Je onderwerp is te dichtbij de lens

Iedere lens heeft een bepaalde scherpstelafstand. Dit verschilt per lens/objectief merk. Op de voorzijde van je lens kan je bekijken welke minimale afstand je moet hebben om goed scherp te kunnen stellen.
Scherpstel-afstand

De schakelaar op je lens staat op MF (manueel focus)

Het is misschien te makkelijk, maar ik maak vaker mee dat de schakelaar (aan de zijkant van je objectief) op MF staat. MF staat voor manueel focus, je moet dan ook zelf scherpstellen. Zet de schakelaar op AF en je lens stelt automatisch scherp.

Er is te weinig contrast in je onderwerp

De camera ziet alleen maar licht (schakeringen). Beter gezegd contrast. Waar er weinig/geen contrast is zal je camera moeite hebben om scherp te stellen. Voorbeelden van onderwerpen zonder veel contrast: blauw lucht, zand, aarde, etc.

Je onderwerp verandert continue

Wanneer je onderwerp continue verandert, heeft je camera ook moeite om scherp te stellen. Voorbeeld: de zee, draaimolen, etc. Tip: stel scherp op iets nét daarvoor.
Scherpstellen-camera

Te veel licht op de achtergrond

Vooral met (veel) tegenlicht kan je camera ook moeilijk contrast onderscheiden.

Het is te donker

Ook hier hebben we een uitdaging als het gaat om contrast. Hoe donkerder hoe minder contrast. Wanneer je bijvoorbeeld de sterren wilt gaan fotograferen, stel scherp op een ster of de maan.
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar [email protected].

× Kan ik je helpen?