1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Natuurfotografie
  4. Tips om de prachtige, paarse heide te fotograferen

Tips om de prachtige, paarse heide te fotograferen

Heide fotograferen

Heide fotograferen is erg leuk en mooi om te doen. Weidse landschappen met mooie paarse kleuren zorgen voor beeldschone plaatjes. In welke periode bloeit de heide? Wanneer kun je de heide het beste fotograferen? Waar vind je de mooiste heidevelden? In dit artikel kun je dat allemaal lezen. Ook geef ik jou de beste tips hoe je de prachtige, paarse heide mooi vast kan leggen door middel van de mooiste composities, de juiste apparatuur en de beste instellingen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Heidi fotograferen 1024x683 5

1. Wat is heide?

Heide is een kleine plant die het gehele jaar door groen is. In de bloeiperiode zullen er paarse bloemetjes of vruchtjes aan groeien. Dat maakt een heidelandschap erg mooi. Er zijn verschillende soorten heideplanten: struikheide, dopheide, lavendelheide en kraaiheide. De laatste twee genoemde soorten zijn wat zeldzamer. Heideplanten vind je vaak terug op duinen of andere zandgronden. 

Maar weinig landen kennen heide: Nederland, België, landen aan de kust in West-Europa, Groot-Brittannië en Ierland. Dit heeft met het klimaat te maken. Heide doet het goed in een zeeklimaat. Als het weer vochtig is, zullen de heidevelden het beste bloeien. Heideplantjes kunnen kou en droogte doorstaan, maar tegen extreme droogte, die lang aanhoudt, zijn ze niet bestand.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. blooming heathland flowers autumn day luneburg heath 1 2

2. Bloeiperiode van heide: wanneer kun je de heide het mooist fotograferen?

Wat is de bloeiperiode van heide en hoelang blijft de heide paars? Dat is natuurlijk wel handig om te weten wanneer je de paarse heide wilt gaan fotograferen. Aan het einde van de zomer komt de heide in bloei. De mooiste en beste tijd om de paarse heide te fotograferen is van half augustus tot half september. Je hebt dus niet heel lang de tijd om de bloeiende heide te spotten. Je kunt natuurlijk ook met je camera de heide opzoeken in een andere periode. Dan is de heide niet paars, maar bruin of bronskleurig. 

Fotografie Ploeg Benelux B.V. blooming heather flowers green meadow

3. Het beste tijdstip om de heide te fotograferen: de vroege ochtend

Om de heide te fotograferen kun je het beste vroeg in de ochtend op pad gaan. Lees hieronder waarom de vroege ochtend het beste tijdstip is om de heide te fotograferen.

Heide fotograferen tijdens het gouden uur

Rond zonsopkomst is het licht erg zacht. De gouden gloed van de zon geeft de heide een hele mooie kleur. 

‘s Avonds is de heide ook erg mooi tijdens de zonsondergang. Maar let er wel op dat in veel natuurgebieden het verboden is om er te zijn na zonsondergang, al helemaal tijdens de bronsttijd van de herten.

Heide fotograferen met een mistlaag

Er kan ‘s ochtends vroeg ook nog wat mist boven het landschap hangen. Dit geeft een erg mooi effect, vooral wanneer je tegen de zon in fotografeert. Daardoor zie je de zonnestralen door de mist heen schijnen. Dit geeft een magisch effect over het paarse landschap.

Heide fotograferen met dauwdruppels

Wanneer de mist een beetje is opgetrokken, blijven er dauwdruppels achter op de heide. Dit geeft een verrassend mooi effect en leent zich prima voor close-upfoto’s. Er is inmiddels ook meer licht aanwezig en daarom kun je met een snellere sluitertijd werken.

Zoek ook eens een spinnenweb op die helemaal bedekt is met druppeltjes. Je kunt kiezen voor een macro-opname door een deel van het web in beeld te brengen. Lukt het niet om automatisch scherp te stellen op het web, dan is het goed om handmatig scherp te stellen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Heide fotograferen 1 1024x635 3

4. Heide fotograferen tijdens bronsttijd

De bronsttijd van de edelherten begint aan het einde van september. Tijdens je wandeling op de paarse heide kun je dus burlende edelherten tegenkomen en fotograferen. Edelherten lopen onder andere op de Veluwe. Het zou natuurlijk erg mooi zijn als je een edelhert midden in het paarse landschap vast zou kunnen leggen.

Welke dieren leven er nog meer op de heide?

Naast herten kun je ook andere grazers tegenkomen op de paarse heide. Denk bijvoorbeeld aan Schotse hooglanders. Schotse hooglanders zijn erg fotogeniek. Wil je weten hoe je deze het beste kunt fotograferen en in welke gebieden deze te zien zijn? Lees dan ons artikel ‘Schotse hooglanders fotograferen’.

Verder kun je met een beetje geluk onder andere reeën, zandhagedissen, vossen of dassen zien op de heide. Op de heide leven ook talloze insecten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten kevers, vele soorten vlinders en sprinkhanen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. fluffy european badger approaching from front low angle view heathland

5. Wat is de mooiste compositie bij het fotograferen van de heide?

Het paarse landschap is natuurlijk erg mooi om op beeld vast te leggen, maar soms kan de foto ook erg leeg overkomen. Zorg daarom voor de juiste compositie. Met een mooie wolkenlucht, de zonsopkomst of zonsondergang wordt de foto al bijzonder. Een mooie boom in het heidelandschap kan ook al voor een prachtig plaatje zorgen. Of wat denk je van een kudde schapen met een herder en herdershond midden op de heide? Dat maakt de foto interessant en levendig.

Leidende lijnen op de heide

Ga eens op zoek naar leidende lijnen op de heide. Een slingerend zandpaadje, een rij bomen midden op de heide of bepaalde patronen die je in het heidelandschap terugziet, kunnen het oog van de kijker door de foto heen leiden. 

Symmetrie op de heide

Ook symmetrie kun je vastleggen op de heide. Denk bijvoorbeeld aan een pad in het midden met aan weerszijden de heide.

Regel van derden op de heide

Pas ook de regel van derden toe. Wanneer je de heide gaat fotograferen, dan gaat het natuurlijk om dat mooie paarse landschap. Neem daarom het landschap twee derde op beeld en laat de lucht een derde van het beeld in beslag nemen. Je kunt hierbij als hulpmiddel het raster op je camera gebruiken. Dit raster verdeelt je beeld in negen gelijke vlakken door middel van twee horizontale en twee verticale lijnen. Wanneer je een boom of dier meeneemt op jouw heidefoto, leg deze dan vast op een kruispunt van die lijnen. Dat zorgt voor een mooie, interessante compositie.

6. Macrofotografie op de heide: bloemetjes en insecten vastleggen

Naast het complete landschap in beeld brengen, is het mooi om de heide van dichtbij te fotograferen, eventueel met het landschap op de achtergrond. De heide kent namelijk prachtige details, die het fotograferen waard zijn. Gebruik een macrolens om de details dichtbij en scherp op de foto te kunnen zetten. Maak macrofoto’s van de bloemetjes zelf en let ook op de vele insecten. Misschien heb je het geluk dat er precies een bij aan komt vliegen of een vlinder voorbij fladdert en neerstrijkt op een van de heidebloemetjes. Heb je de prachtige structuren van de vleugels of lijfjes van insecten al weleens van dichtbij bewonderd?

Bij macrofoto’s is het erg mooi als er dauwdruppels op je onderwerp zitten. Fotografeer je op een moment waarop geen dauw aanwezig is, dan kun je ook makkelijk zelf dauw creëren. Spray met een plantenspuit water op de bloemetjes die jij wilt vastleggen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Heide fotograferen vlinder 1024x683 1

7. Portretfotografie op de bloeiende heide

Het paarse landschap is erg goed te gebruiken voor portretfotografie met een model of (huis)dier. Het contrast met de paarse bloemen op de achtergrond kan zorgen voor een leuk en prachtig beeld.

Kinderen fotograferen op de heide

Een heideveld is ook erg geschikt om er kinderportretten te maken. Zorg voor een wat hoger standpunt, zodat de achtergrond mooi paars kleurt. Houd er wel rekening mee dat kinderen niet veel geduld hebben om lang te poseren. Laat ze lekker spelen. Zo kun je spontane momentjes vastleggen. Vaak krijg je zo de leukste foto’s van kinderen. Wil je meer tips over het fotograferen van kinderen? Lees dan ons artikel ‘Kinderen fotograferen’.

Welke kleur kleding moet mijn model dragen tijdens een fotoshoot op de heide?

Portretten vastleggen op de heide doe je natuurlijk om een mooie paarse achtergrond te krijgen. De kleur van de kleding die jouw model draagt heeft invloed op hoe de paarse kleur zal overkomen op jouw foto. Geef het advies om kleuren te dragen die overeenkomen met de paarse heide of juist kleuren die daar sterk mee contrasteren. Het is het mooist als het model geen veelkleurige kleding of kleding met drukke structuren of patronen draagt. Dat zorgt er namelijk voor dat de aandacht naar de kleding van het model gaat in plaats van naar het model zelf of naar het prachtige heidelandschap.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Heide fotograferen 7 1024x684 2

8. Welke lens is nodig om de heide te fotograferen?

Eigenlijk kun je de heide vastleggen met elk type camera, van compactcamera tot spiegelreflexcamera. Het is wel mooi als je een groothoeklens hebt, zodat je het weidse landschap mooi in beeld kunt brengen. Maar met een standaardlens van 18 mm bijvoorbeeld krijg je ook al veel in beeld.

Beschik je over een macrolens, dan raad ik je aan deze zeker mee te nemen voor mooie close-upfoto’s van de paarse heide.

Een telelens kan ook erg handig zijn om bijvoorbeeld in te kunnen zoomen op de edelherten of andere dieren. Ook bij macrofoto’s van insecten kan een telelens handig zijn. Met een telelens hoef je niet zo dicht bij het insect te komen als met een macrolens, waardoor de kans kleiner is dat het insect zal wegvliegen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. little cute butterfly collects pollen from heather flowers

9. Gebruik een statief bij het fotograferen van de heide

Bij het fotograferen van heidelandschappen raad ik je aan om een statief te gebruiken. Je hebt dan meer rust en kunt zo makkelijker de juiste compositie bepalen. 

Let bij het fotograferen vanaf het statief wel op de volgende punten:

  • Zet de stabilisatie van je lens uit.
  • Maak de schouderband/-riem goed vast aan het statief. Deze mag absoluut niet bewegen!
  • Gebruik de zelfontspanner/afstandsbediening. Zo voorkom je trillingen.
Fotografie Ploeg Benelux B.V. blooming heathland flowers autumn day luneburg heath

10. Welk diafragma gebruik je bij het fotograferen van de heide?

De instelling van het diafragma is afhankelijk van wat je wilt fotograferen.

Bij het fotograferen van landschappen adviseer ik f/11 voor maximale scherpte. Gebruik een diafragma tussen f/11 en f/16 om de zonnestralen vast te leggen in de mist.

Gebruik voor het maken van close-upfoto’s een groter diafragma. Bij een diafragma van bijvoorbeeld f/2.8 krijg je een mooie wazige achtergrond (bokeh). Ook bij het maken van portretfoto’s is het erg mooi om te werken met een kleine scherptediepte. Het model springt er dan mooi uit. Let bij het gebruik van een groot diafragma (klein getal) er wel op dat de scherpte snel verloopt vanaf het scherpstelpunt.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. meadow summer flowers purple lilac colors blooming sage blooming meadow summer sunny day 1

11. Waar kun je de heide het beste fotograferen?

Bloeiende heide fotograferen kan op veel verschillende plekken in Nederland. Populaire locaties zijn Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park de Hoge Veluwe, de Posbank en de Sallandse Heuvelrug. Hieronder staat een lijst met 15 mooie natuurgebieden door het hele land, waar je de heide het beste kan fotograferen.

De mooiste locaties waar je de heide kunt fotograferen

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Heide fotograferen 1 1 882x1024 1

12. Nabewerking van heidefoto’s: zo maak je de paarse kleur krachtiger

De paarse kleur van de bloeiende heide is prachtig. Je wilt natuurlijk dat de paarse kleur net zo mooi overkomt op jouw heidefoto als in werkelijkheid. Als het je niet lukt de paarse kleur mooi vast te leggen, kun je het eventueel nog versterken in de nabewerking door de witbalans aan te passen. Je kunt dan de kleurtinten paars of magenta wat intenser maken. Maar houd er rekening mee dat de heide niet té krachtig wordt qua kleur. De foto moet wel natuurlijk blijven ogen. Let er ook op dat je fotografeert in RAW, anders kun je achteraf de witbalans niet meer aanpassen. Nabewerken kun je doen met bijvoorbeeld Lightroom.

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×