Belichtingsdriehoek

Belichtingsdriehoek

Hoeveel licht komt er binnen op de sensor van de camera? Bij fotografie is het belangrijk dat de foto goed belicht is. Een foto is goed belicht wanneer de foto niet te donker of te licht is.

Hoe werkt de belichtingsdriehoek? De belichtingsdriehoek bevat de drie belangrijkste hoofdinstellingen bij fotografie: de sluitertijd, het diafragma en de ISO. Met deze instellingen bepaal je of een foto goed belicht is.

Belichtingsdriehoek

Hoe werkt de belichtingsdriehoek?

De foto is goed belicht als de belichtingsdriehoek gelijkzijdig is. Ga je een van de waarden aanpassen, bijvoorbeeld de sluitertijd, dan zal de belichtingsdriehoek niet meer gelijkzijdig zijn en is de foto onder- of overbelicht. Met andere woorden: laat je het diafragma en de ISO zo staan, dan zal de foto te donker of te licht zijn. Door het diafragma of de ISO aan te passen in de juiste richting zal de belichtingsdriehoek weer gelijkzijdig zijn.

Voorbeeld aanpassen diafragma:

Instellingen van de goed belichte foto: f/8 – 1/125 – ISO 100

Wanneer je het diafragma aanpast naar f/11 (dat is 1 stop), omdat je meer scherptediepte wilt, en je nu de foto weer gaat maken, zal je zien dat de foto donkerder is. Dat komt doordat er door het kleinere diafragma minder licht binnenkomt.

Wat kun je doen om toch weer een goed belichte foto te krijgen? Je kunt de sluitertijd of de ISO aanpassen.

De sluitertijd zal 1 stop langzamer moeten worden om weer een goed belichte foto te krijgen. De sluitertijd moet dan naar 1/60. Door de sluitertijd langzamer in te stellen komt er meer licht binnen.

Of je verhoogt de ISO met 1 stop naar ISO 200, als je de sluitertijd niet langzamer wilt hebben. Door een langzamere sluitertijd heb je meer kans op bewegingsonscherpte.

Voorbeeld aanpassen sluitertijd:

Instellingen van de goed belichte foto: f/8 – 1/125 – ISO 100

Wanneer je de sluitertijd aanpast naar 1/250 (dat is 1 stop), om bijvoorbeeld bewegingsonscherpte te voorkomen, en je nu de foto weer gaat maken, zal je zien dat de foto donkerder is. Dat komt doordat de sluitertijd sneller/korter is geworden, waardoor er minder lang licht op de sensor komt.

Om toch weer een goed belichte foto te krijgen, zul je het diafragma of de ISO ook aan moeten passen.

Het diafragma zal 1 stop groter (kleiner getal) moeten worden om weer een goed belichte foto te krijgen. Het diafragma moet dan naar f/5.6, waardoor er weer 1 stop meer licht binnenkomt.

Of je verhoogt de ISO met 1 stop naar ISO 200, als je het diafragma niet wilt vergroten. 

Diafragma

Het diafragma is de opening van je objectief/lens. Het diafragma bepaalt hoeveel licht er in de camera komt. Hoe kleiner de opening van de lens is, hoe scherper het resultaat (grote scherptediepte) zal zijn van voor tot achter op de foto. Een groot diafragma geeft een kleine scherptediepte. 

Belichtingsdriehoek-stops-diafragma

Sluitertijd

De sluitertijd is de tijd dat er licht op de sensor van de camera valt. Een ander woord voor sluitertijd is dan ook belichtingstijd, doordat de sluitertijd bepaalt hoeveel licht er op de sensor valt. Daarnaast bepaalt de sluitertijd of er wel of geen beweging in de foto te zien is bij bewegende onderwerpen.

Belichtingsdriehoek-Stops-Sluitertijd

ISO

De ISO-waarde bepaalt de lichtgevoeligheid van de sensor. Hoe hoger het getal is, hoe lichtgevoeliger de sensor is, hoe lichter de foto wordt. Het nadeel van een hogere ISO is de ruis die daardoor ontstaat.

Belichtingsdriehoek-stops-ISO

Lichtmeter

De lichtmeter geeft aan of je foto goed, onder- of overbelicht is. Voor een goed belichte foto moet de lichtmeter op 0 staan. Staat de meter aan de linkerkant, dan wordt je foto onderbelicht en staat de meter aan de rechterkant, dan wordt de foto overbelicht. De lichtmeter vertaalt alles naar middengrijs. Dat betekent dat je belichting niet in alle gevallen meteen het juiste resultaat geeft, ook al staat de meter in het midden. Wil je meer weten over het meten van licht, lees dan het blog ‘Lichtmeting, hoe werkt dat?‘ eens door.

Belichtingsdriehoek-Lichtmeter

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?

Related Articles

Gratis Minicursus: Mooie vakantiefoto's maken 2022

  • Hidden
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar [email protected].

× Kan ik je helpen?