Logo op je foto

Logo op je foto

Een logo op je foto, waarom zou je dat doen? Voor velen is het heel normaal om een logo (watermerk) op je foto te zetten. Zo kunnen mensen altijd achterhalen dat jij de maker van die foto bent. Meestal plaats je het logo onderaan je foto aan de linker- of rechterkant of in het midden. Maar niet iedere fotograaf zet zijn logo op zijn foto voordat deze bijvoorbeeld op internet wordt gezet. Welke voordelen heeft het plaatsen van een logo en waar moet je op letten?

Logo op je foto

Door het plaatsen van een logo op je foto laat je weten dat jij de maker van de foto bent. Daarnaast bescherm je je foto’s tegen diefstal. Door het gebruik van een logo, ziet je foto er professioneler uit. De meerwaarde van een logo op je foto is je herkenbaarheid als fotograaf. Mensen zullen minder snel jouw foto zomaar gaan gebruiken.

Foto’s delen

Deel je je foto’s op internet, dan is het ook verstandig om de foto’s niet in het originele formaat erop te zetten. Sla eerst een verkleinde versie van het bestand op voordat je je foto uploadt. Een kleiner bestand is sneller geladen en daarnaast is de resolutie van een kleiner bestand ook een stuk lager waardoor je de foto niet goed kunt vergroten. De pixels zullen zichtbaar worden. Zelf bewaar je natuurlijk het originele bestand.

Auteursrecht

Het watermerk is niet nodig om het auteursrecht op de foto te krijgen. Het auteursrecht krijg je automatisch als je iets creëert. Daar hoef je niks voor te doen. Het copyright teken in je logo is dus overbodig.

Logo ontwerpen of kopen

In bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom kun je zelf een logo maken. Een logo hoeft niet alleen uit tekst te bestaan. Het logo sla je op als PNG omdat je logo transparant moet zijn zonder achtergrond. Kun je zelf geen logo maken, kijk dan eens op mijn website. Ik verkoop namelijk ook logo’s. Je kunt zelf de tekst bedenken en je hebt de keuze uit 28 types. Hieronder zie je een paar voorbeelden.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Logo op je foto

Zorg ervoor dat je bij het ontwerpen van je logo erop let dat deze niet de foto verstoort.

Te groot

Het moet wel goed leesbaar zijn, maar maak het logo niet te groot. Een te groot logo verpest je foto.

Het plaatsen van het logo op je foto zal waarschijnlijk niet bij elke foto op dezelfde plaats zijn. Bekijk per foto waar het logo het beste geplaatst kan worden. Meestal worden logo’s onderaan de foto geplaatst. Let er ook op dat het logo niet te dicht tegen de rand aan staat.

Kijk ook goed welke kleur je gebruikt voor je logo. Is de achtergrond waar je het logo wilt plaatsen wit en je logo ook, dan is je logo niet goed zichtbaar. Zorg dan dat je logo bijvoorbeeld zwart of grijs is. Kijk zelf wat je mooi vindt.

Programma

Het is niet nodig om een duur fotobewerkingsprogramma aan te schaffen om je logo op je foto te plaatsen. Heb je wel een fotobewerkingsprogramma, zoals Lightroom, dan kun je heel makkelijk tijdens het exporteren je logo erop laten zetten. Dat kost je dus minder tijd. Als je bij mij een logo bestelt, ontvang je ook instructievideo’s over hoe je het logo kan plaatsen met behulp van Luminar 3, Luminar 4, Luminar AI of Lightroom Classic CC.

Met onderstaande programma’s kun je gratis je logo op je foto zetten. Soms zit er wel een maximum aan hoeveel foto’s je tegelijk van een logo kunt voorzien.

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?

Related Articles

Gratis Minicursus: Mooie vakantiefoto's maken 2022

  • Hidden
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar [email protected].

× Kan ik je helpen?