Wat is macrofotografie?

Macrofotografie voor beginners

Macrofotografie is erg leuk en wordt steeds populairder. Maar wat is het precies, en hoe kan je het beste beginnen? Ik geef je meerdere tips en heb het over de juiste instellingen die je gebruikt. Ook geef ik je voldoende inspiratie zodat jij aan de slag kan om de mooiste macrofoto’s te maken.

Wat is macrofotografie?

Vaak wordt de term macrofotografie verkeerd gebruikt bij foto’s gemaakt van heel dichtbij. Officieel gezien praat je over een macrofoto als het onderwerp op ware grote op de beeldsensor wordt afgebeeld. Dan heb je het over een verhouding van 1:1. Maar groter kan ook, dan wordt het 2:1 of nog groter. 

Als het dus kleiner is dan dit, hebben we het niet meer over een macrofoto maar over een close-up. Gelukkig is het allemaal niet zo heel streng, en kan je een foto van heel dichtbij gewoon een macrofoto noemen

macrofotografie

Beginnen met macrofotografie

Leuke close-up foto’s kan je nu op dit moment al maken met wat je hebt. Bijvoorbeeld met je telefoon of je huidige camera. Bedenk goed welke compositie je wilt hebben en probeer zoveel mogelijk uit. Waarschijnlijk lukt het nog niet echt om goede foto’s te maken van bewegende dingen zoals insecten. Die vinden het niet zo leuk als je te dichtbij komt. 

Je telefoon kan je bijvoorbeeld in de portret-stand zetten, hiermee krijg je een wazige achtergrond. Dat geeft een erg mooi effect bij close-up foto’s. Met sommige smartphones kan je zelfs nog instellingen aanpassen zoals diafragma. 

Wil je echte macrofoto’s gaan maken, dan heb je wel echt een goede camera nodig met verwisselbare lenzen. Je kunt dan kiezen uit een spiegelreflexcamera of een systeemcamera. Met een goede macrolens erbij heb je de perfecte uitrusting om hele mooie macrofoto’s te maken. 

Als je al een spiegelreflex- of systeemcamera hebt en je wilt er geen macrolens bij kopen dan zijn er eventueel ook andere (vaak goedkopere) opties. Het beste resultaat krijg je nog steeds wel met een macro objectief, maar op deze manier kan je in ieder geval uitproberen of macrofotografie iets voor je is. 

macrofotografie1

Instellingen voor macrofotografie

De instellingen voor macrofotografie zijn wel belangrijk, en werken net even anders omdat je zo dicht op je onderwerp zit. Een goede belichting kan soms een uitdaging zijn, omdat je al snel in je eigen schaduw staat te werken. 

Diafragma

Bij macrofotografie is de scherptediepte altijd heel erg klein, omdat je heel dicht op je onderwerp zit. Gebruik daarom een kleiner diafragma (groot getal), f/11 bijvoorbeeld, als je zeker wilt weten dat je hele onderwerp scherp is. Bij een groot diafragma zal het onderwerp als snel onvoldoende scherp zijn door de kleine scherptediepte. 

Sluitertijd

Bij het gebruik van een kleiner diafragma moet je wel de sluitertijd goed in de gaten houden. Let erop dat deze snel genoeg is, minimaal 1/100. Maar dat ligt ook een beetje aan het objectief wat je gebruikt. Een snellere sluitertijd kan nooit kwaad. En zeker als je onderwerp erg beweeglijk is, dan is een snelle sluitertijd noodzakelijk. Een statief is aan te raden, zeker bij onderwerpen die niet bewegen. 

ISO

Probeer de ISO zo laag mogelijk in te stellen bij macrofotografie. Zo voorkom je ruis en krijg je de beste beeldkwaliteit. De sluitertijd en het diafragma zijn wel belangrijker dan de ISO. Dus zet deze gerust wat hoger als de sluitertijd te langzaam wordt. 

macrofotografie2

Tips voor macrofotografie

Met deze 5 tips voor macrofotografie geef je je foto’s net dat beetje extra.

Neem de tijd en heb geduld

Als je bewegende dingen gaat fotograferen zoals insecten, is het niet verstandig om er achteraan te lopen. Wat je beter kan doen is een plekje zoeken wat ze fijn vinden, en daar je camera klaar zetten. Dan kan je als er een mooie vlinder landt gelijk die foto nemen, en zal de vlinder minder snel schrikken en weg vliegen.

Als je bloemen en planten gaat fotograferen, probeer dan verschillende composities uit. Of misschien moet je even wachten totdat er een wolk over komt en het licht minder hard is. En probeer op verschillende punten scherp te stellen. Kortom, neem je tijd.

Handmatig scherpstellen

Als je de autofocus gebruikt, dan gaat de camera zelf een punt kiezen. Vaak is dat niet helemaal waar jij de foto scherp wilt hebben. Daarom kan je veel beter zelf handmatig scherpstellen. Zeker als je een bewegend onderwerp hebt en je snel moet schakelen. 

Ooghoogte

Door je onderwerp op ooghoogte te fotograferen krijgt het alle aandacht. Neem dus iets mee om op te kunnen gaan zitten of knielen, omdat dat betekent dat je vaak door de knieën moet. Als je van boven zou fotograferen, wordt de foto erg rommelig. Dus blijf laag bij de grond. Je kunt zelfs de camera nog lager plaatsen en naar boven richten, hierdoor kan je mooi gebruik maken van het licht. 

Rustige achtergrond 

We hebben het net al even genoemd, maar zorg dat je een rustige achtergrond hebt. Je wilt tenslotte dat alle aandacht naar je onderwerp gaat. Maar het is ook makkelijker om je onderwerp goed scherp te krijgen als je een rustige achtergrond gebruikt. 

Blijf experimenteren

Wat fotografie zo leuk maakt, is dat je kan experimenteren met verschillende instellingen en technieken. Soms levert dat nog verrassende resultaten op. Dus speel met die instellingen en probeer verschillende composities uit. 

macrofotografie3

Inspiratie 

Op zoek naar inspiratie? Ik geef je wat voorbeelden zodat jij aan de slag kan.

Fotograferen van insecten

Het fotograferen van insecten is erg leuk, maar je moet er wel geduld voor hebben. Het beste moment is vroeg op de dag. Dan is het nog niet zo warm en zijn de insecten nog niet zo snel. Je kan dan makkelijker bij ze in de buurt komen om een foto te maken. Mijn favorieten insecten om te fotograferen zijn vlinders. Ze komen regelmatig op bezoek in de tuin en ik vind al die verschillende kleurtjes erg mooi. 

Fotograferen van bloemen en planten

Bloemen en planten fotograferen kan het hele jaar door, maar de lente is toch wel het beste moment. Dan komt alles weer tot leven. De krokussen laten zich overal weer zien, en de tulpen komen ook weer tevoorschijn. Maar ook in de herfst is er genoeg moois om vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan de velen paddenstoelen die je dan kan vinden in het bos.

Fotograferen van voorwerpen binnenshuis

Geen zin om naar buiten te gaan? Of is het oud hollandsch rot weer? Ga dan binnen aan de slag met verschillende voorwerpen. Macrofoto’s van alledaagse voorwerpen kunnen erg leuk zijn, helemaal als het daarna een raadsel is wat voor voorwerp je hebt gefotografeerd. Maar je kan ook een hele familie maken van wasknijpers en die in verschillende situaties fotograferen. 

Extra opties

Niet helemaal meer voor beginners, maar ik wil het wel genoemd hebben voor als je al wat verder bent met macrofotografie. 

Verlichting

Omdat je met macrofotografie vaak werkt met een snelle sluitertijd heb je veel licht nodig. Om meer licht te krijgen kan je gebruikt maken van verschillende flitsers

Focus Stacking

Soms red je het niet om met 1 foto alles zo scherp te hebben als je zou willen. Wat je dan kan toepassen is focus stacking. Hiermee voeg je meerdere foto’s samen die allemaal een ander scherpstelpunt hebben. Om uiteindelijk 1 volledig scherp onderwerp te hebben. 

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×