1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Lente fotograferen

Lente fotograferen

Lente fotograferen

De lente fotograferen. Als de dagen langer worden, komt de lente eraan. In de lente vult de natuur zich met voorjaarskleuren, er komt bloesem en bladeren aan de bomen, bloemen en planten beginnen weer te groeien, er ontstaan uitgestrekte bloemenvelden en er worden in deze periode veel dieren geboren. Dat zijn heel veel leuke dingen om te fotograferen.

Lente-fotograferen-lammetjes

Voorbereiding

Bij de lente fotograferen is het handig om van te voren te bedenken welke bloemknoppen, bloemen of dieren je graag wilt gaan fotograferen, omdat je dan ook van te voren uit kan zoeken waar en wanneer deze ongeveer voorkomen. Op www.waarneming.nl staat wanneer bepaalde dier- of plantsoorten weer gezien worden.

Lente-fotograferen-konijn

Van knop tot bloem

Wellicht is het een leuk idee om een bloem vanaf knop tot bloem vast te leggen. Maak elke dag of om de dag een foto van dezelfde bloem om zo te zien wat het proces is. Gebruik een wat groter diafragma voor een wazige achtergrond.

Lente-fotograferen-knop

Landschappen in de lente

In de lente kun je opzoek gaan naar tulpenvelden of andere bloemenvelden. Met zonsopkomst geeft dat een hele mooie sfeer met het zachte licht. Bij het fotograferen van een landschap gebruik je een diafragma van f/11 voor maximale scherpte. Wil je een wazige achtergrond met bijvoorbeeld een bloem als onderwerp, gebruik dan een groter diafragma en zoom in op de bloem.

Lente-fotograferen

Tulpenvelden en bloesem kun je maar een paar weken per jaar fotograferen. Vanaf eind maart kan je de eerste bloesem fotograferen. Het bloesemseizoen eindig eind april. Zoek in je omgeving waar er bijvoorbeeld kersenbomen staan. De bloesem is altijd erg mooi om te fotograferen. Maak ook een close-up of gebruik de blauwe lucht als achtergrond.

Lente-fotograferen

Jonge dieren

In de lente worden er veel dieren geboren, zoals kalfjes, eendjes, lammetjes, vosjes. Let bij het fotograferen van dieren op de sluitertijd. Meestal staan of zitten dieren niet stil. Gebruik een snellere sluitertijd, zet eventueel de ISO iets omhoog. Gaat het om het dier, dan kan je een groter diafragma gebruiken, zodat je een wazige achtergrond krijgt. Let er wel op dat bij een groot diafragma de scherpte snel verloopt.

Lente-fotograferen-eendjes

Insecten en vogels

In het voorjaar zie je meer vogels en komen insecten ook weer tevoorschijn, zoals bijen, vlinders, lieveheersbeestjes, libellen enzovoort. Bekijk de bijen eens goed. Soms zitten ze helemaal onder het stuifmeel. Heb je een macro-objectief, dan kun je deze goed gebruiken bij het fotograferen van insecten, maar met je standaardobjectief of telelens kan het ook erg goed. Het voordeel van een telelens is dat je verder weg staat. De insecten zullen dan minder snel wegvliegen.

Lente-fotograferen-bij-stuifmeel

Tip bij ver inzoomen:
Als je gaat inzoomen, moet je de sluitertijd goed in de gaten houden. Als stelregel kan je aanhouden: brandpuntsafstand x 2 = sluitertijd.

Dus wanneer je ingezoomd bent op 250 mm: 250 x 2 = 500, dus dan gebruik je 1/500 aan sluitertijd. Zo voorkom je bewegingsonscherpte.

Letne-fotograferen-lieveheersbeestje

Bos en natuurgebied

Ga lekker wandelen in het bos of een natuurgebied, bijvoorbeeld ‘Amsterdamse Waterleidingduinen’. Daar zijn herten, vossen, boomkikkers, zandhagedissen, libellen en nog veel andere vogels en dieren.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Lente fotograferen 7

Er groeit in moerasachtig gebied ook zonnedauw, een vleesetend plantje.

Lente-fotograferen-zonnedauw

Zonsopkomst en zonsondergang

Wil je de zonsopkomst fotograferen, dan zul je steeds vroeger op moeten gaan staan. Fotografeer ook eens met zonsondergang. Let er wel op dat je bij het fotograferen van de zonsopkomst en zonsondergang al snel een statief moet gaan gebruiken, omdat de sluitertijd snel te langzaam wordt.

Tips voor fotograferen vanaf statief:

  • Zet de stabilisatie uit.
  • Maak de schouderband/-riem goed vast aan het statief. Het mag absoluut niet bewegen!
  • Gebruik de zelfontspanner/afstandsbediening.
lente-fotograferen-zonsondergang

Portretfotografie

In de lente wordt iedereen vaak vrolijker en de temperatuur is vaak lekker. In het voorjaar is het daarom een goed idee om in de natuur portretfoto’s te gaan maken. Kijk van te voren wat voor bloemen en kleuren er zijn zodat je eventueel de kleding erop af kan stemmen. Wellicht is de cursus ‘portetfotografie‘ iets voor jou.

Lente-fotograferen-portret

Bekijk ook eens de blogs ‘Amsterdamse Waterleidingduinen’ en ‘Tulpen fotograferen’.

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info[email protected].

× Kan ik je helpen?