1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Natuurfotografie
  4. 15 tips om Paddenstoelen te fotograferen

15 tips om Paddenstoelen te fotograferen

Paddenstoelen zijn erg leuk en geliefd om te fotograferen. Vooral in de herfst zijn er veel verschillende paddenstoelen. We gaan je wat tips geven bij het fotograferen van paddenstoelen, zodat je deze mooi vast kunt gaan leggen.
Paddenstoelen fotograferen is daarnaast een leuke activiteit om te doen met het gezin, combineer het met een mooie wandeling in het bos, wie legt de meeste paddenstoelen vast!?

Paddenstoelen-fotograferen

Wat zijn paddenstoelen eigenlijk?

Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een schimmel. Meestal leeft die schimmel onzichtbaar onder de grond of onder boomschors. Het netwerk aan schimmeldraden krijgt bovengrondse uitlopers. Daar groeien paddenstoelen en die zien we.

Paddenstoelen-fotograferen

1. Wanneer zijn er paddenstoelen?

Paddenstoelen zijn niet alleen in de herfst te vinden. Paddenstoelen zijn er ook in de lente en de zomer. Ze groeien namelijk extra goed in warme, vochtige omstandigheden. De winter is over het algemeen wel te koud voor paddenstoelen. Sommige paddenstoelen blijven maar heel kort mooi. Wanneer je een mooie paddenstoel ontdekt, wacht dan niet.

Paddenstoelen-fotograferen

2. Hier fotografeer je de mooiste paddenstoelen

Wil je veel verschillende paddenstoelen fotograferen? Dan maak je de meeste kans in bossen, en gelukkig kan je die overal vinden, maar we hebben hier een lijst met top locaties om mooie paddenstoel foto’s te maken. Ga je zelf op pad? Kijk dan goed bij loofbomen als eiken, berken, beuken en elzen.

Het Waterloopbos is bijvoorbeeld een walhalla voor paddenstoelen. In het Waterloopbos kun je wel honderden soorten vinden. De bodem van het bos bestaat uit verschillende soorten grond en er zijn droge en natte plekken. Ideaal voor paddenstoelen. 

Paddenstoelen-fotograferen

Hieronder staan nog een aantal plaatsen waar je paddenstoelen kunt vinden:

Neem ook hier een kijkje, je kan hier complete paddenstoel wandelroutes vinden en downloaden, hier vind je de mooiste maar vooral ook veel verschillende paddenstoelen!

Maar wellicht is er bij jou in de buurt ook een plek met veel paddenstoelen. Google even op internet.

Paddenstoelen-fotograferen

3. Scherptediepte, zo krijg je een wazige achtergrond

Paddenstoelen springen erg mooi uit de foto wanneer je een rustige achtergrond gebruikt. Probeer foto’s te maken met weinig scherptediepte / een wazige achtergrond. Gebruik een groot diafragma of zoom in op de paddenstoel. Let er wel op dat bij bijvoorbeeld een diafragma van f/2.8 de scherpte snel verloopt. Lees het blog ‘Hoe maak je een wazige achtergrond in je foto?’ eens door.

Paddenstoelen-fotograferen
Paddenstoelen-fotograferen
Bij deze foto zie je dat de scherpte snel verloopt en de paddenstoel niet helemaal scherp is

4. Neem de tijd

Probeer de tijd te nemen om paddenstoelen te fotograferen. Kijk goed om je heen en loop niet te snel. Sommige paddenstoelen zijn erg klein en zullen niet snel opvallen.  

Paddenstoelen-fotograferen

5. Laag bij de grond

Om paddenstoelen te fotograferen vanaf een laag standpunt zul je op je buik tussen de bladeren moeten gaan liggen. De paddenstoelen komen vaak mooier op de foto vanaf een laag standpunt dan wanneer je een paddenstoel van bovenaf fotografeert.

Paddenstoelen-fotograferen

6. Juiste hoek

Maak foto’s vanuit verschillende hoeken, wat hoger of wat lager. Let op de achtergrond. Let ook goed op boomstammen.

Paddenstoelen-fotograferen

7. Let op storende factoren

Een paddenstoel kan beschadigd zijn. Probeer de paddenstoel dus zo te fotograferen dat het beschadigde deel niet op de foto zichtbaar is. Let er ook op dat er geen takjes, bladeren of gras in de weg zitten. Haal deze weg, want het kan soms erg storend zijn op de foto. Bij een te drukke achtergrond kan de paddenstoel er ook niet mooi uitspringen. 

Paddenstoelen-fotograferen

8. Licht en tegenlicht

Kijk hoe het licht op de paddenstoel valt. Op een grijze en bewolkte dag zal het resultaat heel anders zijn dan wanneer de zon schijnt. Het licht bepaalt de sfeer in de foto. Wanneer de zon schijnt, kun je wellicht gebruikmaken van tegenlicht. Het kan ook mooi zijn bij zonsopkomst of zonsondergang te gaan fotograferen wanneer de warme gloed over de paddenstoel schijnt. Wanneer de zon laag staat, heb je meer kans om het bokeh-effect op de achtergrond te krijgen.

Paddenstoelen-fotograferen

Door tegenlicht kan de voorkant van de paddenstoel wat donker overkomen. Gebruik eventueel een wit papier of aluminiumfolie om de zon via het papier of de aluminiumfolie te laten weerkaatsen naar de paddenstoel. Wanneer je een reflectiescherm hebt, kun je deze hiervoor gebruiken.

9. Witbalans

Gebruik je de automatische witbalans, controleer dan even of de foto niet te koel overkomt. Stel de witbalans eventueel in op bewolkt. Wanneer je in RAW fotografeert, kun je de witbalans in de nabewerking met bijvoorbeeld Luminar of Lightroom altijd aanpassen.

Paddenstoelen-fotograferen

10. Vuilniszak

Neem een vuilniszak of plastic tas mee bij het fotograferen van paddenstoelen. Je kunt daar makkelijk op gaan zitten of liggen. Dat is handig, omdat je al snel laag bij de grond moet fotograferen. Zo houd je je kleding schoon en droog. Trek voor de zekerheid kleding aan die vies mag worden.

Paddenstoelen-fotograferen

11. Liveview

Wanneer je een camera hebt met een kantelbaar scherm kan het handig zijn om de Liveview te gebruiken. Je kunt de camera dan bijvoorbeeld op de grond of een tas zetten. Zo kun je op afstand kijken of de paddenstoel goed op de foto komt. Het kan ook erg handig zijn wanneer je camera met je telefoon te bedienen is.

Paddenstoelen-fotograferen

12. Welke lens is het beste voor paddenstoelen fotografie?

Uit onze ervaring zijn de volgende lenzen het beste om paddenstoel foto’s te maken.

  • Macro lens
  • Zoomlens
  • Groothoeklens

Met een macro lens kun je de paddenstoelen met een 1:1-verhouding fotograferen. Maar dat is niet per se nodig. Je kunt ook een zoomlens gebruiken. Daarmee kun je goed inzoomen op de paddenstoel. Je zult dan wel wat meer afstand moeten nemen, anders stelt de camera niet scherp. Maar denk ook eens aan een groothoeklens. Met de camera op de grond, vlakbij het onderwerp, laat je een paddenstoel wat meer in z’n natuurlijke omgeving zien. Kun je niet dichtbij genoeg scherpstellen om het onderwerp voldoende groot af te beelden, dan kun je met extension tubes (tussenringen) de scherpstelafstand van het objectief verkleinen.

13. Macro

Met macrofotografie kun je de paddenstoelen van heel dichtbij fotograferen. Je kunt kleine details vastleggen zoals de witte stippen op een rode paddenstoel of de lamellen aan de onderkant van de hoed. Ook de hele kleine paddenstoelen kun je goed fotograferen met een macro lens. Kijk vanuit welke hoek je fotografeert, let op de achtergrond. Gebruik eventueel een rijstzak of tas die je op de grond kunt zetten om je camera op te plaatsen. LiveView kan daarbij ook heel erg handig zijn.

Wil je meer leren over macrofotografie dan is de cursus macrofotografie wellicht iets voor jou.

Paddenstoelen-fotograferen-macro

14. Flitser

Het is meestal niet mooi om een paddenstoel te fotograferen en de ingebouwde flitser te gebruiken. Deze is daar niet zo geschikt voor. Gebruik eventueel een losse flitser. Dan kun je het licht wat meer op de zijkant van de paddenstoel laten flitsen.

15. Statief

Een statief is meestal niet nodig bij het fotograferen van paddenstoelen. Daarnaast moet je zo laag bij de grond fotograferen, wat bij de meeste statieven niet mogelijk is. Je kunt dus het beste uit de hand fotograferen. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van bijvoorbeeld een tas of een rijstzak om je camera op te zetten, wanneer je niet uit de hand wilt fotograferen. Let er dan wel op dat je de stabilisatie uitzet en een timer of afstandsbediening gebruikt.

Lees ook eens het blog ‘10 ideeën om te fotograferen in de herfst‘ door nog meer inspiratie.

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×