Low Key fotografie tips

Low Key fotografie tips

Low key fotografie, je kent vast wel dat soort foto’s. Je herkent ze aan een volledig donkere en vaak zwarte achtergrond waarbij het onderwerp een beetje verlicht wordt. Low key fotografie gaat eigenlijk om een hele donkere foto, waarbij heel slim gebruik wordt gemaakt van een klein beetje licht. De foto’s komen daardoor vaak heel mooi en chique over. In dit blog ga ik je uitleggen hoe je een low key foto kunt maken.

Low-key-fotografie

Achtergrond

Bij low key fotografie is de achtergrond meestal donker of zwart. Je kunt dus het beste een ruimte gebruiken waar je het makkelijk donker kunt maken en waarbij er weinig of geen omgevingslicht aanwezig is, maar dat is zeker niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat het onderwerp een stuk van de muur afstaat en dat de lichtbron niet op de muur gericht staat.

Low-key-fotografie

Licht

Het licht is bij low key fotografie erg belangrijk. Hoe valt het licht? Hoe gebruik je de donkere ruimte en het licht? Kijk goed hoe je het onderwerp neerzet. Je kunt gebruik maken van een flitser. Heb je geen flitser, gebruik dan bijvoorbeeld een bureaulamp. Maar je kan ook het licht gebruiken wat door een raam of deur naar binnen komt. Met gordijnen of lakens kun je het licht goed bijstellen.

Low-key-fotografie

Flitser of lichtbron

Door gebruik te maken van een flitser houd je de controle over de hoeveelheid licht en waar het licht precies valt. Kijk goed waar je het onderwerp belicht en hoelang je het belicht. De plaatsing en lichtsterkte bepalen het resultaat. Richt de lamp of flitser dus op de juiste plaats. Het gaat om de richting van het licht. Kies er bijvoorbeeld voor om het onderwerp vanaf de achterkant te belichten of om het licht schuin op het onderwerp te laten vallen. Zo creëer je strijklicht waarbij de contouren van het onderwerp zichtbaar worden. Dit zorgt voor een verduistering aan één kant van de foto en geeft een contrastrijk eindresultaat.

Low-key-fotografie
Foto gemaakt zonder flitser met de lamp van een telefoon / Instellingen f/8 – 1/100 – ISO 100

Instellingen camera  

De camera kun je het beste op handmatig (M) instellen. Stel scherp op het lichte gedeelte.

Sluitertijd

Bij low key fotografie gebruik je meestal een sluitertijd tussen de 1/125 en 1/200. Bij gebruik van een flitser hangt dit af van de flitssynchronisatie die je camera, in combinatie met je flitsers, ondersteunt. Ga je over de flitssynchronisatie heen, dan krijg je een zwarte streep in de foto.

Diafragma

Het diafragma is het belangrijkste, want daarmee bepaal je wat er scherp is, maar ook hoeveel licht/flitslicht er op de sensor binnenkomt. Bij een groot diafragma (klein getal) wordt alles vanaf het scherpstelpunt snel waziger en heb je dus een kleine scherptediepte. Houd er dus rekening mee dat je het diafragma niet te groot instelt.

ISO

Probeer de ISO zo laag mogelijk te houden, het liefst ISO 100. Zo voorkom je dat er veel ruis in de foto te zien is.

Belichtingsmethode

Voor low key fotografie kun je het beste spotmeting gebruiken. De camera maakt dan de berekening naar aanleiding van het door jou scherpgestelde onderwerp. De vaak grote donkere delen worden hierbij buiten beschouwing gelaten.

Low-key-fotografie-spotmeting

Scherpstellen

Bij low key fotografie heb je weinig licht en zal de camera moeite hebben met het scherpstellen. Stel eventueel scherp met het licht aan en zet daarna de autofocus uit. Het onderwerp en de camera mogen daarna niet meer verplaatst worden. Je kan misschien het beste handmatig scherpstellen. Wil je een portret fotograferen, stel dan altijd scherp op het oog.

Low-key-fotografie

Histogram

Bij low key fotografie is het histogram een handig hulpmiddel om te controleren of je een goede low key belichting hebt gemaakt. Bij low key fotografie ligt het grootste deel van de foto aan de linkerkant van het histogram. Waar je bij een normaal verlichte foto bij voorkeur geen pieken helemaal rechts of links hebt, is dat bij low key fotografie in principe niet erg. Zeker als je met een goede donkere achtergrond werkt, zul je al snel een piek zien. Het betekent niet dat je bij een low key foto geen pixels rechts in het histogram mag zien. Met een hoog contrast kun je nu eenmaal een licht punt in een donkere foto hebben. Zolang het histogram maar duidelijk overwegend links ligt bij low key, is het goed. Het histogram bepaalt niet het beeld, maar het beeld bepaalt het histogram.

Experimenteren

Low key fotografie is heel populair voor portretten van mensen of dieren, maar begin eens met stilstaande onderwerpen. Zo kun je op je gemak ontdekken hoe je het licht kunt bijstellen en hoeveel of hoe weinig licht je nodig hebt. Je zult veel moeten experimenteren om te zien wanneer je het juiste effect kunt krijgen.

Veel plezier! #blijfklikken


Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×