1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Natuurfotografie
  4. 14 handige tips voor het fotograferen van mist

14 handige tips voor het fotograferen van mist

Fotograferen met mist

Foto’s maken als het mistig is. In de herfst en winter heb je ’s morgen en ’s avonds vaker kans op mist, maar mist kan het hele jaar voorkomen. Dit kun je op verschillende manieren vastleggen, bijvoorbeeld in combinatie met een mooie zonsopkomst. De mist verbergt ook de hinderlijke elementen in de achtergrond, zoals een schoorsteen van een fabriek of lichtmasten. Mist blijft over het algemeen niet lang hangen dus het is belangrijk om je goed voor te bereiden.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Fotograferen mist brug

Hoe ontstaat mist?

Mist zijn hele kleine waterdruppeltjes in de onderste meters van de atmosfeer en ontstaat bij een heldere nacht als er veel waterdamp in de lucht zit en er een groot verschil zit tussen de dag- en nachttemperatuur. Op plaatsen met water bij een sloot of vijver of boven het weiland komt mist het meeste voor.

Wanneer weet je of het de volgende ochtend mistig is?

Controleer ’s avonds de weersvoorspelling voor de volgende ochtend. Er zijn verschillende apps die daar inzicht in geven. Buienradar heeft bijvoorbeeld een zichtmeter waarmee je kunt zien waar de mist in Nederland is en hoe dicht hij is. Maar ik raad je aan om altijd verschillende apps te raadplegen. De meeste mist ontstaat in de avond als de (zeer) vochtige lucht erg afkoelt, dus de temperatuur tussen de dag en de nacht erg groot is en als er geen wind is. Windkracht 0 of 1 is goed.

14 handige tips voor het fotograferen van mist

Voorbereiding

Bedenk van te voren waar je wilt gaan fotograferen. Op open plekken blijft de mist langer hangen omdat de temperatuur daar meestal lager is. Heb je ’s avonds gezien dat je de volgende ochtend mist kan verwachten, sta dan extra vroeg op. De mist kan heel snel wegtrekken, dus zorg dat je er op tijd bent. Mist is over het algemeen plaatselijk en zal je meestal niet gelijk zien als je thuis uit het raam kijkt. Zodra je onderweg bent zie je vaak al snel of het mistig is.

Kleed je warm aan, want in de mist kan het koud zijn.

Gebruik een statief

Fotografeer vanaf een statief omdat er meestal niet veel licht aanwezig is. Door het gebruik van een statief kun je de sluitertijd verlengen om zo toch een goed belichte foto te krijgen.

Objectief/lens

Maak gebruik van een groothoeklens, waar ik persoonlijk het liefst mee werk, of gebruik een zoom- of telelens. Hiermee kun je wat verder inzoomen op details maar ook de mist in de verte benadrukken. Neem eventueel een macrolens mee voor het fotograferen van de mistdruppeltjes als de mist opgetrokken is.

Schoonmaakdoek

Neem een schoonmaakdoek mee om de condens op je lens weg te kunnen halen.

Afstandsbediening/timer

Om beweging te voorkomen is het verstandig om een draadloze afstandsbediening te gebruiken, wanneer je vanaf het statief fotografeert. Je kunt natuurlijk ook de timer instellen op je camera wanneer je geen afstandsbediening hebt. Let er daarnaast op dat je de stabilisatie uitzet en maak de schouderband/-riem goed vast aan je statief.

Geen flitser gebruiken

Bij het fotograferen van mist helpt het niet om de flitser te gebruiken. Door het gebruiken van de flitser gaat het zicht achteruit en kan je zelfs een whiteouteffect krijgen.

Camerainstellingen bij mist

Sluitertijd

Doordat je op statief fotografeert kun je de sluitertijd langzamer instellen om toch een goed belichte foto te krijgen. Mist beweegt langzaam door het beeld en vervaagt bij een te lange sluitertijd. Hoe korter je de sluitertijd instelt des te natuurlijker de mist wordt vastgelegd, maar een matig lange sluitertijd van twee of drie seconden biedt alweer een heel ander resultaat.

Belichtingscompensatie

Besteed bij mist veel aandacht aan de belichting van de foto, omdat je camera de neiging heeft een onderbelichte foto te maken. De mist reflecteert licht naar je camera, waardoor je camera denkt dat er meer licht is dan er in werkelijkheid is. De mist wordt dan grauw en grijs. Gebruik de belichtingscompensatie.

ISO

Stel de de ISO zo laag mogelijk in. Verhoog deze alleen als laatste redmiddel. Door een hogere ISO krijg je namelijk meer ruis.

Diafragma

Bij het fotograferen van een landschap (met mist) kun je het beste een diafragma van f/11 instellen voor maximale scherpte.

M-stand en belichtingscompensatie

In de M-stand (manueel) kun je de belichtingscompensatie niet gebruiken.

Witbalans

Zet de witbalans bij mist op automatisch. Als je in RAW fotografeert, kan je dat in de nabewerking altijd nog aanpassen.  Stel de witbalans op ‘bewolkt’ of ‘schaduw’ in als je warmere kleuren wilt.

Histogram

Controleer tussendoor wel even of de belichting van je foto’s klopt. Dit kun je doen door het histogram te bekijken. Als de piek in het midden of links van het midden staat is de foto vaak onderbelicht.

Scherpstellen

Je kunt het beste handmatig scherpstellen, omdat de mist ervoor zorgt dat contrasten vervagen en je camera moeite heeft om automatisch scherp te stellen. Probeer scherp te stellen op een lichtpunt of bron in de verte.

Standpunt

Ga zelf net buiten de mist staan of probeer eens te fotograferen vanaf een iets hoger standpunt, zoals een brug of dijk. Wil je de mist op de voorgrond vastleggen, bijvoorbeeld tussen de bomen, dan is het beter om in te zoomen, dan naar de mist toe te lopen, omdat de mist ook opschuift. Als je een onderwerp op de voorgrond plaatst, krijg je meer diepte in de foto en een goed beeld van het contrast.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Fotograferen mist landschap hoger standpunt
Foto genomen vanaf een hoger standpunt, zodat je de mist mooi over het weiland kunt vastleggen.

Zonnestralen/zonneharpen vastleggen

Wil je de lichtstralen fotograferen van de zon in een mistig bos, gebruikt dan een klein diafragma (f/16 of f/22) voor duidelijke strepen. Bij een groot diafragma (klein getal) krijg je een uitgebeten vlek. Je fotografeert ze het beste bij strijk- of tegenlicht, maar let erop dat je niet recht in de zon kijkt.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Fotograferen mist zonneharp
Zonneharp

Silhouetten in de mist

De mist kun je ook gebruiken om een silhouet vast te leggen, omdat de achtergrond veel lichter is dan de voorgrond. Zorg hierbij dat je vrij ver van het onderwerp, zoals een dier of een boom, afstaat. Zo kan je ook het mooie mistige landschap eromheen vastleggen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Fotograferen mist silhouet
Silhouet

De ochtenddauw fotograferen als de mist vertrokken is

De mist zijn kleine waterdruppeltjes (ochtenddauw), die zich hechten aan spinnenwebben, hekken, bloemen, takken en nog veel meer voorwerpen, maar ook op insecten. Deze waterdruppels kun je het beste met een macrolens vastleggen, maar het kan natuurlijk ook met een andere lens. Kijk goed welk standpunt je wilt gebruiken en let hierbij vooral op de achtergrond. Probeer een relatief donkere achtergrond te vinden om zo het contrast tussen de druppels en de achtergrond zo groot mogelijk te krijgen. Als de zon vanaf de achterkant op de druppels schijnt krijg je een mooi contrast. Fotografeer met een groot diafragma (klein getal) voor het bokeh-effect.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Fotograferen mist dauw druppels
Waterdruppels op een spinnenweb, extra goed zichtbaar door de groene achtergrond
Fotografie Ploeg Benelux B.V. Fotograferen mist bokeh
Bokeh-effect

Bewerk je foto’s na

Door je foto’s na te bewerken in Lightroom,  Luminar of een ander programma kun je bijvoorbeeld de nevel een beetje verwijderen waardoor je meer contrast gaat zien. Maar soms is je foto zo mistig dat het misschien wel heel mooi is om de foto om te zetten in zwart-wit.

Condensatie en acclimatiseren van je camera

Mist bestaat uit waterdruppels, die dus ook op de lens en camera kunnen komen. Zorg dat je een schoonmaakdoekje meeneemt om je lens schoon te kunnen maken. Ook is het belangrijk om je camera niet gelijk in een tas te stoppen als je klaar bent en na thuiskomt niet direct in een warme omgeving te leggen. Leg je camera bijvoorbeeld eerst even in een koele hal om op temperatuur te komen en om condensatie binnen in de camera te voorkomen.

Mist fotograferen samengevat

  • Benut de weerapps, let op de windsnelheid;
  • Kleed je warm aan;
  • Zorg dat je op tijd aanwezig bent;
  • Neem een statief mee;
  • Zorg voor een schone doek;
  • Gebruik groothoeklens of een zoom-/telelens (wissel je lens niet in de mist);
  • Fotografeer ook details door in te zoomen;
  • Gebruik een draadloze afstandsbediening of de timer;
  • Zet je stabilisatie uit als je vanaf statief fotografeert;
  • Witbalans op automatisch instellen;
  • Controleer je histogram;
  • Fotografeer in RAW zodat je de foto nog na kunt bewerken;
  • Laat je camera acclimatiseren.

Veel plezier! #blijfklikken


Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×