1. Home
  2. Knowledge Base
  3. 10 ideeën om te fotograferen in de herfst

Fotograferen in de herfst

Na de zomer komt de herfst. In de herfst zie je vele warme kleuren, zoals oranje, bruin, geel of rood. De paddenstoelen schieten uit de grond. Daarnaast zijn er tal van ideeën om te fotograferen. Ik geef je 10 ideeën om te fotograferen in de herfst.

10-Ideeën-om-te-fotograferen-in-de-herfst

1. Gekleurde herfstbladeren

De groene bladeren veranderen in de herfst naar geel, bruin, oranje en rood. Ze zijn dan erg mooi om te fotograferen. De bladeren steken ook erg mooi af tegen een blauwe lucht.

10-Ideeën-om-te-fotograferen-in-de-herfst

2. Tegenlicht

Sommige bladeren worden zo dun dat je er doorheen kan kijken. Wanneer je ze met tegenlicht fotografeert, kun je de mooie structuur extra goed zien.

10-Ideeën-om-te-fotograferen-in-de-herfst-tegenlicht-structuur

3. Spinnen en webben

Fotografeer de spinnen en spinnenwebben. Die komen in de herfst veel voor. Vooral in de ochtend, wanneer er dauw op de webben zit, kun je erg mooie foto’s maken. Let goed op de achtergrond, zorg ervoor dat je vanuit de juiste hoek fotografeert, zodat de achtergrond niet te druk is. Gebruik eventueel een wat groter diafragma voor een wazige achtergrond.

10-Ideeën-om-te-fotograferen-in-de-herfst-spinnenweb

4. Herfstvruchten

De dennenappels, eikeltjes en kastanjes vallen van de bomen. Je kunt hier mooie close-upfoto’s van maken. Let ook eens op de gekleurde bessen. Vroeg in de ochtend kunnen daar nog dauwdruppels aan hangen. 

10-Ideeën-om-te-fotograferen-in-de-herfst-eikels

Thuis kun je ook creatief aan de slag gaan met de dennenappels of bladeren. Zie onderstaande voorbeelden.

10-Ideeën-om-te-fotograferen-in-de-herfst-creatief
10-Ideeën-om-te-fotograferen-in-de-herfst-creatief

5. Mist

In de herfst en in de winter is de kans op mist groter en blijft deze langer hangen. In de weersvoorspellingen kun je nakijken of er mist opgegeven wordt. De mist kun je op verschillende manieren vastleggen, bijvoorbeeld in combinatie met een mooie zonsopkomst. De mist verbergt ook de hinderlijke elementen in de achtergrond, zoals een schoorsteen van een fabriek of lichtmasten. Mist blijft over het algemeen niet heel lang hangen, dus het is belangrijk om je goed voor te bereiden. Lees het blog ‘Fotograferen met mist’ eens door voor meer ideeën en tips.

10-Ideeën-om-te-fotograferen-in-de-herfst-mist

6. Paddenstoelen

Paddenstoelen horen bij de herfst. In de herfst zie je vele soorten. Neem de tijd als je paddenstoelen gaat fotograferen, loop niet te snel, want sommige paddenstoelen zijn zo klein dat je ze al snel over het hoofd ziet. Lees het blog ‘Paddenstoelen fotograferen’ eens door voor tips.

10-Ideeën-om-te-fotograferen-in-de-herfst-paddenstoel

7. Dauw

In de nachten koelt het af waardoor er overal dauw op komt. Dauw wordt gevormd door hele kleine waterdruppeltjes. Gaat het vriezen, dan bevriezen de druppeltjes en krijg je rijp. Maak close-upfoto’s van de dauw op de bladeren of bijvoorbeeld het gras. Je kunt zelf dauw creëren door water te sprayen met een plantenspuit. 

10-Ideeën-om-te-fotograferen-in-de-herfst-dauw

8. Zonneharpen

Wanneer je ‘s morgens vroeg door het bos loopt, kan het nog wat mistig zijn. Als de zon dan door de bladeren en de bomen schijnt, kun je de zonneharpen vastleggen. Deze foto’s zijn vaak erg sfeervol. In het blog ‘14 handige tips voor het fotograferen van mist’ staan nog meer tips.

10-Ideeën-om-te-fotograferen-in-de-herfst-zonneharpen
Zonneharpen

9. Wolkenluchten

In de herfst kunnen mooie wolkenluchten voorkomen. Met bijvoorbeeld dreigende wolken kun je de foto extra spannend maken. Wil je niet dat de lucht te licht overkomt, maak dan een wat onderbelichte foto en haal hem in de nabewerking met bijvoorbeeld Luminar of Lightroom wat op.

10-Ideeën-om-te-fotograferen-in-de-herfst-wolken

10. Portretten

Het bos is in de herfst de ideale plaats om sfeervolle portretfoto’s te maken. Door de vele kleuren van de bladeren worden de foto’s erg sfeervol. Ook als de zon niet schijnt krijg je meestal toch een warme achtergrond. 

10-Ideeën-om-te-fotograferen-in-de-herfst-portret

Kinderen kun je eventueel met de gevallen bladeren laten gooien, zodat je de vallende bladeren kunt vastleggen. Gebruik een snelle sluitertijd om de bladeren te bevriezen. Wil je beweging zien, dan zul je een langzamere sluitertijd moeten gebruiken.

10-Ideeën-om-te-fotograferen-in-de-herfst-vallende-bladeren

Ik hoop dat je na het lezen van dit blog wat ideeën hebt gekregen om eropuit te gaan met je camera in de herfst.

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?