Fotograferen met strijklicht

Fotograferen met strijklicht

Strijklicht

Strijklicht is licht dat vanaf de zijkant over/op het onderwerp schijnt. Meestal komt het licht vanaf een lager standpunt zoals de ondergaande zon. Bij strijklicht is het onderwerp dus van één kant belicht en valt de andere kant in de schaduw. Strijklicht geeft lange zachte schaduwen. Het maakt de foto minder vlak en details komen mooi tot hun recht.

Wanneer is er strijklicht?

Tijdens zonsopkomst en zonsondergang heb je het mooiste strijklicht. Dan zijn de schaduwen het langst. Vooral voor landschapsfotografie is strijklicht erg mooi. De korte periode voor zonsondergang noemen we het ‘gouden uur’. De lucht veranderd van lichtblauw naar geel en soms kan de lucht zelfs rood worden tijdens de zonsondergang. Strijklicht kan ook van een lamp of raam komen.

Structuren

Met strijklicht kan je de contrasten van structuren benadrukken. Hout en zand komen dan helemaal tot hun recht.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Fotograferen met strijklicht zand
Structuur van het zand met strijklicht

Portretfotografie met strijklicht

Strijklicht is ook erg geschikt voor portretfotografie. Bij strijklicht strijkt het licht van de lichtbron (bijvoorbeeld de laagstaande zon of een raam) over je model. Een zijde van je model staat in het licht, terwijl de andere zijde in de schaduw blijft. Hierdoor ontstaat er diepte en breng je contrast in je foto. Op de verlichte zijde zie je meer details, terwijl de schaduwzijde vlakker wordt en de details verborgen blijven. Je kunt dus een spannende foto creëren door met het licht en de schaduw te spelen. Laat het model verschillende poses doen met het hoofd. Draai of kijk opzij, dit kan ook met het lichaam. Zo kun je kijken wat het met de foto doet.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Fotograferen met strijklicht portret

Landschapsfotografie met strijklicht

Wanneer de zon laag staat is het dus erg mooi om een landschap te fotograferen het strijklicht geeft een mooie warme zachte gloed. Het zijlicht accentueert structuren en patronen. Daarnaast geeft het strijklicht je onderwerpen een subtiel grafisch licht- en schaduwrandje. Ook zorgt het voor een gevoel van diepte in je foto. Dit werkt erg goed bij een glooiend landschap.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Fotograferen met strijklicht landschap
Glooiend landschap met strijklicht

Zonneharpen fotograferen

Als het in de herfst en winter ’s morgens weer koeler is en de lucht vochtiger, kun je mooi de zonneharpen fotograferen als de zon laag staat en de zonnestralen door de bomen schijnen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Fotograferen met strijklicht zonneharpen
Zonneharp

Zwart-wit met strijklicht

Daarnaast kan het heel mooi zijn om een foto met strijklicht om te zetten in zwart-wit. De structuren worden dan nog beter zichtbaar.

Polarisatiefilter

Een polarisatiefilter werkt het beste wanneer het licht vanaf de zijkant komt. De luchten worden intens blauw en storende reflecties in water verdwijnen.

Veel plezier! #Blijfklikken

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×