1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Natuurfotografie
  4. De beste tips en mooiste locaties om tulpen te fotograferen

De beste tips en mooiste locaties om tulpen te fotograferen

Heerlijk, het is lente! Vele velden kleuren weer feestelijk met de typisch Hollandse bolbloemen: tulpen. Prachtig! De tulpenvelden in Nederland trekken jaarlijks veel bekijks. Let wel op, want voordat je het weet, is de bloeitijd van tulpen alweer voorbij. Dus wacht niet te lang en ga op pad met je camera. Waar en wanneer bloeien tulpen? En hoe kan ik het beste tulpen fotograferen? Lees hier wat de beste instellingen en composities zijn om tulpen te fotograferen en ontdek de mooiste locaties met tulpenvelden.

1. Tulpen: kleurrijke bolbloemen

Tulpen zijn de meest bekende bolbloemen. Ze komen wereldwijd voor. De oorsprong van tulpen ligt in Turkije. Voorheen droegen daar de sultans tulpen op hun tulband en zoals je niet anders zal verwachten: het woord ‘tulp’ komt van het Perzische woord ‘tulipan’, wat ‘tulband’ betekent. Toch worden tulpen getypeerd als echte Hollandse bloemen. Dat heeft te maken met het feit dat Nederland de perfecte grond heeft voor tulpen, waardoor er heel veel in Nederland worden gekweekt. 

Ontdek de magie van landschapsfotografie

Vergroot jouw kennis en vaardigheden in landschapsfotografie met onze producten, cursussen en blogs, en leg jouw favoriete plekken op de mooiste manier vast!

Tulpen bestaan in bijna alle kleuren van de regenboog. Dat maakt deze bloem zo populair, want kleur trekt het oog. Denk aan rood, roze, paars, oranje, geel en wit. De meeste tulpen hebben één kleur, maar er bestaan ook tulpen die meerkleurig zijn. Naast verschillende kleuren kom je tulpen in verschillende vormen tegen. Zo heb je tulpen met weinig bloemblaadjes en tulpen met veel bloemblaadjes, tulpen met een gekarteld randje of tulpen met spitse blaadjes. Aan de tulpen met gespitste blaadjes kun je duidelijk zien dat de tulp familie is van de lelie.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. beautiful scenery field with colorful tulips blurred background

Wanneer is het de beste tijd om tulpen te fotograferen?

2. Bloeitijd van tulpen: van april tot juni

De bloembollen van tulpen worden in de maanden oktober en november geplant. Ze hebben tijd nodig om te groeien. Ongeveer begin april komen de tulpen tot bloei. De bloeiperiode kan tot juni lopen, maar dit is sterk afhankelijk van het weer. Wanneer het een warm seizoen is, zal het zomaar kunnen zijn dat de tulpen begin mei al uitgebloeid zijn. Daarnaast kan zacht weer betekenen dat tulpen al eerder tot bloei komen. Daarom is het aan te raden de tulpenvelden met regelmaat te bezoeken om te kijken hoe ze ervoor staan. Het zal zonde zijn als je te laat komt en de tulpen zijn al uitgebloeid of gekopt door de bollenkwekers.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. springtime tulip buds park

3. Het beste tijdstip om tulpen te fotograferen

In de vroege ochtend of laat in de middag is het licht het zachts. Dat komt door de warme gloed die over de landschappen valt door de opkomende of ondergaande zon. Vroeg in de ochtend heb je ook nog kans dat de nevel boven de velden hangt of dat er wat rijp op de bloemen te zien is, doordat het ‘s nachts nog best kan vriezen in april. 

Je kunt dus het beste ‘s ochtends vroeg of laat in de middag tulpen gaan fotograferen. Een bijkomend voordeel is dat het dan meestal redelijk rustig is bij de tulpenvelden. 

Fotografie Ploeg Benelux B.V. beautiful shot field white tulip flowers during sunset

Waar kun je tulpen fotograferen?

4. De Keukenhof in Lisse

Als we aan tulpen denken, denken we al snel aan de welbekende Keukenhof. De Keukenhof is een bloemenpark in Lisse, waar elk voorjaar miljoenen Nederlandse bolbloemen, dus ook tulpen, bloeien. Jaarlijks trekt de Keukenhof heel veel toeristen. Deze locatie is geopend van half maart tot en met half mei. Kijk op de website van de Keukenhof voor de actuele openingsdata en -tijden.  

Fotograferen in de Keukenhof
Omdat de Keukenhof zo’n populaire en bekende locatie is, is het er erg druk. Daardoor is het misschien iets minder geschikt om er als fotograaf heen te gaan. Ook zijn de velden daar niet kilometers lang, in tegenstelling tot veel andere tulpenvelden. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je er geen mooie foto’s kunt maken. Je kunt in de Keukenhof eventueel aan de slag met het maken van close-upfoto’s. Zo is de kans niet zo groot dat toeristen in je beeld komen te staan.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. tulip field keukenhof gardens lisse netherlands 1

5. De Bollenstreek

De Keukenhof hoef je niet per se binnen te gaan om in de omgeving van Lisse tulpen te fotograferen, want rondom Lisse zijn veel tulpenvelden. Lisse ligt namelijk in de Bollenstreek. Deze streek is zeer geschikt voor het telen van bolbloemen door de aanwezige zandgrond. Daarom worden daar talloze tulpen geteeld en kleurt deze streek prachtig in het voorjaar. De Bollenstreek wordt ook wel de Duin- en Bollenstreek genoemd, doordat deze aan de Hollandse kust ligt. Het gebied strekt van het westen van Leiden tot aan het westen van Haarlem. Naast Lisse behoren bij deze streek onder andere de volgende plaatsen:

  • Bloemendaal
  • Hillegom
  • Katwijk
  • Noordwijk
  • Noordwijkerhout 

Nabij deze plaatsen vind je dus mooie en lange tulpenvelden die het zeker waard zijn om te bezoeken met je camera.

Wil je nog meer prachtige locaties ontdekken waar je tulpen kunt fotograferen? Lees dan snel verder!

Fotografie Ploeg Benelux B.V. mesmerizing picture yellow tulip field sunlight

6. Nog meer bollenvelden

In Noord-Holland vind je dus de prachtige Bollenstreek. Maar ook in de provincies Friesland, Groningen en Zeeland zijn vele tulpenvelden. De meeste bollenvelden liggen langs de weg. Meestal kun je je auto wel ergens langs de weg zetten. Zorg er uiteraard voor dat deze veilig staat en je het andere verkeer niet verhindert. Hieronder staat een overzicht van streken waar je, naast de Keukenhof en de Bollenstreek, tulpen kunt fotograferen:

  • De Kop van Noord-Holland
  • Het zuiden van Flevoland
  • Noordoostpolder in Flevoland
  • Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland
  • Zeeuws-Vlaanderen in Zeeland

Respect voor bloemen
De bollenvelden kun je zo op lopen, maar je zult toestemming moeten hebben om het land op te mogen! Je kan met een telelens ook hele mooie foto’s maken vanaf de zijkant van land. Heb ook altijd respect voor de bloemen. Zorg dat je ze niet vertrapt. Ga absoluut geen bloemen plukken. Als je tulpen wilt, koop ze dan. Vaak staan er stalletjes langs de kant van de weg waarin tulpen te koop worden aangeboden.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. growing tulips greenhouse selected spring flowers tender pink colors

7. Tulpenroutes – op pad met je camera

Het is ook heel leuk om eens een tulpenroute te volgen. Zo kom je langs meerdere tulpenvelden en heb je mooi de kans om prachtige tulpenfoto’s te maken. Er zijn veel wandel-, fiets- en autoroutes beschikbaar langs tulpenvelden. Omdat de meeste fotografen met al hun apparatuur erop uit zullen trekken met de auto, zijn hieronder twee tulpenroutes genoemd die je met de auto kunt volgen.

Tulpenroute Flevoland
Elk jaar wordt er een tulpenroute van ongeveer 88 kilometer georganiseerd in Flevoland die je met de auto kunt volgen. Je rijdt dan langs meerdere boerenerven die je ook kunt bezoeken. Bekijk de website van Tulpenroute Flevoland voor alle actuele informatie hierover.

ANWB Bollenstreekroute
De Bollenstreekroute van de ANWB is ongeveer 62 kilometer lang. Bezoek de website van de ANWB om te weten hoe deze route gaat en voor eventuele leuke tussenstops.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. tulips world map idea gift trip valentine s day

Bij welke compositie en bij welk standpunt krijg je de meest spectaculaire tulpenfoto?

8. Leidende lijnen en symmetrie in bollenvelden

In de tulpenvelden zie je mooie lijnen doordat tulpen in lange rijen van een meter breed zijn geplant. Probeer daar eens goed naar te kijken en deze op een mooie manier vast te leggen. Bekijk de leidende lijnen op verschillende manieren en ga ook op zoek naar symmetrie door een lijn in het midden te nemen. Als je de lijnen weg laat lopen naar een hoek waar bijvoorbeeld een molen staat, krijg je een mooie verdeling van de vakken.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. beautiful scenery tulips field sunset sky 2

9. Voorgrond en achtergrond op tulpenfoto’s

Bij het fotograferen van een heel veld kan de foto al snel saai worden. Door iets of iemand mee te nemen op de voorgrond of achtergrond, maak je de foto meteen interessanter. Denk bijvoorbeeld aan een windmolen, een boerderij, een tractor of een tulpenkweker die op zijn land bezig is. Hierdoor krijg je diepte in je foto. 

Gouden uur
Fotografeer tulpen tijdens zonsopkomst of zonsondergang om magische foto’s te krijgen. Je kunt de app Magic Hour (App Store) of Golden Hour (Google Play Store) gebruiken om na te gaan hoe laat de zon precies opkomt of ondergaat. 

Dreigende wolken
Als er regen op wordt gegeven kan het erg mooi zijn om net voor de regenbui de tulpen te gaan fotograferen. De tulpen zijn dan nog gedeeltelijk in de zon en er is een donkere, dreigende, grijze wolk op de achtergrond. Als kers op de taart kan je het dan ook nog treffen dat je de regenboog te zien krijgt boven het veld. 

Afwijkende bloem
Soms gebeurt het wel eens dat er een andere kleur bloem tussen het veld staat. Probeer dit op een mooie manier vast te leggen. Het geeft een mooi contrast op jouw foto, in het soms eentonige tulpenveld.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. late april through early may tulip fields netherlands colourfully burst into full bloom fortunately there are hundreds flower fields dotted dutch countryside which

10. Regel van derden toepassen bij het fotograferen van tulpen

Probeer met het fotograferen van tulpen ook de regel van derden toe te passen. Als de lucht erg mooi is, dan zorg je dat de lucht twee derde op de foto staat en de voorgrond (de tulpen) een derde. Wil je het tulpenveld als onderwerp, dan zet je het veld twee derde op de foto en de lucht een derde.

Raster 
Als hulpmiddel bij het toepassen van de regel van derden kun je het raster op je camera gebruiken. Dit raster laat jou negen gelijke vlakken zien met twee horizontale en twee verticale lijnen. Als je iets of iemand op de voorgrond meeneemt, zoals een windmolen of tulpenkweker, zet deze dan op een kruispunt van het raster. Zo krijg jij een mooie tulpenfoto die echt klopt.

Tulpen fotograferen op de mooiste velden in Nederland

11. Hoog standpunt of laag standpunt bij tulpen fotograferen?

Hoog standpunt
Bij een heel tulpenveld kan het mooi zijn om de foto vanaf een wat hoger standpunt te nemen. Het veld is erg groot en zo krijg je meer overzicht. Door in te zoomen lijkt het veld vaak voller. Het is misschien handig om een trapje of opstapje mee te nemen om een hoger standpunt te kunnen creëeren.

Laag standpunt
Daarnaast kan het mooi zijn om een foto te maken met een laag standpunt. De tulpen komen dan erg groots over. Ga bijvoorbeeld laag op het pad zitten met aan beide kanten de tulpen. Zorg dat je tegen de tulpen aan kijkt met de (blauwe) lucht op de achtergrond.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. beautiful bouquet tulips spring season 1

12. Close-up: dicht bij de tulp

De uitgestrekte, kleurrijke tulpenvelden zijn prachtig. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat een tulp van dichtbij ook bewonderenswaardig is? De tulp heeft mooie details en is daarom zeker geschikt voor een close-upfoto. Als een tulp in bloei staat en de bloemblaadjes openstaan, worden de stamper en meeldraden mooi zichtbaar. Daarnaast zorgen de kleuren in de tulp voor een geweldig contrast op jouw foto. Het is dus het proberen waard!

Insecten
Het is helemaal bijzonder als je een tulp tegenkomt met een insect erop. De structuur van een bij of de kleuren van een vlinder maken jouw close-upfoto echt verbluffend.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. honeybee with pollen basket flying red tulip flower

Welke lens kun je het beste voor je camera gebruiken bij het fotograferen van tulpen?

13. Groothoeklens bij tulpenfotografie

Als je een heel tulpenveld op de foto wilt zetten, kun je een groothoeklens gebruiken. Deze lens zorgt voor een weids beeld, waardoor je veel van wat je ziet op de foto kunt zetten. 

Meestal gebruik je een groothoeklens vanaf een hoog standpunt. Maar probeer ook eens vanaf een laag standpunt een foto van tulpen met deze lens te maken. Zo krijg je de tulpen van dichtbij scherp op de foto en het grote perspectief, dat je hiermee hebt, zorgt voor een leuk resultaat. 

Fotografie Ploeg Benelux B.V. wide angle shot beautiful pink tulip flowers plantation beautiful clear blue sky

14. Telelens bij tulpenfotografie

Ga je voor een close-upfoto? Pak dan je telelens erbij. Telelenzen hebben een grote brandpuntsafstand, wat zorgt voor een kleine scherptediepte. Zo krijg je de tulp mooi scherp op beeld met een wazige achtergrond. De tulp springt dan echt uit de foto en het oog van de kijker wordt daar meteen naartoe getrokken.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. beautiful shot pink tulips field 1

15. Macrolens bij tulpenfotografie

Wanneer je bij een close-upfoto graag de allerkleinste details van de tulp op de foto wilt zetten, dan is het aan te raden om te fotograferen met een macrolens. Een macrolens geeft de structuur van de bloemblaadjes of bijvoorbeeld de stamper heel scherp weer op jouw foto. 

Ben jij nog op zoek naar een macrolens? Shop hier jouw macrolens voor een Canon-, Nikon- of Sony-camera.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. tulip flower with green leaf background tulip field red tulip flower 1

Wat zijn de beste instellingen bij het fotograferen van tulpen?

16. De beste witbalans voor de kleurigste foto

Tulpen fotograferen met felle kleuren is best een uitdaging. Felle kleuren kun je het beste fotograferen met bewolkt weer of zacht licht. In de volle zon kan de camera best veel moeite hebben met de kleuren rood of roze, zeker in een heel veld. Deze kleuren worden namelijk dan snel overbelicht. Door de felle kleuren kan de automatische witbalans van je camera wel eens verkeerd ingesteld worden. Let hier goed op. Kijk of de kleuren mooi in balans zijn. Als je in RAW fotografeert, kun je de witbalans in de nabewerking nog aanpassen als dit nodig is.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. tulip field keukenhof flower garden

17. Een goede belichting voor de mooiste foto van tulpen in de felle zon

De camera kan moeite hebben met de volle zon om de kleuren mooi in beeld te krijgen. Ook met het oog op de belichting kan een volle zon er voor zorgen dat er wat aanpassingen nodig zijn. De volle zon zorgt namelijk voor harde schaduwen. Wanneer je dan het gehele veld op de foto wilt zetten, is daar niet veel aan te doen. Maar wanneer je voor een close-upfoto gaat, dan kun je met enige aanpassing toch een perfect tulpenplaatje maken. 

Flitser
Bij veel schaduw kun je gebruikmaken van de flitsfunctie. Hiermee zorg je ervoor dat ook de schaduwzijde goed wordt belicht. Houd er rekening mee dat je niet te dicht op de tulpen gaat staan, wanneer je ervoor kiest om te flitsen. Anders kan de flitser zelf juist weer voor schaduwen zorgen. Je kunt een diffuser of eventueel een wit stukje papier voor je flitser plaatsen, zodat het licht van de flitser beter wordt verdeeld en zo kunnen extra schaduwen worden voorkomen. Let er daarnaast op dat je camera op de automatische stand zal aangeven dat er genoeg licht is en dat het daarom niet nodig is om de flitser te gebruiken. Zet daarom je camera op de M-stand of de diafragmavoorkeuze als je de flitser van de camera gebruikt. 

Reflector
In plaats van de flitser aanzetten, kun je ook een wit vel papier of een stuk aluminiumfolie gebruiken om het felle zonlicht te weerkaatsen. Door deze reflectie zorg je ervoor dat de harde schaduwen verdwijnen en de tulpen mooi worden belicht.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. mesmerizing picture red tulip field sunlight

18. Het beste diafragma bij het fotograferen van tulpen

Klein diafragma
Als je het hele veld op de foto gaat zetten en je wilt dat de foto van voor tot achter scherp is, gebruik dan een klein diafragma (groot getal, bijvoorbeeld f/11 of f/16) om dit te bereiken.

Groot diafragma
Gebruik een groot diafragma (klein getal, bijvoorbeeld f/2.8 of f/4) als je de tulpen dichtbij op de foto wilt zetten met een wazige achtergrond. Met een kleine scherptediepte springt de kleur van de tulp er prachtig uit.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. closeup shot pink tulip flower with bokeh background

19. De juiste sluitertijd bij het fotograferen van tulpen

Ook de sluitertijd moet juist worden ingesteld. Als je een scherpe foto wilt, gebruik dan een korte sluitertijd, liefst niet lager dan 1/100 seconde. Zeker wanneer er wind staat, is een korte sluitertijd nodig. Maar wil je bewegende tulpen vastleggen, dan is er een langere sluitertijd nodig. Hierbij heb je al snel een statief nodig, omdat de kleinste bewegingen al voor ongewenste bewegingsonscherpte kunnen zorgen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. red yellow tulips swaying wind against cloudy blue sky

20. Een goede ISO-waarde bij het fotograferen van tulpen

Het is belangrijk dat je de ISO-waarde zo laag mogelijk houdt (ISO 100). Zo voorkom je de meeste ruis op je foto. Ruis kun je namelijk niet herstellen in de nabewerking. Als je een statief nodig hebt, maar je hebt er geen meegenomen, dan kan het nodig zijn de ISO toch te verhogen.

Veel plezier! #blijfklikken




Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×