Vlinders fotograferen

Vlinders fotograferen

Vlinders fotograferen is erg leuk om te doen, maar het is ook lastig om ze mooi op de foto te krijgen. Vlinders bewegen namelijk erg veel. Ga dus op zoek naar de juiste bloemen, zodat je veel kans maakt om vlinders te vinden. Wil je er zeker van zijn om vlinders te kunnen fotograferen, dan kun je natuurlijk ook naar een vlindertuin gaan. Wellicht is er een vlindertuin bij jou in de buurt. In een vlindertuin zijn vaak veel soorten te zien.

Vlinders-fotograferen

Je kunt natuurlijk ook zelf vlinders in je tuin lokken. Zorg voor bloemen met verschillende bloeitijden.  

Top 10 vlinderplanten:

  1. Herfstaster (Aster novi-belgii)
  2. Vlinderstruik (Buddleja davidii)
  3. Rode zonnehoed (Echinacea purpurea)
  4. Koninginnekruid (Eupatorium maculatum)
  5. Damastbloem (Hesperis matronalis)
  6. Lavendel (Lavandula angustifolia)
  7. Marjolein (Origanum laevigatum)
  8. Vlambloem (Phlox Paniculata-groep)
  9. Hemelsleutel (Sedum spectabile)
  10. IJzerhard (Verbena bonariensis)

Tijdstip

Overdag als de zon schijnt zijn de vlinders vaak erg beweeglijk en kun je meestal veel vlinders zien fladderen in bloemrijke bermen en weilanden. Vroeg in de ochtend of ’s avonds zijn de vlinders wat rustiger en bewegen ze minder, omdat het dan kouder is. Daardoor zijn ze makkelijker te fotograferen. Ga je heel vroeg in de ochtend, dan kan het ook nog voorkomen dat er dauwdruppeltjes op de vlinder zitten.

Vlinders-fotograferen-dauw

Instellingen

Bij vlinders fotograferen zijn de instellingen erg belangrijk, vooral de sluitertijd.

Diafragma

Waarschijnlijk wil je graag een wazige achtergrond bij het fotograferen van vlinders, zodat de vlinder eruit springt. Gebruik dan een groot diafragma (klein getal). Bedenk wel dat bij een heel groot diafragma van bijvoorbeeld f/2.8 de scherpte snel verloopt en de vlinder niet helemaal scherp zal zijn. Wil je de hele vlinder helemaal scherp, gebruik dan een kleiner diafragma. Meer informatie over het maken van een wazige achtergrond vind je in mijn blog ‘Hoe maak je een wazige achtergrond in je foto?’.

Vlinders-fotograferen-waziger-achtergrond

Sluitertijd

Vlinders zitten vaak niet heel lang stil en zijn erg beweeglijk. Daarnaast kun je last hebben van wind. Gebruik daarom een snellere sluitertijd om te voorkomen dat de vlinder onscherp op de foto komt. Door een snelle sluitertijd te kiezen ‘bevries’ je het onderwerp. Verhoog eventueel de ISO.

ISO

Probeer de ISO zo laag mogelijk te houden. Maar stel de ISO wel hoger in als je de sluitertijd wilt versnellen.

Scherpstellen

Stel zoveel mogelijk scherp op de ogen als dat mogelijk is. Wil het automatisch scherpstellen niet lukken, stel dan handmatig scherp. Door het Liveview-scherm te gebruiken kun je inzoomen op de vlinder, waardoor je goed handmatig scherp kunt stellen. https://fotografieploeg.nl/fotografie-kennisbank/scherpstellen/

Vlinders-fotograferen

Statief

Bij vlinders fotograferen is het aan te raden een statief te gebruiken. Bij het scherpstellen is dit ook een stuk makkelijker. Fotografeer je in de ochtend, dan is het vaak nog wat minder licht, waardoor de sluitertijd omlaag moet. De vlinders zitten ’s morgens vroeg nog redelijk stil, dus dat is dan geen probleem.

Tips bij het fotograferen vanaf het statief:
– Zet de stabilisatie uit.
– Maak de schouderband/-riem goed vast aan statief. Deze mag absoluut niet bewegen!
– Gebruik de zelfontspanner/afstandsbediening
.

Vlinders-fotograferen

Standpunt

Bij vlinders fotograferen is het belangrijk het juiste standpunt te kiezen. Maak eens een foto vanaf een laag standpunt en kijk omhoog naar de vlinder. Neem ook eens wat meer van de omgeving of de bloem mee op de foto en maak niet alleen close-upfoto’s van de vlinder. Gebruik eventueel tegenlicht. Daardoor zullen bijvoorbeeld de haartjes beter zichtbaar zijn. Door gebruik te maken van strijklicht zullen de structuren van de vleugels beter zichtbaar worden.

Vlinders-fotograferen-tegenlicht

Objectief

Je kun het beste een objectief gebruiken met een groter brandpuntsafstand van bijvoorbeeld minimaal 90 mm. Vlinders schrikken snel als je dichtbij komt. Je kunt natuurlijk ook even blijven staan en kijken of ze terugkomen of je maakt gebruik van een tele- of zoomobjectief. Daarmee kan je goed inzoomen op de vlinders.
Maar voor een close-up is een macro-objectief uiteraard erg handig.

Vlinders-fotograferen

Samengevat

Voor het fotograferen van vlinders moet je veel geduld hebben. Daarnaast is kennis van fotografie wel erg handig. Wil je van de automatische stand af en meer leren over fotografie, dan is de ‘Online fotografie cursus’ of de ‘Basiscursus fotografie‘ wellicht iets voor jou. Kijk op de website voor meer informatie.

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?

Related Articles

×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

× Kan ik je helpen?