1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Fotografie Vraagbaak
  4. Scherpstellen – 6 redenen waarom je camera niet scherp stelt!

Scherpstellen – 6 redenen waarom je camera niet scherp stelt!

Scherpstellen – 6 redenen waarom je camera niet scherp stelt!


1. Je onderwerp is te dicht bij de lens

Iedere lens heeft een bepaalde scherpstelafstand. Dit verschilt per lens-/objectiefmerk. Op de zijkant van je lens kan je bekijken welke minimale afstand je moet hebben om goed te kunnen scherpstellen.

Sommige verwarren hier de term ”MACRO”. Dit is echter geen macrolens, maar puur bedoelt als aanduiding voor de minimale afstand tussen het onderwerp en de lens.

Bij deze lens is de minimale scherpstelafstand 0,25m, dus 25 centimeter. Bij telelenzen is deze afstand vaak nog veel langer.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. scherpstelafstand camera

2. De schakelaar op je lens staat op MF (manueel focus)

Het is misschien te makkelijk, maar ik maak vaker mee dat de schakelaar (aan de zijkant van je objectief) op MF staat. MF staat voor manueel focus. Je moet dan ook zelf scherpstellen. Zet de schakelaar op AF en je lens stelt automatisch scherp. Let hier dus goed op wanneer je moeite hebt met scherpstellen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. autofocus manueelfocus schakelaar

3. Er is te weinig contrast in je onderwerp om te kunnen scherpstellen

De camera ziet alleen maar licht (schakeringen), beter gezegd: contrast. Waar er weinig/geen contrast is, zal je camera moeite hebben om scherp te stellen. Voorbeelden van onderwerpen zonder veel contrast zijn blauwe lucht, zand en aarde.

Scherpstellen-camera

4. Je onderwerp verandert continue

Wanneer je onderwerp continue verandert, bijvoorbeeld de zee of een draaimolen, heeft je camera ook moeite om scherp te stellen. Tip: stel scherp op een onderwerp iets nét daarvoor. Hierdoor kan de camera beter focussen en krijg je een scherpe foto.

5. Te veel licht op de achtergrond

Vooral met (veel) tegenlicht kan je camera ook moeilijk contrast onderscheiden. Met als resultaat dat je camera maar lastig scherpstelt.

6. Het is te donker om te kunnen scherpstellen

Ook hier hebben we een uitdaging als het gaat om contrast. Hoe donkerder het is, hoe minder contrast er is. Wanneer je bijvoorbeeld de sterren wilt gaan fotograferen, stel dan scherp op een ster of op de maan.

Was dit artikel nuttig?

Related Articles

×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

× Kan ik je helpen?