Fotocamera vasthouden

Camera stabiel vasthouden – tips

Je fotocamera vasthouden, hoe doe je dat? Het goed en stabiel vasthouden van je camera is erg belangrijk. Wanneer je je camera niet goed vasthoudt, kan het gebeuren dat de camera beweegt en je zo een bewogen foto krijgt. Je krijgt dan dus bewegingsonscherpte. Hoe beter en stabieler je jouw camera weet vast te houden, des te makkelijker je scherpe foto’s kunt maken. We geven je wat tips. 

Fotocamera-vasthouden-hoe-doe-je-dat

Handen

Pak je camera met twee handen vast. Je houdt de camera met je rechterhand vast om de greep. Daarbij leg je je wijsvinger op de ontspanknop. Je duim plaats je tegen de achterkant van je camera. Plaats je linkerhand onder de camera en het objectief. Met deze hand draag je het gewicht van je camera en zo kun je met je duim en wijsvinger de scherpstelring of zoom bedienen. Door je elleboog tegen je lichaam aan te duwen vangt je lichaam het gewicht van je camera op en krijg je meer stabiliteit. Houd de camera losjes vast en knijp er niet in. Door te knijpen krijg je meer trilling. Gebruik je de camera verticaal, dan kun je dezelfde houding gebruiken.

Fotocamera-vasthouden-hoe-doe-je-dat-verticaal

Gezicht

Door je camera tegen je gezicht aan te duwen terwijl je door de zoeker kijkt, krijg je nog meer stabiliteit.

Ademhaling

Controleer je ademhaling, maak de foto tussen het ademhalen door. Wanneer je tijdens het ademhalen de foto maakt, heb je kans dat de foto bewogen is. Je kunt eventueel ook even je adem vasthouden.

Ergens tegen aan leunen

Om nog meer stabiliteit te krijgen zou je, wanneer het aanwezig is, bijvoorbeeld tegen een muur of lantaarnpaal aan kunnen leunen. Heb je niet de mogelijkheid ergens tegen aan te leunen, dan helpt het ook om je voeten iets uit elkaar te zetten, zodat je steviger staat. Plaats je ene voet iets voor de andere voor de meest stabiele houding. Hoe stiller jij je lichaam kan houden, hoe beter en scherper de foto’s worden.

Zitten of knielen

Door te gaan zitten of bij een laag standpunt een knie op de grond te plaatsen, krijg je meestal ook meer stabiliteit. Bij een zittende of hurkende houding kan je ook gebruikmaken van je knieën. Je kunt je ellebogen erop laten steunen. Dat zorgt voor een enorm stevige houding!

Sluitertijd

Zorg voor een sluitertijd die snel genoeg is, Bij een te langzame sluitertijd krijg je al snel beweging. Zorg voor een minimale sluitertijd van 1/50.

Wanneer je in gaat inzoomen, moet je de sluitertijd goed in de gaten houden. Als stelregel kan je aanhouden: brandpuntsafstand x 2 = sluitertijd. Wanneer je ingezoomd bent op 250 mm, gebruik je 250 x 2 = 500, dus 1/500 aan sluitertijd. Zo voorkom je bewegingsonscherpte. 

Statief 

Wil je echt geen beweging in je foto krijgen, dan kun je het beste gebruikmaken van een stevig statief.

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×