Foodfotografie

Foodfotografie

Foodfotografie is het maken van aantrekkelijke foto’s van eten en drinken voor bijvoorbeeld kookboeken, restaurants, websites of tijdschriften. Foodfotografie is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Hoe maak je de foto aantrekkelijk, zodat het er lekker uitziet en hoe kun je eventueel beweging toevoegen aan de foto? In dit blog geef ik je wat tips voor en voorbeelden van foodfotografie.

Foodfotografie

Voorbereiding

Zorg dat je alle benodigdheden klaar hebt staan. Maak altijd een paar proeffoto’s. Zo kun je bijvoorbeeld zien of de belichting goed is en of de schaduwen goed zijn.  

Foodfotografie

Standpunt

Fotografeer vanuit verschillende hoeken. Vaak wordt eten gefotografeerd vanuit de hoek zoals jezelf naar je bord kijkt: 45 graden. Maar probeer ook een wat hoger of juist lager standpunt. Door het gebruik van een laag standpunt komt de hoogte van het onderwerp er bijvoorbeeld beter uit. Bedenk voor het fotograferen wat je terug wilt zien op de foto en bepaal daarna het standpunt. Wil je juist de lagen zien, zoals bij een broodje hamburger of een taart met verschillende lagen, dan weet je dat je de foto vanaf een lager standpunt zal moeten nemen.

Foodfotografie-hamburger

Natuurlijke kleuren

Zorg ervoor dat de kleuren natuurlijk overkomen, let dus op de juiste witbalans. Door in RAW te fotograferen kun je de witbalans altijd nog aanpassen in de nabewerking. Wil je zeker weten dat je de juiste witbalans gebruikt, maak dan gebruik van een grijskaart.

Grijskaart

Licht

Bij foodfotografie is licht erg belangrijk. Met daglicht krijg je over het algemeen mooiere foto’s. Zorg voor natuurlijk en zacht licht, ga niet fotograferen met direct zonlicht. Buiten in de schaduw kun je vaak ook mooie foto’s maken. In de winter is het vaak donkerder. Gebruik dan eventueel een daglichtlamp.

Heb je toch nog last van te hard licht, dan kun je eventueel ook een reflectiescherm gebruiken. Heb je geen reflectiescherm, dan werkt een wit laken of stuk wit karton ook goed. Gebruik eventueel een stuk karton met daaromheen aluminiumfolie als reflectiescherm. Voor meer diepte in de foto kun je een stuk zwart stuk karton of papier gebruiken.

In een studio kun je ook foodfoto’s maken. In de studio is het belangrijk dat je geen direct flitslicht gebruikt. Door een softbox te gebruiken maak je het licht zachter. Je kunt de flits eventueel via een witte muur of plafond laten weerkaatsen. Ook kun je gebruik maken van een lichttent. Deze is speciaal ontworpen voor productfotografie en kan dus in sommige gevallen ook goed gebruikt worden voor foodfotografie.

Foodfotografie-groente

Aansnijden

Door het eten aan te snijden of te breken komt het vaak aantrekkelijker over. Snijd de taart aan of breek de chocolade. Daardoor komen er wat kruimels wat je weer terugziet in de foto.

Foodfotografie-chocolade

Achtergrond/ondergrond

Zorg er bij foodfotografie voor dat de aandacht naar het eten gaat en dat je niet wordt afgeleid door de achtergrond. Kijk ook goed naar de kleur van de achtergrond. Kleurt het eten mooi bij de achtergrond? Soms kan het ook mooi zijn om wel iets van de achtergrond mee te nemen. Het kan bijvoorbeeld mooi zijn om een zonnig terras op de achtergrond mee te nemen voor de sfeer.

Een houten tafel doet het als ondergrond vaak erg goed. Gebruik ook eens een stuk papier of stof.

Foodfotografie-brood

Beweging

Zorg eventueel voor beweging in de foto. Dit geeft ook een mooi effect. Bij beweging is de sluitertijd wel weer erg belangrijk. Je wilt de beweging meestal bevriezen, dus moet de sluitertijd sneller zijn.

Foodfotografie-beweging

Flatlay

Bij flatlay fotografeer je van bovenaf. Zoals het voorbeeld hieronder. Krijg je niet alles op de foto, ga dan eventueel op een opstapje of stoel staan.

Foodfotografie-penne-pasta

Objectief

Gebruik eventueel een macro-objectief bij foodfotografie. Een standaardobjectief of zoomobjectief kan natuurlijk ook. Maak de foto’s dichtbij of neem wat meer afstand en zoom in. Een 50mm-objectief is ook geschikt om mooie foodfoto’s maken.

Foodfotografie-ijs-fruit

Diafragma

Bij foodfotografie moet je er wel op letten dat het onderwerp goed scherp is. Bij het gebruik van een groot diafragma van bijvoorbeeld f/2.8 verloopt de scherpte snel, waardoor er maar een klein gedeelte van het onderwerp scherp zal zijn en je dus een kleine scherptediepte hebt. Dit kan natuurlijk erg mooi zijn.

Vult het onderwerp bijna de hele foto en wil je dat alles scherp is, gebruik dan een diafragma van f/11 voor maximale scherpte. Wil je toch dat de scherpte verloopt, dan kun je een wat groter diafragma gebruiken en dichtbij gaan staan of inzoomen op het onderwerp. Dan krijg je een mooie onscherpe/wazige achtergrond, waarmee je het onderwerp eruit kan laten springen.

Zorg ervoor dat er wat afstand tussen het onderwerp en de achtergrond zit. Dan is het wat makkelijker om een wazige achtergrond te krijgen.

Foodfotografie-appeltaart-caramel

Statief

Gebruik bij foodfotografie eventueel een statief, zeker wanneer je binnenshuis foto’s gaat maken en de lichtomstandigheden niet optimaal zijn. Vaak is het binnen wat donkerder en zal de sluitertijd snel te langzaam worden. Door een statief te gebruiken hoef je de ISO ook niet omhoog te zetten.

Foodfotografie

Tot slot

Let op de details, zorg dat er geen vlekken op het glas zitten of vouwen in een servet. Dit valt namelijk op wanneer je de foto goed gaat bekijken. De styling is erg belangrijk. Is er geen stylist of chefkok aanwezig en moet je zelf aan de slag, kijk dan eventueel op internet of Pinterest voor inspiratie, zodat je daarna zelf aan de slag kunt gaan en ervoor kunt zorgen dat het een smakelijk plaatje gaat worden.

Foodfotografie-ijs-koffie-splash

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?

Related Articles

Gratis Minicursus: Mooie vakantiefoto's maken 2022

  • Hidden
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar [email protected].

× Kan ik je helpen?