.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Kralingse Bos

Nationaal Park De Hoge Veluwe (Gelderland)

Op Nationaal Park De Hoge Veluwe vind je verschillende soorten natuur, bijvoorbeeld heide. Als deze in bloei komt, heb je een prachtige paarse vlakte. Aan het einde van de zomer komt de heide tot bloei. 

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Nationaal Park De Hoge Veluwe

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen (Noord-Brabant)

De Loonse en Drunense Duinen worden ook wel de ‘Brabantse Sahara’ genoemd, vanwege de grote zandvlakte. Kinderen kunnen hier heerlijk ravotten. Het is dus een perfecte plek om spontane foto’s van kinderen te maken, maar het is natuurlijk ook geschikt voor mooie landschapsfoto’s.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Scheveningen (Zuid-Holland)

In Scheveningen zijn veel bezienswaardigheden, maar de meest populaire is toch wel het strand. En wie denkt er nu niet aan het strand in de zomer? Fotograferen aan zee is extra mooi bij zonsondergang. Ga daarom niet te vroeg weer naar huis, maar wacht op het gouden momentje.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Scheveningen

Wadden (Noord-Holland / Friesland)

De Wadden zijn ook het fotograferen waard. Je kunt er verschillende dieren spotten, zoals zeehonden. Het is ook heel leuk om foto’s te maken van een vuurtoren. Dat breekt de foto. Elk waddeneiland kent haar eigen vuurtoren.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Wadden

Zaanse schans (Noord-Holland)

De Zaanse Schans is een lieflijk Hollands dorpje. Het kenmerkt zich door de houten huisjes. Je kunt hier prachtige foto’s maken, zeker met een blauwe lucht.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Zaanse Schans

We hopen op een heerlijke zomer met een stralende zon, zodat jij met jouw camera én onze tips de mooiste zomerse plaatjes kunt schieten.

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?

Inhoud

×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×