Lichtstrepen door autolichten

Lichtstrepen door autolichten

Tijdens nachtfotografie kan je ideaal lichtstrepen verkrijgen door de achterlichten van de auto’s. Dit doe je door middel van lang belichten, ofwel een lange sluitertijd.

Statief

Gebruik hiervoor altijd een goed, stevig statief. Een die behoorlijk wat weegt als je hem tilt. Hoe zwaarder het statief, hoe stabieler het statief is.

De koplampen Γ©n achterlichten van auto’s laten sporen achter, terwijl niet-bewegende onderdelen vaststaan op de foto. Zoals je hier kan zien, krijg je een mooi effect als je de lichtstrepen als een leidende lijn door het beeld laat lopen.

Lichtstrepen van autolichten fotograferen

Timing

Timing is belangrijk bij dit soort foto’s. Wanneer, hoelaat ga je de foto’s maken? Hoe later op de avond, hoe minder verkeer aanwezig is. Alhoewel het in Rotterdam altijd druk is.

Wacht het moment af dat de auto’s net niet in je frame komen en laat daarna de camera het werk doen.

Zelfontspanner

Gebruik de zelfontspanner van je camera of nog beter: gebruik een afstandbediening. Hierdoor hoef je de camera niet meer aan te raken. Dit voorkomt bewegingsonscherpte, die kan ontstaan als de camera beweegt tijdens het nemen van de foto.

Sluitertijd instellingen

Gebruik bij dit soort foto’s altijd een gemiddeld diafragma van f/11, zet de ISO helemaal laag en stel de sluitertijd in naar gelang er licht aanwezig is. Dit zijn de gemiddelde instellingen in de M-stand.

Fotografeer je (nog) niet in de M-stand? Zet dan de camera op de sluitertijdvoorkeuze: S/Tv (Canon) en stel de sluitertijd in. Bovenstaande foto is gemaakt met 15″. Is de foto te donker, gebruik dan een langere sluitertijd. Is de foto te licht, verlaag dan de sluitertijd.

Extra tip: wanneer je extra stervorming rondom lichtbronnen wilt krijgen, gebruik dan f/22.

Was dit artikel nuttig?
×