Gouden en Blauwe uurtje

De magie van het Gouden en Blauwe uur

Als fotografen horen we vaak de uitdrukking ‘golden hour’ en zijn neef ‘blue hour’. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk en hoe kun je ze gebruiken om prachtige foto’s te maken? In dit artikel zullen we de concepten van fotograferen tijdens het gouden uur en het blauwe uur onderzoeken en de voordelen van elk bespreken.

Gouden en Blauwe uur: Een molen tijdens het Gouden uur
Foto gemaakt door Petra

Wat is het Gouden Uur in fotografie?

Het gouden uur is een term die in de wereld van de fotografie wordt gebruikt om een magisch moment van de dag te beschrijven waarop de zon laag aan de horizon staat en het licht een warme, gouden tint krijgt. Het wordt vaak beschouwd als een van de beste tijden voor fotografen om te fotograferen, omdat het een zacht en flatterend licht creëert waardoor bijna elk onderwerp er prachtig uitziet. En het heeft allemaal te maken met de hoek van de zon en de manier waarop deze reageert met de atmosfeer van de aarde.

Als de zon laag aan de hemel staat, moeten haar stralen door een groter deel van de atmosfeer van de aarde reizen voordat ze ons bereiken. Dit zorgt ervoor dat sommige van de blauwe en groene golflengten in het licht worden verstrooid, waardoor warme tinten rood en oranje achterblijven. Dit fenomeen creëert een prachtig effect dat natuurlijke kenmerken zoals gebladerte, huidtinten of architectuur accentueert.

Voor fotografen die hun vak naar nieuwe hoogten willen tillen, is het beheersen van het gouden uur een essentiële vaardigheid.

Begin je fotografie-avontuur!

Verbeter je fotografievaardigheden met onze stap-voor-stap beginnerscursus.

Waarom is het Gouden uur zo fijn?

Gedurende het gouden uur is het licht zachter en warmer dan op andere momenten van de dag, waardoor een prachtige gouden gloed ontstaat die foto’s kan verbeteren. 

Gedurende deze tijd zijn schaduwen zachter en langer en zijn kleuren levendiger dan op andere delen van de dag. Dit helpt diepte en dimensie in foto’s te creëren die anders niet mogelijk zouden zijn. Bovendien, omdat het licht gedurende deze tijd minder hard is, is het gemakkelijker om beelden vast te leggen met meer details en contrast zonder dat je je zorgen hoeft te maken over overbelichting of onderbelichting.

Fotografen houden van fotograferen tijdens het gouden uur omdat het hen de mogelijkheid biedt om werkelijk verbluffende beelden vast te leggen die hun onderwerpen in hun beste licht laten zien.

gouden uur
Foto gemaakt door Ivonne

Wanneer is het Gouden uur?

Het gouden uur krijg je als de zon laag aan de horizon staat, maar nog wel boven de horizon hangt. Logischerwijs gebeurt dit dus twee keer per dag, namelijk tijdens zonsopgang en zonsondergang. Ondanks dat het het gouden uur wordt genoemd, duurt het vaak niet precies 60 minuten. Dat ligt erg aan het land waar je je bevindt en het seizoen. 

Tijdens zonsondergang, aan het eind van de dag, krijg je het gouden uur vlak voordat de zon helemaal onder is. Het is dus per dag verschillend wanneer het precies is. Je kan op verschillende weersites of de app op je telefoon zien wanneer de zon ondergaat en dan een beetje schatten wanneer het gouden uur is. Je hebt ook apps die volledig gemaakt zijn voor het gouden uur. Zoek dan op “Gouden Uur” of “Golden Hour”. 

Het gouden uur gebeurt ook tijdens zonsopgang, dus aan het begin van de dag. Als de zon net op is, en nog erg laag hangt. Ook dan kleurt de lucht mooi oranje en krijgt alles een mooie gouden gloed.

Het ligt dus aan het land hoe lang het gouden uur duurt. Dat komt weer door de bolling en de stand van de aarde. Als je erg dicht bij de evenaar bent, duurt het gouden uur erg kort en gaat de zon dus snel onder. Maar als je je meer richting de polen bevindt, kan het gouden uur veel langer duren en op sommige momenten zelfs de hele dag/nacht zijn. 

gouden uur
Foto gemaakt door Paula

Juiste instellingen voor het Gouden Uur

De juiste instellingen ligt helemaal aan wat je wilt gaan fotograferen. Bij portretfotografie wil je bijvoorbeeld dat de achtergrond mooi wazig is. Je gebruikt dan een groter (bijvoorbeeld f/2.8) diafragma. Maar voor landschapsfotografie is het juist aan te raden om een klein (bijvoorbeeld f/11) diafragma te gebruiken, hierdoor is alles mooi scherp. Wil je dat de zon in een ster verandert, maak dan het diafragma nog kleiner. Let wel op lens flare als je de zon veel van voren fotografeert. 

Omdat er minder licht aanwezig is en je de ISO zoals gewoonlijk zo laag mogelijk wilt houden, is het aan te raden om met een statief te werken omdat de sluitertijd soms wat langer moet zijn. Maar blijf wel goed kijken naar verschillende composities, dus blijf niet op 1 plek staan.

Soms is het wel nodig om extra licht toe te voegen. Bijvoorbeeld met portretfotografie kan het voorkomen dat je model niet genoeg licht van voren krijgt. Een reflectiescherm kan dan uitkomst bieden. Je kan dan het mooie warme, zachte licht terug reflecteren naar je model. 

gouden uur
Foto gemaakt door Sylvia

Wat is het Blauwe Uur in fotografie?

In de wereld van fotografie is er een magische tijd die het “blauwe uur” wordt genoemd. Deze term verwijst naar een periode van schemering voor zonsopgang of na zonsondergang wanneer de lucht een unieke blauwe tint krijgt. Gedurende deze tijd is het licht zacht en diffuus, werpt blauwe schaduwen en creëert een serene sfeer.

Het blauwe uur treedt op vanwege de manier waarop zonlicht in wisselwerking staat met de atmosfeer van de aarde. Wanneer de zon onder de horizon staat, gaan de stralen door meer luchtmoleculen die kortere golflengten zoals blauw en violet verstrooien. Dit resulteert in een prachtig scala aan blauwtinten die fotografen graag in hun werk vastleggen.

Fotografen plannen hun shoots vaak rond dit specifieke tijdsbestek, omdat het hen de mogelijkheid biedt om verbluffende foto’s te maken met een buitenaards gevoel. Het contrast tussen warm kunstlicht en koel, natuurlijk licht kan ook diepte en sfeer toevoegen aan foto’s die in deze periode zijn gemaakt.

blauwe uur

Waarom is het Blauwe Uur zo fijn?

De reden waarom het blauwe uur zo goed werkt bij het maken van foto’s, is dat er gedurende deze tijd voldoende licht is om je onderwerp vast te leggen en tegelijkertijd een sfeervol effect en zachte schaduwen te creëren.

Veel fotografen kiezen ervoor om tijdens het blauwe uur te fotograferen vanwege de unieke esthetische kwaliteiten. Het koel getinte licht creëert een rustgevende sfeer die een aanvulling vormt op veel verschillende genres van fotografie, waaronder landschappen, stadsgezichten en portretten. Bovendien biedt het blauwe uur de mogelijkheid om verbluffende foto’s te maken met lange belichtingen die beweging en onscherpte vastleggen.

Een andere reden waarom fotografen er de voorkeur aan geven om in deze tijd te fotograferen, is dat het uitzonderlijke flexibiliteit biedt op het gebied van lichtomstandigheden.

blauwe uur
Foto gemaakt door Anika

Wanneer is het Blauwe uur?

Ook het blauwe uur gebeurt op twee momenten per dag. Aan het einde van de dag net na zonsondergang, en aan het begin van de dag net voor zonsopgang. Zoals je kan zien gebeurt het blauwe uur dus als de zon net niet zichtbaar is. 

Omdat het blauwe uur de lucht een mooie diepe kleur blauw geeft, werkt het het beste als er weinig tot geen bewolking is. Dus check van tevoren goed wat het weer doet, maak gebruik van de verschillende apps. Kijk ook gelijk naar hoe lang hij duurt, want ook hier heb je vaak niet een heel uur. 

blauwe uur

Juiste instellingen voor het Blauwe Uur

Omdat bij het blauwe uur de zon eigenlijk al onder is, maak je veel gebruik van een langere sluitertijd. Een statief is daardoor essentieel. Je wilt natuurlijk niet een onscherpe foto omdat de camera niet helemaal stil is. 

Het juiste diafragma kiezen ligt aan je onderwerp. Bij portretten wil je misschien een wat groter diafragma gebruiken, omdat dan de achtergrond mooi wazig wordt. Maar het meest gekozen onderwerp tijdens het blauwe uur zijn steden en gebouwen. Omdat vaak de straatverlichting aan is, krijg je een mooi contrast tussen het warme kunstlicht en het koele licht van de lucht. 

Wil je de straatverlichting laten veranderen in sterren, dan moet je een vrij klein diafragma gebruiken (bijvoorbeeld f/16 of f/22). Dit geeft een mooi beeld bij het toch wat mysterieuze licht van het blauwe uur.

Houdt ook de witbalans goed in de gaten en probeer meerdere opties uit. Zeker omdat het licht per minuut verandert is het belangrijk om te blijven schakelen.

blauwe uur

De juiste voorbereiding

Fotograferen tijdens het gouden uur of het blauwe uur kan een fantastische manier zijn om verbluffende foto’s te maken met unieke belichting en kleuren. Er is echter wat voorbereiding voor nodig om het meeste uit deze magische uren te halen. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij de voorbereiding van je volgende shoot in deze speciale tijden.

Plan eerst je locatie en tijd van tevoren. De gouden en blauwe uren duren maar kort elke dag, dus zorg ervoor dat je weet wanneer ze zullen plaatsvinden en waar je wilt fotograferen. Je kunt verschillende apps of websites gebruiken die informatie geven over tijden van zonsopgang en zonsondergang in je omgeving.

Zorg er vervolgens voor dat je de juiste uitrusting bij je hebt. Een goed statief is essentieel bij het maken van opnamen in situaties met weinig licht zoals deze, omdat het je camera zal helpen stabiliseren voor de langere belichtingstijden die op dit moment van de dag nodig zijn.

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×