Kinderen fotograferen

Kinderen fotograferen

Kinderen fotograferen is natuurlijk erg leuk, maar het kan ook een grote uitdaging zijn. Je moet het fotograferen van kinderen meestal net even anders aanpakken. Je moet er wat extra aandacht aan besteden, omdat kinderen vaak erg beweeglijk en enthousiast zijn. Daarnaast houden kinderen er meestal niet van om stil te zitten. Het fotograferen van volwassenen is echt anders dan kinderen fotograferen.

Kinderen-fotograferen-spelen

Voorbereiding

Bij kinderen fotograferen moet je vooral de tijd nemen en het kind of de kinderen op hun gemak stellen. Leg uit wat je gaat doen. Probeer de kinderen te motiveren, laat jonge kinderen even spelen met speelgoed, maak grapjes, doe een spelletje. Daarmee zorg je ervoor dat het kind of de kinderen het naar hun zin hebben. Let erop dat je ze niet gaat behandelen als een volwassene.

Bedenk eventueel een leuke beloning in de vorm van een snoepje, maar het kan bijvoorbeeld ook een ‘high five’ zijn. Probeer de kinderen spontaan te laten lachen en zeg zeker niet ‘say cheese’. Dan krijg je vaak geen mooie spontane lach. Let ook goed op andere gezichtsuitdrukkingen van kinderen. Deze zijn vaak ook de moeite waard om vast te leggen.

Kinderen-fotograferen

Ooghoogte

Door kinderen op ooghoogte te fotograferen krijg je vaak de mooiste foto’s.
Zak dus door je knieën of ga op de grond liggen om op ooghoogte te fotograferen.

Kinderen-fotograferen

Poseren

Kinderen laten poseren is vaak wel wat lastiger. Je kunt kinderen bijvoorbeeld laten spelen. Vraag een jongen bijvoorbeeld wat stoerder te kijken met de armen over elkaar. Laat kinderen buiten in het gras door hun knieën zakken en madeliefjes plukken of laat ze schommelen. Het kan ook erg mooi zijn het kind of de kinderen van bovenaf te fotograferen of juist vanaf een laag punt.

Kinderen-fotograferen

Snoetenpoetsers

Let er goed op dat de mond en de neus schoon zijn, want voor je er erg in hebt kan er alweer een snottebel aan de neus hangen. Vraag de ouders het schoon te maken.

Kinderen-fotograferen

Locatie

Een speeltuin of een mooi park is een leuke plek om kinderen te fotograferen. Je hebt buiten minder invloed op het licht, maar het geeft wel sfeer aan je foto. Wil je in een fotostudio fotograferen, dan heb je veel invloed op het licht, maar voor de kinderen is dit een onbekende ruimte. Je kunt er ook voor kiezen om het kind in hun eigen omgeving thuis te fotograferen. Het kind is daar vertrouwd.

Kinderen-fotograferen

Objectief

Maak bij kinderen fotograferen het liefst gebruik van een lichtsterk objectief. Dat is erg handig bij weinig licht, maar het geeft ook mooie scherptediepte (wazige achtergrond) aan je foto. Om vervorming te voorkomen is het beter om geen grote zoomobjectief te gebruiken. Een prime-objectief, zoals een 35mm-, 50mm- of 85mm-objectief, is perfect voor het fotograferen van portretten. Ze hebben een vast brandpuntsafstand, waardoor je er dus niet mee kunt zoomen. Maar een standaard kitobjectief is ook prima te gebruiken voor portretten. Wil je toch een relatief goedkoop objectief met een vast brandpuntsafstand aanschaffen, dan adviseer ik je de 50mm f/1.8 aan te schaffen. Deze is zeer geschikt voor portretfotografie. De prijzen variëren per merk tussen de 125 en 250 euro.

Kinderen-fotograferen-portret

Camera

Zorg dat je camera helemaal ingesteld zodat je gelijk kunt beginnen.

Sluitertijd

De sluitertijd is bij kinderen fotograferen erg belangrijk om goed in te stellen. Bij een sluitertijd van 1/50 van een seconde zul je merken dat de foto’s al snel bewogen zijn. Zorg ervoor dat de sluitertijd minimaal 1/250 van een seconde ingesteld staat. Deze sluitertijd kun je gebruiken bij kinderen die vrij rustig zijn. Merk je dat de foto’s toch nog niet scherp zijn of dat de kinderen erg beweeglijk zijn, gebruik dan een snellere sluitertijd tussen de 1/320 of 1/500.

Kinderen-fotograferen

Diafragma

Gebruik een groot diafragma (klein getal). Let er wel op dat bij een groot diafragma de scherpte snel verloopt. Is het kind erg beweeglijk, dan is het verstandiger een wat kleiner diafragma te gebruiken van bijvoorbeeld f/4 of f/5.6.

Eén kind:  
f/1.8 – een portret met weinig scherpte, bijvoorbeeld alleen de ogen scherp.
f/4 – een portret waarbij het hele gezicht scherp moet zijn.

Kinderen-fotograferen-ogen

Twee kinderen:
f/4 of f/5.6 – zo krijg je beide kinderen scherp (er vanuit gegaan dat ze bij elkaar staan of zitten)
.

Kinderen-fotograferen

ISO

Probeer de ISO zo laag mogelijk te houden, maar stel de ISO gerust iets hoger in als dat nodig is om bijvoorbeeld een snellere sluitertijd te kunnen gebruiken.

Licht

Gebruik het licht of zonlicht op de juiste manier. Kijk hoe het licht valt en maak er goed gebruik van. Bij felle zon kan het voorkomen dat de schaduwkant erg donker wordt en dat de kinderen met de ogen gaan knijpen. Probeer het zachte licht op te zoeken, zoek buiten de schaduw op. Fotografeer eventueel in de ochtend of aan het einde van de middag/begin van de avond voor zachter licht. Ga je binnen fotograferen, dan zou je de felle lamp kunnen dimmen door er bijvoorbeeld een laken overheen te leggen. Wil je een flitser gebruiken, laat de flits dan altijd via de muur of het plafond weerkaatsen. Let altijd op de schaduwen: zijn deze niet te hard of vreemd?

Kinderen-fotograferen-zacht-licht

Scherpstellen

Stel scherp op de ogen. Het valt namelijk meteen op als de ogen niet scherp zijn. Buiten kun je het zonlicht in de ogen laten reflecteren via een reflectiescherm. Met de scherpte op de ogen creëer je stralende ogen.

Kinderen-fotograferen

Achtergrond

Kijk goed wat er op de achtergrond staat. In een studio stel je zelf de juiste achtergrond op maar buiten of in huis is het vaak wel even opletten vanuit welke hoek je de foto het beste kunt nemen en wat er op de achtergrond komt. Zorg ervoor dat de achtergrond vooral niet te druk is.

Succes met de fotoshoot. Zorg er vooral voor dat het kind of de kinderen op hun gemak zijn. Maak plezier, dan zie je dat zeker terug in de foto.

Wil je je nog meer verdiepen in portretfotografie? Dan is de cursus portretfotografie wellicht iets voor jou.

Veel plezier! #blijfklikken


Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×