1. Home
 2. Knowledge Base
 3. Soorten Fotografie
 4. Landschapsfotografie
 5. Transformeer je landschapsfotografie met deze 8 tips

Transformeer je landschapsfotografie met deze 8 tips

Landschapsfotografie is een populair genre dat de schoonheid van de natuur en mooie uitzichten vastlegt. Het vastleggen van verbluffende landschapsfoto’s kan echter een uitdaging zijn, zelfs voor ervaren fotografen. Het vereist meer dan alleen een goede camera hebben en op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Om je vaardigheden op het gebied van landschapsfotografie echt te transformeren, moet je een goed begrip hebben van compositie, belichting en andere technische aspecten.

In dit artikel geven we je tips en technieken waarmee je je spel voor landschapsfotografie aanzienlijk kunt verbeteren. Of je nu een amateur- of professionele fotograaf bent en je vak wilt verbeteren of gewoon prachtige landschappen wilt vastleggen tijdens je reizen, deze tips komen goed van pas. Maak je klaar om je vaardigheden op het gebied van landschapsfotografie naar een hoger niveau te tillen!

landschapsfotografie - tips
Foto gemaakt door Jacky

Waarom landschapsfotografie belangrijk is

Landschapsfotografie is de laatste jaren steeds populairder geworden, omdat mensen verbinding proberen te maken met de natuur en haar schoonheid willen behouden voor toekomstige generaties. Met foto’s kunnen we landschappen vanuit unieke perspectieven bekijken, waarbij verschillende elementen zoals kleuren, texturen, vormen en patronen worden benadrukt. Dit helpt kijkers een diepere waardering te krijgen voor de complexiteit van de natuur en haar rol in ons leven.

Bovendien kan landschapsfotografie mensen inspireren om betrokken te raken bij inspanningen voor natuurbehoud door mensen bewust te maken van milieukwesties die van invloed zijn op deze prachtige scènes.

Ontdek de magie van landschapsfotografie

Vergroot jouw kennis en vaardigheden in landschapsfotografie met onze producten, cursussen en blogs, en leg jouw favoriete plekken op de mooiste manier vast!

1 Zorg voor een goede voorbereiding

Voorbereiding is de sleutel tot het maken van verbluffende landschapsfoto’s die zich onderscheiden van de massa. Raak eerst vertrouwd met de camera-instellingen. Begrijp hoe diafragma, sluitertijd en ISO samenwerken om een goed belicht beeld te produceren. Hierdoor kun je snel aanpassingen maken wanneer de lichtomstandigheden onverwacht veranderen.

Ten tweede, verken van tevoren mogelijke locaties. Let op interessante elementen zoals rotsformaties of watervallen die interessant kunnen zijn voor je compositie. Dit bespaart tijd en voorkomt dat je geweldige fotomomenten mist tijdens het zoeken naar ideale plekken op locatie.

Controleer ten slotte de weersvoorspellingen voordat je op reis gaat. Het weer kan een belangrijke rol spelen in landschapsfotografie – dramatische wolken of mist kunnen een gewone scène veranderen in iets buitengewoons!

landschapsfotografie - tips
Foto gemaakt door Nick

2 Kies de juiste uitrusting

Het vereist de juiste apparatuur om prachtige en adembenemende beelden van de wonderen van de natuur vast te leggen. Het kiezen van de juiste apparatuur voor landschapsfotografie kan een uitdaging zijn, maar het is een essentieel aspect dat je foto’s kan maken of breken.

Het eerste waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van apparatuur voor landschapsfotografie, is de camerabody. Met een hoge resolutie leg je meer detail vast in je foto’s. Het produceert ook een betere beeldkwaliteit bij weinig licht.

Daarnaast moet je investeren in een goed statief om je camera te stabiliseren en onscherpe foto’s te voorkomen. Een stevig statief met verstelbare poten en een balhoofd geeft je de flexibiliteit om de positie van je camera tijdens het fotograferen snel aan te passen.

Een ander belangrijk stuk uitrusting voor landschapsfotografie zijn lenzen. Groothoeklenzen zijn ideaal voor het vastleggen van uitgestrekte landschappen, zodat er meer in één opname past. Maar sluit ook zeker de standaard lens of zelfs een telelens niet uit. Soms legt een groothoeklens juist te veel vast en mis je daardoor details.

landschapsfotografie - tips
Foto gemaakt door Dikarat

3 Maak gebruik van filters

Een manier om de kwaliteit van je landschapsfoto’s te verbeteren, is door filters te gebruiken. Filters zijn accessoires die op je lens worden bevestigd en het binnenvallende licht veranderen. Ze zijn er in verschillende soorten, zoals polarisatoren, grijsfilters en grijsverloopfilters. Elk type heeft zijn specifieke doel bij het verbeteren van verschillende elementen van een landschapsfoto.

 • Polarisatiefilters helpen bijvoorbeeld om schittering die wordt gereflecteerd op wateroppervlakken of glanzende objecten zoals bladeren of rotsen te verminderen, terwijl ze ook de blauwe lucht versterken.
 • Grijsfilters zijn ideaal voor het vastleggen van lange belichtingen overdag door de hoeveelheid licht die de lens binnenkomt te verminderen zonder de kleuren te veranderen.
 • Grijsverloopfilters zijn ontworpen om de belichting tussen heldere luchten en donkere voorgronden uit te balanceren, zonder filter zou je een overbelichte lucht of een onderbelichte voorgrond hebben.
landschapsfotografie - tips
Foto gemaakt door Moniek

4 Sla op in RAW in plaats van JPEG

Als je een aspirant-landschapsfotograaf bent, is fotograferen in RAW een techniek die de kwaliteit van je foto’s enorm kan verbeteren. In eenvoudige bewoordingen is RAW een bestandsindeling die alle gegevens van de sensor van je camera vastlegt zonder enige compressie of verwerking. Dit resulteert in een afbeelding met veel meer details en dynamisch bereik in vergelijking met JPEG-bestanden.

Als je in RAW fotografeert, heb je meer controle over het bewerkingsproces. Omdat alle gegevens behouden blijven, kun je zaken als witbalans en belichting aanpassen zonder informatie te verliezen of ruis in je afbeelding te introduceren. Dit betekent dat je meer drastische bewerkingen kunt uitvoeren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Bovendien maken RAW-bestanden niet-destructieve bewerking mogelijk, wat betekent dat elke aanpassing wordt opgeslagen als een afzonderlijke instructie in plaats van het originele bestand permanent te wijzigen.

landschapsfotografie - tips
Foto gemaakt door Lucia

5 Profiteer van het gouden uur

Bij landschapsfotografie draait alles om het vastleggen van de schoonheid van de natuur in zijn meest verbluffende vorm. Een van de beste manieren om dit te bereiken, is door gebruik te maken van het gouden uur, dat verwijst naar de tijd net na zonsopgang en net voor zonsondergang wanneer het licht zacht en warm is. Gedurende deze tijd staat de zon laag aan de hemel en werpt een prachtige gouden gloed over alles wat hij aanraakt.

Een van de belangrijkste voordelen van fotograferen tijdens het gouden uur is dat je verbluffende silhouetten kunt vastleggen tegen een dramatische lucht. Het contrast tussen licht en schaduw zorgt voor een visueel opvallend beeld dat je aandacht trekt. Bovendien, omdat het licht gedurende deze tijd zo zacht en warm is, creëert het een gevoel van diepte in je afbeeldingen waardoor ze meer driedimensionaal aanvoelen.

landschapsfotografie - tips
Foto gemaakt door Geert

6 Gebruik een sterke compositie

Compositie is de opstelling van elementen binnen een foto. Een goed gecomponeerde foto kan het verschil maken in hoe het door de kijker wordt waargenomen. Als het gaat om landschapsfotografie, zijn er verschillende belangrijke componenten die een goede compositie vormen, waaronder interesse op de voorgrond, leidende lijnen, regel van derden, balans en symmetrie.

 • Voorgrond interesse is belangrijk omdat het helpt om diepte in een foto te creëren en het oog van de kijker naar het beeld trekt.
 • Hoofdlijnen helpen het oog van de kijker door het beeld te leiden en voegen tegelijkertijd visuele interesse toe.
 • De regel van derden creëert een gevoel van balans en harmonie in je foto, en kan belangrijke kenmerken benadrukken.
 • Het gebruik van symmetrie kan diepte en interesse toevoegen aan een verder gewone scène, terwijl het ook een gevoel van rust en kalmte creëert.
landschapsfotografie - tips
Foto gemaakt door Titia

7 Houd het eenvoudig

Het vastleggen van de schoonheid van de natuur en het buitenleven kan echt de moeite waard zijn, maar soms is minder, meer. De sleutel tot het maken van werkelijk indrukwekkende landschapsfoto’s ligt vaak in eenvoud.

Een manier om eenvoud in je landschapsfotografie te bereiken, is door het principe “minder is meer” te volgen. Dit betekent dat je je moet concentreren op een paar belangrijke elementen in je compositie in plaats van alles in één keer vast te leggen. Door je compositie te vereenvoudigen, kun je een duidelijkere boodschap creëren en benadrukken wat belangrijk is.

Een andere techniek die je kan helpen je landschapsfoto’s te vereenvoudigen, is negatieve ruimte. Negatieve ruimte verwijst naar gebieden in je foto waar niets gebeurt – geen objecten of onderwerpen. Door negatieve ruimte in je composities op te nemen, kun je een gevoel van evenwicht en harmonie creëren, terwijl je ook de aandacht vestigt op het hoofdonderwerp of de scène.

landschapsfotografie - tips
Foto gemaakt door Jolanda

8 Probeer verschillende perspectieven

Verander van perspectief en probeer verschillende invalshoeken uit. Door dit te doen, kun je unieke en dynamische opnamen maken die zich onderscheiden van de rest. Een van die perspectieven is het kikkerperspectief, waarbij je laag bij de grond komt en omhoog schiet. Met deze techniek kun je meer van de voorgrond vastleggen en tegelijkertijd een gevoel van diepte en dimensionaliteit geven.

Een ander perspectief dat het ontdekken waard is in landschapsfotografie, is het vogelperspectief. Dit omvat het maken van foto’s van grote hoogte, zoals bovenop een heuvel of gebouw. Vanaf dit uitkijkpunt kun je een brede panoramische opname maken van uitgestrekte landschappen zoals bergen of kustlijnen. Door beide perspectieven te gebruiken, ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor fotografen die hun creativiteit naar een hoger niveau willen tillen en beelden willen maken die werkelijk uniek zijn.

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×