1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Natuurfotografie
  4. De kunst van herfstfotografie

De kunst van herfstfotografie

De bladeren veranderen van kleur en de lucht wordt koeler. De herfst is in volle gang en dat betekent maar één ding: het is tijd voor herfstfotografie! Of je nu een beginner of een ervaren fotograaf bent, er zijn tal van manieren om de schoonheid van de herfst vast te leggen. Hier zijn wat tips om je op weg te helpen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Paddenstoelen fotograferen3 scaled

Leg de Microschoonheid van de Herfst Vast!

Met de Macro Buddy en Foto Spiegel breng je elk klein detail van de herfst tot leven.

Zoek de juiste locatie

Herfstlandschappen kunnen tot de mooiste scènes behoren die een fotograaf kan vastleggen. De sleutel tot het effectief vastleggen van deze landschappen is het vinden van de juiste locatie. Een goede plek om te beginnen is het zoeken naar gebieden met veel bomen die felgekleurde bladeren hebben. Als je een plek kunt vinden omringd door bergen of andere schilderachtige uitzichten, zal dat je foto’s nog interessanter en in het oog springender maken.

herfstfotografie
Foto gemaakt door Titia (cursist).

Gebruik de juiste camera-instellingen

Als je herfstlandschappen fotografeert, wil je de juiste camera-instellingen gebruiken om de schoonheid van het seizoen vast te leggen.

Diafragma

Voor landschappen gebruik ik meestal een klein diafragma (f/11 of hoger) om alles scherp te krijgen. Wil je meer de details vast gaan leggen, bijvoorbeeld bladeren of paddenstoelen, gebruik dan een groot diafragma.

Sluitertijd

Verhoog de sluitertijd om te compenseren voor de lagere lichtniveaus. Je kan ook een statief gebruiken. Op deze manier kan de sluitertijd langer zijn zonder dat je een onscherpe foto krijgt.

ISO

Houd zoals altijd de ISO zo laag mogelijk om ruis te voorkomen. Verhoog hem alleen een beetje als de sluitertijd anders te lang wordt.

Witbalans

De witbalans kan je op automatisch houden. Maar wil je warmere kleuren, stel dan de witbalans in op bewolkt of schaduw.

Leg de details vast

Fotografeer niet alleen de grote scènes; neem ook de tijd om de details vast te leggen. Zoek naar interessante texturen in de bladeren, of zoek een plek met mooie weerspiegelingen in het water. Deze kleine details kunnen je foto’s veel interessanter maken en ze laten opvallen tussen de rest.

Foto’s maken van herfstbladeren

De herfst is de perfecte tijd om deze texturen vast te leggen, want de bladeren beginnen van de bomen te vallen en liggen allemaal opgestapeld op de grond. Dit maakt het gemakkelijk om een heleboel verschillende bladeren met verschillende texturen te vinden, en het creëert ook een mooie achtergrond voor je foto’s. Ik maak meestal maar een paar foto’s van elk blad, maar je kunt ook een hele serie foto’s maken als je alle verschillende texturen wilt vastleggen.

herfstfotografie
Foto gemaakt door Edith (cursist).

Zoek naar interessante texturen in de bladeren, zoals nerven of patronen in de kleur. Je kunt ook prachtige weerspiegelingen in het water vinden, of de bladeren vastleggen terwijl ze door de lucht vallen. Door de tijd te nemen om zowel de details als de grote taferelen vast te leggen, zul je uiteindelijk een aantal werkelijk verbluffende foto’s krijgen.

De beste manier om deze texturen vast te leggen is door een macrolens te gebruiken. Zo kun je de bladeren van dichtbij bekijken en zie je alle kleine details. Als je geen macrolens hebt, kun je ook de camera-app van je telefoon gebruiken (als die een macro-instelling heeft). Zorg ervoor dat je dicht genoeg bij de bladeren komt, zodat je alle details kunt zien.

Experimenteer met compositie

Een van de beste dingen aan het fotograferen van herfstlandschappen is dat er eindeloos veel mogelijkheden zijn voor creatieve composities. Probeer verschillende hoeken te gebruiken, waaronder close-ups en panoramafoto’s, of experimenteer met verschillende kadering technieken.

Leidende lijnen

Een populaire techniek is het gebruiken van leidende lijnen om de blik van de kijker de foto in te trekken. Zoek naar paden, hekken of bomenrijen die als natuurlijke hoofdlijnen kunnen fungeren. Leidende lijnen kunnen helpen om diepte en beweging aan een foto toe te voegen.

herfstfotografie
Foto gemaakt door Mirjam (cursist).

Regel van derden

Je kunt ook de regel van derden gebruiken bij de compositie van je opnamen. Hierbij verdeel je het kader in drieën, zowel horizontaal als verticaal, en plaats je het onderwerp op een van de kruispunten. Dit kan helpen om een meer evenwichtige en visueel aantrekkelijke compositie te maken.

herfstfotografie
Foto gemaakt door Paulien (cursist).

Negatieve ruimte

Een andere compositietechniek die je kunt proberen is de negatieve ruimte. Hierbij wordt het onderwerp uit het midden geplaatst en wordt de lege ruimte eromheen gebruikt om een gevoel van evenwicht te creëren. Door met verschillende composities te experimenteren, kan je jou herfstfoto’s interessanter en origineler maken.

herfstfotografie
Foto gemaakt door Sytske (cursist).

Gebruik kleuren om emotie te creëren

De kleuren van de herfst kunnen krachtige emoties opwekken in je foto’s. Probeer warme kleuren zoals rood en oranje te gebruiken om een herfstig gevoel te creëren, of gebruik koele kleuren zoals paars en blauw om een meer mysterieuze stemming te creëren. Experimenteer totdat je combinaties vindt die de gevoelens oproepen die je in je foto’s wilt uitdrukken.

Warme kleuren in de herfst

De bladeren veranderen van kleur en het licht is zachter, waardoor een warme, uitnodigende sfeer ontstaat. Rood, oranje en geel kunnen worden gebruikt om een gevoel van opwinding of geluk te creëren, terwijl gele en bruine bladeren een gevoel van melancholie of nostalgie kunnen oproepen.

Koele kleuren in de herfst

Om een mysterieuzere sfeer in je herfstfoto’s te creëren, kun je koele kleuren zoals paars en blauw gebruiken. Deze kleuren geven je foto’s een buitenaards gevoel, alsof je naar een wereld kijkt die buiten de onze bestaat. Let ook op het licht, want zachter ochtend- of avondlicht versterkt vaak de etherische kwaliteit van blauwe en paarse bladeren. Verder kunnen blauwe en groene kleuren worden gebruikt om een meer rustgevend effect te creëren.

Contrast

Je kan de kleuren van de bladeren ook gebruiken om contrast en interesse in je foto’s te creëren. Als je bijvoorbeeld een rood blad tegen een groene achtergrond plaatst, springt het rode blad er echt uit. Experimenteer met verschillende kleuren en kijk welke emoties je in je herfstfoto’s kunt creëren.

Zwart-witfoto’s tijdens de herfst

Er is iets magisch aan zwart-witfotografie, vooral als het om herfstbladeren gaat. Het schrille contrast tussen de duisternis van de boomstam en de helderheid van de bladeren creëert een gevoel van drama, terwijl het gebrek aan kleur de kijker in staat stelt zich te concentreren op de vormen en texturen van de bladeren. Zwart-witfoto’s hebben ook een tijdloze kwaliteit waardoor zelfs de meest gewone scène er elegant uitziet. Als je de schoonheid van de herfst in een foto wilt vastleggen, kun je overwegen een aantal zwart-witfoto’s te maken. Je zult versteld staan van hoe mooi ze kunnen zijn.

Zonnestralen door het bos

Vertel een verhaal

De herfst is een van de mooiste tijden van het jaar, dus het is geen verrassing dat het ook een populaire tijd voor fotografie is. De veranderende kleuren van de bladeren vormen een prachtige achtergrond voor allerlei onderwerpen, van mensen die van herfstactiviteiten genieten tot landschappen en zelfs dieren die zich opmaken voor hun winterslaap. Een goede manier om het beste uit herfstfoto’s te halen is door te proberen er een verhaal mee te vertellen. Of het nu gaat om een gezin dat geniet van een wandeling of een eekhoorn die noten verzamelt voor de winter, door een verhaal te vertellen met je foto’s kun je de scène tot leven brengen. Ga er dus op uit en begin met het vastleggen van een aantal fantastische herfstverhalen!

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×