1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Tulpen fotograferen

Tulpen fotograferen

Het is alweer lente! Dat betekent dat de tulpen weer in bloei gaan komen. Tulpenvelden trekken in Nederland veel bekijks. De prachtige kleuren vrolijken het landschap op. De tulpen schieten de grond uit wanneer het weer wat warmer wordt. Hoe kun je de tulpen en tulpenvelden het beste fotograferen? Waar vind je de beste locaties en wanneer is het de beste tijd?

Tulpen worden per kleur in rijen geplant, waardoor je mooie rechte lijnen en een mooie vlakverdeling ziet. Tulpen zijn sierlijke bloemen. Focus niet alleen op de tulpenvelden in bloei en landschapsfotografie, maar maak ook eens een paar close-ups en macro-opnames. Tulpen kun je fotograferen met een macrolens, maar met een telelens kom je ook een heel eind.

Tulpen-fotograferen

Bloeitijd tulpen

Tulpen bloeien tussen april en juni. Dit is afhankelijk van het weer en de temperatuur. Bij zacht weer kunnen ze eerder tot bloei komen. Het is verstandig om de velden af en toe eens te bezoeken om te kijken hoe ze ervoor staan. Het zou zonde zijn als je te laat komt en de tulpen uitgebloeid zijn.

Waar vind je tulpenvelden?

Er zijn in het hele land verschillende mooie locaties te vinden. Zoek even in je omgeving of er ergens een in de buurt is. In het noorden van Noord-Holland zijn veel velden te vinden, maar ook in de provincies Friesland, Groningen en Zeeland. De Keukenhof is bij iedereen wel bekend. Alleen in de lente is deze locatie open. Daar is het wel heel erg druk, dus deze plaats is minder geschikt voor fotografen. De velden zijn daar overigens ook niet kilometers lang. 

De meeste bollenvelden liggen langs de weg. Je kunt je auto meestal ergens langs de weg zetten. Zorg er wel voor dat deze veilig staat en je het andere verkeer niet verhinderd.

De bollenvelden kun je zo op lopen. Heb altijd respect voor de bloemen. Zorg dat je ze niet vertrapt. Ga absoluut geen bloemen plukken. Als je tulpen wilt hebben koop ze dan. Er staan vaak wel stalletjes langs de weg.

Tulpen fotograferen – locaties

– Lisse (vlakbij de Keukenhof)
– Omgeving Zeewolde
– Hillegom
– Noordwijk

Tulpen-fotograferen

Objectief bij het fotograferen van tulpenvelden

Het fotograferen van tulpen in een heel veld kan best een hele uitdaging zijn. Wil je het hele veld fotograferen of juist lijnen en symmetrie?

Tulpen-fotograferen

Voorgrond

Bij het fotograferen van een heel veld kan het snel saai worden. Zorg er voor dat je iets op de voor- of achtergrond hebt staan. Dat zorgt voor diepte in je foto. Het is ook erg mooi om tulpen te gaan fotograferen met een mooie zonsopkomst of zonsondergang.

Lijnen en symmetrie

In de velden zie je mooie lijnen en symmetrie. Probeer daar eens goed naar te kijken en deze op een mooie manier vast te leggen. Probeer de lijnen op verschillende manieren te bekijken en eventueel een symmetrie te maken met een lijn in het midden. Als je de lijnen weg laat lopen naar een hoek waar bijvoorbeeld een molen staat, krijg je een mooie verdeling van de vakken.

Tulpen-fotograferen-symmetrie

Wolken

Als ze regen opgeven kan het erg mooi zijn om net voor de regenbui de tulpen te gaan fotograferen. De tulpen zijn dan nog gedeeltelijk in de zon en er is een (donkere) grijze wolk op de achtergrond. Soms kan je het dan ook nog treffen dat je de regenboog te zien krijgt boven het veld.

Regel van derden

Probeer de regel van derden toe te passen. Is de lucht erg mooi, dan zorg je dat de lucht twee derde op de foto staat en de voorgrond een derde. Wil je het tulpenveld als onderwerp, dan zet je het veld twee derde op de foto en de lucht één derde.

Hoog standpunt

Bij een heel tulpenveld kan het mooi zijn om de foto vanaf een wat hoger standpunt te nemen. Het veld is erg groot en zo krijg je meer overzicht. Door in te zoomen lijkt het veld vaak voller. Het is misschien handig om een trapje of opstapje mee te nemen om een hoger standpunt te kunnen creëren.

Tulpen-fotograferen

Laag standpunt

Daarnaast kan het mooi zijn om een foto te maken met een laag standpunt. De tulpen komen dan erg groots over. Ga bijvoorbeeld laag op het pad zitten met aan beide kanten de tulpen. Zorg dat je tegen de tulpen aan kijkt met de (blauwe) lucht op de achtergrond.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Tulpen fotograferen laag standpunt

Het beste tijdstip

In de vroege ochtend of laat in de middag is het licht het zachts en het warmst en daarom is dat de beste tijd om tulpen te fotograferen. Meestal is het dan ook nog redelijk rustig. In de ochtend heb je ook nog kans dat de nevel boven de velden hangt of dat er eventueel wat rijp op de bloemen te zien is doordat het ’s nachts nog best kan vriezen in april. Midden op de dag zijn de schaduwen harder en de kleuren ook minder zacht.

Felle kleuren

Tulpen fotograferen met felle kleuren is best een uitdaging. Felle kleuren kun je het beste fotograferen met bewolkt weer of zacht licht. In de volle zon kan de camera best veel moeite hebben met rood of roze, zeker in een heel veld.

Tulpen-fotograferen

Witbalans

Door de felle kleuren kan de automatische witbalans van je camera wel eens verkeerd ingesteld worden. Let hier goed op. Kijk of de kleuren mooi in balans zijn. Als je in RAW fotografeert, kun je de witbalans in de nabewerking nog aanpassen.

Tulpen-fotograferen

Close-up bloem

Maak ook een close-up van een tulp, van de stamper en de meeldraden bijvoorbeeld.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Tulpen fotograferen close up

Afwijkende bloem

Soms gebeurt het wel eens dat er een ander kleur bloem tussen het veld staat. Probeer dit op een mooie manier vast te leggen door het grote contrast.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Tulpen fotograferen 11

Insecten

Een tulp in combinatie met een insect kan ook erg mooi zijn. Kijk eens goed of je bijvoorbeeld een bij op de bloem kunt vinden en leg dat vast.

Tulpen-fotograferen

Veel plezier! #blijfklikken
Was dit artikel nuttig?