1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Compositie - Fotografie
  4. Centrale en symmetrische compositie

Centrale en symmetrische compositie

Creëer ritme en symmetrie in je foto’s

Van de compositieregels gaan de centrale compositie en de symmetrische compositie vaak hand in hand. In dit artikel vertel ik wat ze zijn en wanneer je ze het beste kan gebruiken. Ik geef duidelijke voorbeelden, zodat jij ook aan de slag kan met deze compositieregels.

Wat is een centrale compositie?

Bij een centrale compositie wordt het onderwerp netjes in het midden geplaatst. Doordat je onderwerp zich in het midden bevindt, krijgt het alle aandacht. Wel kan een centrale compositie snel saai worden, maar er zijn momenten waarbij het zeker aan te raden is om het te gebruiken.

Compositie regels : Centrale compositie

Waarom gebruik je een centrale compositie?

Als een bepaald object de volledige aandacht verdient, dan is er geen sterkere compositie dan een centrale compositie. Maar pas op dat het niet te saai wordt. Het moet wel een spannend beeld blijven om naar te kijken.

Wanneer gebruik je een centrale compositie?

Een centrale compositie kan zeker op bepaalde momenten, zonder dat het een saaie foto wordt. Bijvoorbeeld voor een portret is het mooi om het gezicht netjes in het midden te hebben. Mensen die wij mooi vinden hebben vaak een erg symmetrisch gezicht. Dat versterk je door het gezicht precies in het midden te fotograferen. 

Bij macrofotografie kan het ook erg mooi zijn om een centrale compositie te gebruiken. Je vult dan het beeld helemaal met het onderwerp zodat het alle aandacht krijgt. 

Wat is een symmetrische compositie?

Je spreekt van symmetrie in fotografie als twee helften van de foto elkaars spiegelbeeld zijn. Een foto is vaak verticaal symmetrisch, maar het kan ook zeker horizontaal zijn. Doordat je het hebt over twee helften, betekent het vaak dat het onderwerp zich in het midden bevindt. Dus vaak is een symmetrische compositie ook een centrale compositie. 

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Paddenstoelen fotograferen6

Waarom gebruik je een symmetrische compositie?

Als iets symmetrisch is, dan zit er een bepaald ritme in. Dat maakt een foto interessant om naar te kijken. Hoe meer symmetrisch een foto is, hoe sterker het beeld is. Kijk dus goed of de foto die je wilt maken ook echt precies symmetrisch is. Gebruik het grid op je camera om je te helpen. Zet ook eens een stap naar links of rechts om te kijken of je echt in het midden zit. 

Wanneer gebruik je een symmetrische compositie?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan een portret erg mooi zijn als het een symmetrische compositie is. Door het gezicht in het midden van de foto te hebben, is dat erg krachtig. Zelfs de ogen van het model kan je mooi op de horizontale middenlijn plaatsen. 

Met landschapsfotografie kan je ook symmetrie creëren, bijvoorbeeld door een pad of rivier netjes in het midden te plaatsen van boven naar beneden. Of als je een boom helemaal op de foto zet, zet hem dan precies in het midden. Aan het water, als het helemaal windstil is, krijg je hele mooie reflecties, waardoor het beeld wordt weerspiegeld in het water. 

In de architectuur wordt al vaak gewerkt met symmetrie, dus daar kan je prima gebruik van maken als fotograaf. Vergeet niet dat ook daar veel reflecterende oppervlakken kunnen zijn, dus maak daar gebruik van. Als iets dus niet gelijk symmetrisch is, kan het misschien wel zo zijn als iets reflecterend is.

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×