Familie Wasknijper

Familie Wasknijper

Hette Bumann – cursist

Hette Bumann maakt foto’s van haar familie Wasknijper. Dat is heel erg creatief en leuk bedacht. Hieronder volgt haar blog over het tot stand komen en hoe de foto’s van de familie Wasknijper gemaakt worden.

Een kijkje in de keuken van familie Wasknijper

– Door Hette Bumann –

Toen in de zomer mijn compactcamera het begaf, besloot ik een nieuwe camera te kopen. Want door de camera zag ik altijd hoe mooi ‘de buitenwereld’ kan zijn, iets wat voor mij lange tijd moeilijk te zien is geweest. Ik besloot over te stappen op een systeemcamera, omdat een compactcamera voor mij intussen te beperkt was in mogelijkheden. Fotograferen geeft me voldoening, plezier en ontspanning. Maar ja, een systeemcamera is wel even wat anders dan een compactcamera. Dus besloot ik mezelf een cursus erbij cadeau te doen.

De cursus van Jeroen van der Ploeg bleek super handig! Ik leerde stap voor stap mijn camera kennen. Dat was me in m’n eentje nooit zo gelukt. Niet alleen door de cursussen (ik volgde de basis– en de gevorderdencursus), maar ook door de inspiratiegroep en challenges, kwam ik er achter dat er echt héél veel mogelijkheden zijn in fotografie. Ik kon er zoveel creativiteit in kwijt! Er zat ook zoveel uitdaging in!

Door mijn gezondheid is het voor mij niet altijd mogelijk om er op uit te trekken naar mooie fotolocaties. Bovendien kwamen ook nog de lockdowns. Wat doe je dan? Nou ja, die creativiteit dus aanspreken. Van alles heb ik gedaan: druppelfotografie, macrofotografie in eigen huis en tuin, maar ook miniatuurfotografie, met die kleine poppetjes die je dan van alles laat doen. Superleuk! Alleen zijn ze behoorlijk prijzig. Mijn portemonnee is niet groot.

Fotograferen was intussen verslavend geworden. Het geeft ZO veel plezier en is ZO leuk om te doen! Ik MOET foto’s maken! Maar kan dat niet goedkoper? Kan ik iets met ‘kosteloos’ materiaal, wat ik gewoon in huis heb liggen? En toen zag ik een wasknijper en dacht: als ik daar een ijzerdraadje doorheen doe, krijgt het armen. En o ja… Ik heb ook nog van die hele kleine knijpertjes liggen! Voor ik het wist stond er een hele familie voor me!

Familie Wasknijper

Ik raakte er zelf ontroerd van en besloot nog een situatie met de ‘familie Wasknijper’ te maken. Ik stond er versteld van hoeveel ik ze uit kon laten drukken en hoeveel gevoel ik er in kon leggen. Al snel volgden er nog meer scènes.

Als de foto’s gemaakt zijn, zet ik ze over op mijn laptop. En dan ga ik ze bekijken. Vooral naar welke foto het beste ‘voelt’. Op de laptop zie ik vaak toch nog verbeterpunten en ik ga regelmatig nog terug naar de ‘studio’ voor wat kleine aanpassingen. Ben ik tevreden over de foto? Dan begint de nabewerking. Vlekken en oneffenheden poets ik weg. De belichting moet ik meestal nog wat ophalen, heel soms moet de levendigheid nog wat hoger gezet worden. Mijn (zelfgemaakte) logo zet ik eronder en dan sla ik de foto op als PDF (om later nog bij te kunnen werken), als JPG (voor bijvoorbeeld de inspiratiegroep) en nog een kleiner formaat in JPG om makkelijk op Instagram te kunnen posten. Vaak verstuur ik de foto ook nog naar mijn mobiel, zodat ik ook daarop kan zien of de foto goed overkomt. En zo komt er een eind aan het proces ‘van idee naar foto’ en kan ik met de foto doen wat ik wil. Het afkicken kan beginnen en steeds is er weer de vraag: ruim ik alles op? Of laat ik alles staan tot morgen? Want morgen heb ik vast weer een nieuw idee….

Hopelijk heeft dit inkijkje in mijn keuken je geïnspireerd. Het hoeft echt allemaal niet zo duur te zijn. Experimenteer, speel met je eigen creativiteit en mogelijkheden en kijk welke vorm het beste bij je past. Plezier erin hebben is het allerbelangrijkste. En (zoals Jeroen altijd zegt): blijf klikken!

Hette Bumann
En natuurlijk de Familie Wasknijper

Familie Wasknijper
foto geïnspireerd door het schrijven van dit blog
Was dit artikel nuttig?
×