1. Home
  2. Knowledge Base
  3. 7 tips: Heide fotograferen

7 tips: Heide fotograferen

Heide fotograferen

Heide-fotograferen

Heide fotograferen is erg leuk en mooi om te doen. Aan het einde van de zomer komt de heide in bloei. Weidse landschappen met mooie paarse kleuren. De mooiste tijd en beste tijd om de paarse heide te fotograferen is van half augustus tot half september. Bloeiende heide fotograferen kan op veel verschillende plekken in Nederland. Populaire locaties zijn Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park de Hoge Veluwe, de Posbank en de Sallandse Heuvelrug. Eigenlijk kun je de heide vastleggen met elk type camera, van compactcamera tot spiegelreflexcamera.

Vroege ochtend 

Om heide te fotograferen kun je het beste vroeg in de ochtend op pad gaan. Rond zonsopkomst is het licht erg zacht en kan er ook nog wat mist boven het landschap hangen. Dit geeft een erg mooi effect, vooral wanneer je tegen de zon in fotografeert. Daardoor zie je de zonnestralen door de mist heen schijnen. Dit geeft een magisch effect over het paarse landschap. De gouden gloed van de zon geeft de heide een hele mooie kleur. De avond is ook erg mooi tijdens de zonsondergang. Maar in veel natuurgebieden is het verboden is om er na zonsondergang te zijn, al helemaal tijdens de bronsttijd van herten.

Wanneer de mist een beetje is opgetrokken, blijven er dauwdruppels achter op de heide. Dit geeft een verrassend mooi effect en leent zich prima voor close-upfoto’s. Er is meer licht aanwezig en daarom kun je met een snellere sluitertijd werken.

Zoek ook eens een spinnenweb op die helemaal bedekt is met druppeltjes. Je kunt kiezen voor een macro-opname door een deel van het web in beeld te brengen. Lukt het niet om automatisch scherp te stellen op het web, dan is het goed om handmatig scherp te stellen.

Heide-fotograferen-zonsopkomst

Bronsttijd

De bronsttijd van de edelherten begint aan het einde van september. Tijdens de wandeling kun je de paarse heide en ook burlende edelherten tegenkomen en fotograferen. Edelherten lopen onder andere op de Veluwe. Het zou natuurlijk erg mooi zijn als je een edelhert midden in het paarse landschap vast zou kunnen leggen.

Heide-fotograferen

Compositie

Het paarse landschap is natuurlijk erg mooi, maar kan op de foto soms erg leeg overkomen. Zorg voor de juiste compositie. Met een mooie wolkenlucht, de zonsopkomst of zonsondergang wordt de foto al bijzonder. Een mooie boom in het heidelandschap kan ook al voor een mooi plaatje zorgen. 

Bloemetjes en insecten

Naast het landschap is het mooi om de heide van dichtbij te fotograferen, eventueel met het landschap op de achtergrond. Maak ook eens foto’s van de hei met een macroobjectief. Maak foto’s van de bloemen zelf en let ook op de vele insecten.

Heide-fotograferen-vlinder

Portret

Het paarse landschap is erg goed te gebruiken voor portretfotografie met een model of (huis)dier. Het contrast met de paarse bloemen op de achtergrond kan zorgen voor een leuk beeld. 

Heide-fotograferen-portret

Apparatuur 

Heide fotograferen kun je met elke camera, maar het is wel mooi als je een groothoekobjectief hebt, zodat je het weidse landschap mooi in beeld kunt brengen. Maar met het standaardobjectief van 18 mm bijvoorbeeld krijg je ook al veel in beeld.

Beschik je over een macro-objectief, dan raad ik je aan deze zeker mee te nemen voor mooie close-upfoto’s van de paarse heide.

Een teleobjectief kan ook erg handig zijn om bijvoorbeeld in te kunnen zoomen op de edelherten of andere dieren.

Instellingen

De instelling van het het diafragma is afhankelijk van wat je wilt fotograferen.

Bij het fotograferen van landschappen adviseer ik f/11 voor maximale scherpte. Gebruik een diafragma tussen f/11 en f/16 om de zonnestralen vast te leggen in de mist.

Gebruik voor het fotograferen van close-upfoto’s een groter diafragma. Bij een diafragma van bijvoorbeeld f/2.8 krijg je een mooie wazige achtergrond (bokeh). Let bij het gebruik van een groot diafragma er wel op dat de scherpte snel verloopt vanaf het scherpstelpunt.

Heide-fotograferen-wazige achtergrond

Statief

Bij het fotograferen van landschappen raad ik je aan een statief te gebruiken. Let bij het fotograferen vanaf het statief er wel op dat je de stabilisatie van je objectief uit zet, dat de riem/band goed vast zit en dat je gebruik maakt van de zelfontspanner of een afstandsbediening. Daarmee voorkom je trillingen.

De mooiste locaties

Waar kan je nu het beste de heide fotograferen? Hieronder staat een lijst met mooie natuurgebieden door het hele land.

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar [email protected].

× Kan ik je helpen?