Fotograferen tijdens een stedentrip

Fotograferen tijdens een stedentrip

Wanneer je van plan bent een stedentrip te gaan maken, wil je natuurlijk ook graag foto’s maken en neem je je camera mee. Fotograferen tijdens een stedentrip is erg leuk. Ik geef je wat tips bij het fotograferen tijdens een stedentrip.

Fotograferen-tijdens-een-stedentrip-young-tourists-discovering-city

Voorbereiding

Bij het fotograferen tijdens een stedentrip is het handig om van te voren even te bekijken wat je graag zou willen fotograferen en wat voor materiaal je mee gaat nemen.

Fotograferen-tijdens-een-stedentrip

Camera en objectieven

Beschik je over een camera met verwisselbare objectieven, bedenk dan van te voren welke objectieven je denkt te gaan gebruiken. Tijdens een stedentrip is het namelijk niet fijn om de hele dag met een zware tas te lopen. Maak de keuze uit twee objectieven.

Fotograferen-tijdens-een-stedentrip-Venetie-Vanaf-Brug-Bewerkt

Tas

Zorg voor een stevige tas en wellicht ook een waterdichte tas. Zo is je camera goed beschermt tegen stoten en regen.

Geheugenkaart

Je zult waarschijnlijk veel foto’s maken tijdens je stedentrip. Het is dus verstandig een extra geheugenkaart mee te nemen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. sd kaarten banner2

Batterijen

Ook extra batterijen zijn erg handig om bij je te hebben. Zeker wanneer het koud is zal de batterij sneller leeg gaan.

Schoonmaakdoek

Zorg er ook voor dat je een schoonmaakdoek bij je hebt. Er kunnen altijd wat vlekken op je lens terechtkomen. Het is belangrijk deze met de juiste lensschoonmaakdoek te verwijderen.

Fotograferen-tijdens-een-stedentrip-lens-schoonmaakdoek

Statief

Bij het fotograferen tijdens een stedentrip kan een statief erg handig zijn, maar het is over het algemeen niet handig om de hele dag met een statief rond te lopen in een stad. Wees creatief en gebruik eventueel een muurtje of paaltje om je camera op te zetten of te ondersteunen. Je kunt eventueel een zakje vullen met rijst waar je je camera op kunt plaatsen. Een kleiner statief is misschien ook nog een idee, want deze past in je tas.

Fotograferen-tijdens-een-stedentrip-Joby GorillaPod 3K

Wil je in de avond, wanneer het donker is, fotograferen en bijvoorbeeld de mooi verlichte gebouwen of attracties vast leggen, dan is een statief noodzakelijk.

Fotograferen-tijdens-een-stedentrip-View of London Eye at Night

Drukte

In grote steden kan het erg druk zijn, wat het fotograferen wat lastig kan maken. Neem de tijd en wacht het moment af. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens zonsopkomst of zonsondergang te gaan fotograferen. Het licht is dan minder hard en het zal ook wat rustiger zijn.

Fotograferen-tijdens-een-stedentrip-Panoramic view of london skyline

Compositie

Maak foto’s vanuit verschillende standpunten, probeer niet alleen de standaard foto’s te maken die je overal op internet tegenkomt. Neem foto’s vanaf een laag of juist een hoog standpunt. Let op reflecties, leidende lijnen, kaders en doorkijkjes.

Fotograferen-tijdens-een-stedentrip-Eiffel tower

Flitsen

Probeer bij het fotograferen tijdens een stedentrip zo min mogelijk de flitser te gebruiken. Door te flitsen verlies je snel de sfeer in de foto.

Details

Daarnaast is het mooi om details vast te leggen. Kijk goed om je heen en kijk eens omhoog. Je zult mooie details tegenkomen, vooral bij oude gebouwen. Maar denk ook aan de liefdesslotjes aan de brug in Parijs. Verder kom je misschien mooie en bijzondere planten, bloemen of dieren tegen.

Fotograferen-tijdens-een-stedentrip-love-locks-paris-france

Voorgrond en kaders

Wil je een foto met veel diepte, zorg er dan voor dat je iets op de voorgrond zet in de foto of ga op zoek naar kaders of leidende lijnen. Daardoor kun je meer diepte in de foto’s creëren.

Fotograferen-tijdens-een-stedentrip

Waar staat de zon?

Let er tijdens het fotograferen goed op waar de zon staat. Probeer ervoor te zorgen dat je foto niet overbelicht raakt. Maak de foto eventueel iets donkerder, zodat je hem in de nabewerking met Lightroom of Luminar nog wat op kunt halen. Maar je kunt ook heel goed gebruikmaken van de zon door te fotograferen met tegenlicht of strijklicht. Met tegenlicht kun je mooie silhouetten creëren en met strijklicht worden bijvoorbeeld de structuren goed zichtbaar.

Fotograferen-tijdens-een-stedentrip-Silhoutte-city-skyline

Wil je wat inspiratie op doen voor je stedentrip? Op internet is er genoeg te vinden. Succes en vergeet vooral niet om ook te genieten tijdens je stedentrip.

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?
×