1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Natuurfotografie
  4. 19 tips voor de mooiste herfstfoto’s

19 tips voor de mooiste herfstfoto’s

Leuke ideeën om te fotograferen in de herfst

De herfst is misschien wel de meest fotogenieke tijd van het jaar. De natuur laat veel warme kleuren zien, zoals geel, oranje, rood en bruin. Het licht is zachter dan in de zomer. Paddenstoelen schieten uit de grond. Zonde om je camera in deze periode in de kast te laten staan! Maar hoe en waar leg je de herfst op zijn mooist vast? Dit artikel brengt je op leuke ideeën en geeft je handige tips.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. 10 Ideeën om te fotograferen in de herfst 10 1024x475 1

1. Herfstbladeren fotograferen

In de herfst kom je niet om bladeren heen. Overal dwarrelen en dwalen de bladeren in de rondte. Je kan er ook niet om heen dat de bladeren dit seizoen zo charmant maken. De bladeren veranderen in de herfst van groen naar geel, oranje, rood en bruin. Ze zijn dan geweldig mooi om te fotograferen. De bladeren steken prachtig af tegen een blauwe lucht. Je kunt een foto maken met talloze bladeren, maar zoom ook eens in op een enkel blad. Dan zie je al vele kleuren en worden de details van het blad heel mooi zichtbaar.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Paddenstoelen fotograferen3 scaled

Leg de Microschoonheid van de Herfst Vast!

Met de Macro Buddy en Foto Spiegel breng je elk klein detail van de herfst tot leven.

Vallende bladeren
Door iemand de bladeren in de lucht te laten gooien, kun je vallende bladeren fotograferen. Dat geeft een heel leuk effect. Gebruik hierbij een snelle sluitertijd om de blaadjes te bevriezen of een langzame sluitertijd als je beweging in de foto wilt zien.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. falling dry yellow maple leaves autumn

2. Paddenstoelen fotograferen

Als je aan de herfst denkt, dan denk je natuurlijk meteen aan paddenstoelen. Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van schimmels. Deze schimmels, ook wel zwammen genoemd, leven in de grond op of boomschors en groeien het beste bij warmte en veel vocht. Dat is de reden dat paddenstoelen met name in de herfst voorkomen. In de herfst is de grond namelijk nog warm en er valt in dat seizoen veel regen. Er zijn veel soorten paddenstoelen. De meest bekende is de vliegenzwam, de paddenstoel met een rode hoed met witte stippen.

Kleine scherptediepte
Veel paddenstoelen zijn maar klein en vallen daarom snel weg op een foto. Wanneer je fotografeert met een kleine scherptediepte, zal het oog van de kijker meteen op de paddenstoelen vallen. Gebruik daarom een groot diafragma.

Compositie
Paddenstoelen kun je het beste laag bij de grond fotograferen. Dat zorgt ervoor dat de paddenstoelen groot en indrukwekkend op beeld verschijnen. Dit standpunt wordt ook wel het kikvorsperspectief of kikkerperspectief genoemd. Het onderwerp is daarbij lager dan het oogpunt.Neem de tijd
Neem de tijd als je paddenstoelen gaat fotograferen, loop niet te snel, want sommige paddenstoelen zijn zo klein dat je ze al snel over het hoofd ziet. Lees het blog ‘15 tips om paddenstoelen te fotograferen’ eens door voor nog meer tips.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. 10 Ideeën om te fotograferen in de herfst paddenstoel 1024x683 1

3. Herfstvruchten fotograferen

De bossen zijn niet alleen vol met kleurrijke bladeren en talloze paddenstoelen, maar er zijn ook heel veel herfstvruchten te vinden, die erg interessant zijn om te fotograferen. Wat zijn herfstvruchten eigenlijk? Herfstvruchten zijn de vruchten die in het najaar rijp zijn om te oogsten. Voorbeelden zijn dennenappels, eikels, kastanjes, walnoten en bosbessen. Van deze herfstvruchten kun je hele mooie close-upfoto’s maken. Als je gekleurde bessen met dauw- of regendruppels fotografeert, krijg je een prachtig en sfeervol effect op je foto.

Creatief
Thuis kun je ook creatief aan de slag gaan met het fotograferen van herfstvruchten of bladeren. Zie onderstaande voorbeelden.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. 10 Ideeën om te fotograferen in de herfst creatief 1 1024x683 1
Fotografie Ploeg Benelux B.V. glass wine
Fotografie Ploeg Benelux B.V. 10 Ideeën om te fotograferen in de herfst creatief 2 1024x642 1

4. Spinnen en spinnenwebben fotograferen

Fotografeer de spinnen en spinnenwebben. Die komen in de herfst veel voor. Vooral in de ochtend, wanneer er dauw Richt je niet alleen op bladeren en paddenstoelen, maar zoek ook eens spinnen en spinnenwebben op. Of nou ja, opzoeken, dat is natuurlijk niet nodig. Spinnen kom je namelijk overal tegen in de herfst. Je hoeft niet het bos in te gaan om spinnen te vinden. Kijk gewoon eens bij jou in de tuin of loop eens langs de struik bij jou in de straat. 

Druppels
‘s Ochtends vroeg heb je grote kans dat je de spinnenwebben heel mooi kunt fotograferen. In de herfstochtenden komt dauw heel veel voor. Dauw zorgt ervoor dat de structuur van de webben goed zichtbaar worden. Dit geldt ook voor regendruppels. Pak daarom je camera eens na een flinke regenbui en trek de natuur in.

Rustige achtergrond
Let goed op de achtergrond, zorg ervoor dat je vanuit de juiste hoek fotografeert, zodat de achtergrond niet te druk is. Gebruik eventueel een wat groter diafragma voor een wazige achtergrond.

Macrolens
Als je de spin goed op beeld wilt zetten, kun je een macrolens gebruiken. Ook de details van het spinnenweb worden zo mooi zichtbaar.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. 10 Ideeën om te fotograferen in de herfst spinnenweb 1024x683 1

5. Druppels fotograferen

Als het nat weer is, blijven we het liefst binnen. Maar als fotograaf kun je er juist heel blij van worden! Druppels geven een buitengewoon mooi effect aan je foto en kunnen de herfstfoto echt afmaken.

Regen
Is er regen op komst? Zet dan je cameraspullen alvast gereed om er op uit te trekken. Als het net geregend heeft en de zon komt weer achter de wolken vandaan, ga dan zeker naar buiten. De natuur schittert als de zon schijnt en alles bedekt is met druppels.Houd daarom het weerbericht goed in de gaten. De app Weeronline gebruik ik altijd om te kijken welke weersverwachting er is. Ideaal! Deze app is erg makkelijk in gebruik. Download de app via App Store of via Google Play Store.

Dauw
In de herfst koelt het in de nachten behoorlijk af, waardoor er overal dauw op komt, vaak rond zonsopkomst. Dauw wordt gevormd door hele kleine waterdruppeltjes. Gaat het vriezen, dan bevriezen de druppeltjes en krijg je rijp. Maak close-upfoto’s van de dauw op de bladeren of bijvoorbeeld het gras. De dauwdruppels komen dan heel mooi naar voren op je foto.Creatief
Je kunt eventueel zelf dauw creëren door water te sprayen met een plantenspuit.

Bescherm je camera
Bereid je goed voor op de regen, want veel vocht is niet goed voor je camera. Een handige tip voor het fotograferen tijdens regen is je zonnekap op de lens laten zitten, ook als de zon zich niet laat zien. Zo kun je voorkomen dat de druppels op je lens terechtkomen. Lees in het blog ‘Camera in de winter’ nog meer tips over het beschermen van je camera.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. 10 Ideeën om te fotograferen in de herfst dauw 1024x683 1

6. Fotograferen met tegenlicht

Tegenlicht is licht dat op de achterzijde schijnt van het subject dat jij wilt fotograferen. Jij staat dus met je camera tegenover de lichtbron. Wanneer je met tegenlicht herfstbladeren gaat fotograferen, komen de felle herfstkleuren prachtig naar voren, zeker met een donkere achtergrond.

Sommige bladeren worden zo dun, dat je er doorheen kan kijken. Wanneer je ze met tegenlicht fotografeert, kun je de mooie structuur extra goed zien. 

Contrastverschil
Bij het fotograferen met tegenlicht krijg je te maken met grote contrastverschillen. Als het contrastverschil te groot wordt, kan je de foto iets gaan overbelichten. Zo kun je het felle tegenlicht compenseren. Wil je meer weten over hoe belichten met je camera werkt? Lees dan het blog ‘Lichtmeting, hoe werkt dat?’ eens door.

Creatief
Plak een herfstblaadje met een plakbandje op het raam om het effect met tegenlicht mooi op beeld te krijgen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. 10 Ideeën om te fotograferen in de herfst tegenlicht structuur 1024x683 1

7. Fotograferen met mist

Misschien denk je wel: fotograferen in de mist, dat geeft toch alleen maar saaie beelden? Ik kan je ervan verzekeren dat het niet saai hoeft te zijn. Het kan je foto’s juist heel bijzonder maken. In de herfst en in de winter is de kans op mist groter en blijft deze langer hangen door de lagere temperaturen. Daarom kan dit onderwerp echt niet ontbreken in dit artikel. In de weersvoorspellingen kun je nakijken of er mist opgegeven wordt. Gebruik daarvoor de app Weeronline.

Hinderlijke elementen
De mist kun je op verschillende manieren vastleggen, bijvoorbeeld in combinatie met een mooie zonsopkomst of zonsondergang. Mist kan hinderlijke elementen in de achtergrond verbergen, zoals een schoorsteen van een fabriek of lichtmasten. Door deze te verbergen, zal de foto een veel rustigere sfeer krijgen.

Scherpstellen
De mist zorgt ervoor dat je camera weinig contrast waarneemt. Hierdoor heeft de camera moeite met automatisch scherpstellen. Zorg ervoor dat het scherpstelpunt op een opvallend subject wordt geplaatst, zoals een tak. Stelt de camera dan nog niet voldoende scherp? Stel dan handmatig scherp.

Houd je camera droog
Mist betekent heel vochtig weer. Vocht en camera’s zijn geen goede vrienden van elkaar. Gebruik daarom vochtvreters in de cameratas. Neem ook een doekje mee om tussendoor even wat druppels van je camera en van de lens af te deppen. Lees het blog ‘Fotograferen met mist’ eens door voor nog meer ideeën en tips.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. 10 Ideeën om te fotograferen in de herfst mist 1024x683 1

8. Zonneharpen fotograferen

Wil je graag nog meer sfeer hebben in je herfstfoto’s? Fotografeer dan eens zonneharpen. Zonneharpen zijn bundels zonlicht die door de bomen heen of vanuit een wolk schijnen. Zulke lichtstralen of zonnestralen worden ook wel Jacobsladders genoemd en zijn zichtbaar doordat vocht of stofdeeltjes het zonlicht weerkaatsen. Zonneharpen komen eigenlijk in elk seizoen voor. Toch is de kans in de herfst het grootst om zonneharpen vast te kunnen leggen. In de herfst komt er namelijk vaak mist voor. Daarnaast heb je een laaghangende zon nodig.

Diafragma
Als je de zonnestralen wilt fotograferen in een mistig bos, kun je het beste een klein diafragma (f/16 of f/22) gebruiken. Hierdoor worden de strepen van het zonlicht het meest duidelijk. Bij een groot diafragma krijg je al snel een uitgebeten vlek.

Strijklicht of tegenlicht
Je fotografeert de zonneharpen het beste bij strijklicht of tegenlicht. Maar let erop dat je niet recht in de zon kijkt.

Weersverwachting
Geeft de weersverwachting mist aan en wordt er die dag veel zon voorspeld? Pak dan je camera en ga ‘s ochtends vroeg op pad! Dat is namelijk het perfecte moment om zonneharpen vast te leggen. In het blog ‘14 handige tips voor het fotograferen van mist’ staan nog meer tips.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. 10 Ideeën om te fotograferen in de herfst zonneharp 1024x705 1

9. Wolkenluchten fotograferen

In de herfst kunnen er mooie wolkenluchten voorkomen. Laat je camera op bewolkte dagen zeker niet in de kast staan. Wolken zijn nooit hetzelfde. Ze zijn niet alleen elke dag anders, maar ook elk moment van de dag. Daarom maken wolken de foto zo bijzonder. Of er wel of geen wolken in de lucht hangen, is erg bepalend voor de sfeer op de foto. Dreigende wolken kunnen je foto extra spannend maken. Om een foto met wolken nóg magischer te maken, fotografeer je tijdens zonsopkomst of zonsondergang. De wolken zijn dan gekleurd.

Belichting
Wil je niet dat de lucht te licht overkomt, maak dan een wat onderbelichte foto en haal hem in de nabewerking met bijvoorbeeld Luminar of Lightroom wat op.

Grijsfilter
Met behulp van een grijsfilter en een lange sluitertijd kun je overdag de wolken extra mooi vast leggen. Lees hier meer over in het blog ‘Lange sluitertijd met grijsfilter‘.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. 10 Ideeën om te fotograferen in de herfst 8 1024x683 1

10. Mensen in het bos fotograferen

Het bos is in de herfst de ideale plaats om sfeervolle portretfoto’s te maken. Door de vele kleuren van de bladeren worden de foto’s erg sfeervol. Ook als de zon niet schijnt krijg je meestal toch een warme achtergrond. Het licht in dit kleurrijke seizoen is zacht, wat ideaal is bij het fotograferen van portretten.

Herfstweer
In de herfst kan het buiten erg hard waaien. Houd dus rekening met de windrichting. Let erop dat de haren van het model dat je gaat fotograferen wegwaaien en niet voor het gezicht hangen. Wees er ook op voorbereid dat de natuur vaak nat is en kleding snel vuil wordt. Neem daarom een vuilniszak mee, zodat het model dat je gaat fotograferen daar eventueel op kan zitten. 

Kleding
Wanneer je in de herfst een portret fotografeert en de kleuren van de kleding die het model draagt komen overeen met aardetinten, krijg je een hele rustige foto. Daarentegen kan het ook mooi zijn om het model kleding te laten dragen in een kleur die niet voorkomt in de herfst. Door de contrasterende kleuren springt het model echt uit de foto.

Kinderen
Kinderen hebben niet altijd zin om op de foto te gaan, maar op een speelse manier krijg je veel voor elkaar. Laat ze bijvoorbeeld met bladeren gooien of laat iemand bellen de lucht in blazen door middel van een bellenblaas, voor een leuk effect op de foto’s.

Wil jij de mooiste portretfoto’s maken? Lees hier meer over hoe ik jou daarbij kan helpen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. 10 Ideeën om te fotograferen in de herfst portret 1024x683 1

De mooiste locaties om te fotograferen in de herfst

11. Fotograferen in het kleurrijke bos

Het bos is dus echt de place to be in de herfst. Daar vind je werkelijk alles wat de herfst aan charmes te bieden heeft; warme kleuren, bomen, bladeren, paddenstoelen, kastanjes, eikels en noem maar op.

Compositie
Als je met je camera door het bos loopt, zou je alles wel willen fotograferen. Er is zoveel moois te zien. Maar let op! De vele bomen, takken en talloze bladeren kunnen ervoor zorgen dat je foto erg chaotisch overkomt. Daag jezelf uit om de juiste compositie te vinden. Ga op zoek naar leidende lijnen, bijvoorbeeld een boomstam die op de grond ligt of een bospad die dwars door de bomen heen loopt.

10 prachtige bossen in Nederland op een rij:

  1. Amsterdamse Waterleidingduinen (Vogelenzang, Noord-Holland)
  2. De Kaapse Bossen (Doorn, Utrecht)
  3. De Loonse en Drunense Duinen (Drunen, Noord-Brabant)
  4. Het Speulder- en Sprielderbos (Ermelo, Gelderland)
  5. Kroondomein Het Loo (Apeldoorn, Gelderland)
  6. Mastbos (Breda, Noord-Brabant)
  7. Nationaal Park De Hoge Veluwe (Hoenderloo, Gelderland)
  8. Nationaal Park De Maasduinen (Well, Limburg)
  9. Nationaal Park Drents-Friese Wold (Drenthe/Friesland)
  10. Nationaal Park Veluwezoom (Rheden, Gelderland)

Deze tien bossen zijn het echt waard om naartoe te gaan, uiteraard mét camera! Maar Nederland heeft natuurlijk nog veel meer fotogenieke, bosrijke gebieden.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. whitetail deer standing autumn wood

12. Fotograferen in de herfstige stad

Foto’s die gemaakt zijn in het bos kunnen natuurlijk niet ontbreken in je herfstcollectie. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat ook de stad prachtig wordt in de herfst?

Details
Te midden van de stad zijn er heel veel mogelijkheden om de herfstsfeer te fotograferen, bijvoorbeeld met bladeren overdekte paden, terrassen met sfeerverlichting en regenplassen in stadsparkjes. Ook midden in de stad kun je paddenstoelen en bomen tegenkomen. Vergeet daarnaast niet de architectuur vast te leggen. De verschillende gebouwen, die veelal grijs zijn, komen tot leven wanneer zij omgeven zijn met herfstkleuren. Zo zie je dat natuur en architectuur heel mooi samen gaan.

Compositie
In de stad kun je heerlijk aan de slag met vele compositietechnieken. Let op leidende lijnen en doorkijkjes. Door de vele regenbuien die in de herfst vallen, heb je grote kans dat je middels regenplassen ook mooie reflecties vast kunt leggen.

Kortom: het is het echt waard om ook de stad niet voorbij te gaan met je camera in dit kleurrijke jaargetijde. Wil je nog meer tips? Lees hier meer over het fotograferen tijdens een stedentrip.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. rainy night big city reflection colorful city lights wet road surface view from street level feet pedestrians russia moscow 5 november 2019

De beste instellingen en benodigdheden voor het fotograferen in de herfst

13. De beste witbalans voor de mooiste herfstkleuren

Als je in de herfst gaat fotograferen, wil je natuurlijk dat de kleuren van de herfst goed in beeld komen. Om de herfstkleuren goed vast te leggen, is het van belang dat je de witbalans juist instelt. Je kunt voor het gemak gaan: de automatische witbalans. Maar dan krijg jij niet die mooie herfstfoto die jij voor ogen hebt. Hoe dan wel?

Bewolkt
De automatische witbalans heeft moeite met het vastleggen van warme tinten en maakt daardoor de foto koeler. Stel daarom de witbalans wat warmer in dan de automatische witbalans, bij voorkeur op ‘bewolkt’ of eventueel op ‘daglicht’. Zo krijgt de foto een veel natuurlijker effect.

RAW
Als je in RAW fotografeert, kun je achteraf altijd de witbalans nog aanpassen, zonder dat de kwaliteit van je foto verloren gaat.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. 10 Ideeën om te fotograferen in de herfst 3 1024x683 1

14. Het juiste diafragma voor de beste herfstfoto

Het diafragma bepaalt hoeveel licht er op de lens valt. Zonder licht kun je geen kleuren zien. Dat is nu precies de reden waarom ook het diafragma veel doet met de kleurrijke herfstdetails die je op je foto gaat zien. 

Groot diafragma
Gebruik een groot diafragma (bijvoorbeeld f/4), zodat de achtergrond wazig wordt. De herfstkleuren en herfstdetails zullen er daardoor nog meer uitspringen.

Klein diafragma
Wil je meer van de omgeving in een foto vastleggen? Stel het diafragma dan lager in, bijvoorbeeld op f/11.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. beautiful autumn leaves autumn red background sunny daylight horizontal

15. De beste sluitertijd in de herfsttijd

Hoelang de foto belicht wordt, wordt bepaald door de sluitertijd. Dat is uiteraard afhankelijk van wat je wilt gaan fotograferen.

Lange belichtingstijd
Zet je een landschap op de foto? Dan hoeft de sluitertijd niet zo snel te zijn, zeker niet wanneer je fotografeert in een dichtbegroeid bos, waar weinig licht aanwezig is.

Korte belichtingstijd
Als je dieren wilt fotograferen, heb je een snellere sluitertijd nodig, zodat je de beweging van de dieren kunt bevriezen. Denk bij dieren die niet snel bewegen aan een sluitertijd van 1/500. Bij hele snelle dieren kun je al snel uitgaan van een sluitertijd van 1/1000.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. closeup shot european squirrel eating peanut

16. Een goede ISO-waarde midden in het bos

Het is belangrijk dat je de ISO-waarde zo laag mogelijk houdt, ook bij herfstfotografie. Zo voorkom je de meeste ruis op je foto. Ruis kun je namelijk niet herstellen in de nabewerking.

ISO-waarde verhogen
Midden in het bos is er vaak maar weinig licht aanwezig. Om dan toch een scherpe foto te kunnen maken, kan het nodig zijn dat je de ISO-waarde toch iets moet verhogen. Denk aan ISO 800, 1600 of zo nodig nog hoger. Verhoog de ISO-waarde stapje voor stapje, totdat je de beste belichting hebt bereikt.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. pathway middle forest with big green leafed trees

17. Macrofotografie in de herfst

De herfst kent vele prachtige details. Het is een seizoen die zeker geschikt is voor macrofotografie. Herfstbladeren, paddenstoelen en boomschors hebben een heel mooie en bijzondere structuur die je echt vast moet leggen. Details van spinnenwebben of van de spin zelf zijn eveneens de moeite waard om op de foto te zetten. Ook close-upfoto’s van herfstvruchten zorgen voor mooie plaatjes. Met een macrolens is dat allemaal mogelijk.

Maar ook met een standaardlens kan dat! Wil jij dat ook kunnen? Met de Macrofotografie Online Cursus leer ik jou de mooiste macrofoto’s te maken.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. acorns oak with leaves closeup fresh shot

18. Neem je statief mee het bos in

Zoals al eerder in dit artikel is gezegd, kan het in het bos donkerder zijn dan daarbuiten, zeker wanneer het zonnetje zich die dag niet laat zien. Dat betekent dat een langzame sluitertijd nodig zal zijn. Het gaat jou waarschijnlijk niet gaat lukken om een scherpe foto vanuit de hand te maken. Neem daarom altijd je statief mee. 

Een ander voordeel bij het gebruik van een statief is dat je meerdere foto’s kunt samenvoegen in de nabewerking. Je hebt namelijk foto’s vanaf exact hetzelfde punt gemaakt.
Ben je nog op zoek naar een betaalbare en kwalitatieve camerastatief? Zoek dan niet verder en klik snel door naar onze webshop.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. nature photographer field with his dslr camera

19. Fotograferen in de herfst met een polarisatiefilter

Licht kan uit verschillende richtingen komen. Bijvoorbeeld wanneer het ‘s avonds schemerig wordt, het zonnetje is nog niet helemaal gedaald, maar de straatlantaarns gaan al aan, kun je van de ene kant licht van de zon hebben en aan de andere kant licht van de straatlantaarn. Dit kan zorgen voor allerlei ongewenste reflecties op jouw foto.

Reflecties voorkomen
Een polarisatiefilter is een filter dat ervoor zorgt dat licht van slechts één richting in jouw cameralens valt. Zo kunnen reflecties die je niet op de foto wilt hebben, zoals de reflecties in regendruppels op bladeren, worden voorkomen.

Kleuren versterken
Een andere effect van dit filter is dat kleuren feller worden afgebeeld. Je kunt een polarisatiefilter gebruiken om de herfstkleuren sterker over te laten komen. Maar let er wel op dat je het filter wel op de juiste manier gebruikt. De kleuren kunnen te overdreven benadrukt worden. 

Lichtverlies
Let daarnaast op de juiste camera-instellingen. Een polarisatiefilter heeft namelijk als gevolg dat er licht verloren gaat, doordat er maar uit één richting licht wordt toegelaten. Daarom is er meestal een groter diafragma, langere sluitertijd en hogere ISO-waarde nodig.

Wil je ook met een polarisatiefilter het bos in? Koop hier het polarisatiefilter die voor jouw cameralens geschikt is.

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×