1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Natuurfotografie
  4. Zeehonden fotograferen Brouwersdam

Zeehonden fotograferen Brouwersdam

Zeehonden fotograferen Brouwersdam

Zeehonden fotograferen, dat is weer eens wat anders. Er komen twee soorten zeehonden voor in Zeeland: de gewone zeehond en de grijze zeehond. Het verschil is goed te zien tussen de twee soorten. De gewone zeehond is het kleinst. Mannetjes worden maximaal twee meter. Ze hebben donkere vlekken op hun grijze, donkerbruine of zwarte vacht. De kop is klein. Zeker in verhouding tot het lichaam. Een grijze zeehond kan tot drie meter lang worden. Hij heeft een rechte snuit en gescheiden neusgaten.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Zeehonden fotograferen Brouwersdam
Foto: Ellis – cursist

Zeehond: schattig of gevaarlijk roofdier?

Het knuffelgehalte van een zeehond lijkt hoog, maar pas op! Zeehonden lijken heel aaibaar, maar zeehonden zijn de grootste roofdieren van Nederland! Met hun scherpe tanden kunnen ze flink bijten, dus het is verstandig om niet te dichtbij te komen. De eerste vier maanden leven jonge zeehonden van moedermelk, maar daarna moeten ze zelf op jacht naar kleine vissen en garnalen. In het wild kan een zeehond wel 25 jaar oud worden.

Waar zijn zeehonden goed te zien?

Bij de Spuisluis in de Brouwersdam zijn zeehonden goed te zien en zou je zeehonden kunnen gaan fotograferen. Er staat een groen hek en de toegang wordt versperd door hele grote rotsblokken.  Daar zwemmen voornamelijk grijze zeehonden. De gewone zeehond is er ook te zien, maar niet zoveel. Naast zeehonden zijn er mooie rotsformaties, aalscholvers, meeuwen en andere vogels te zien. In de Voordelta leven de meeste zeehonden, maar je ziet ze ook in het Grevelingenmeer, de Westerschelde en de Oosterschelde. In de Oosterschelde op de Roggeplaat zijn ze vanaf het uitzichtpunt op de Plompe Toren op Schouwen-Duiveland goed te spotten. Ook op de Hooge Platen in de Westerschelde bij Breskens zie je soms zeehonden.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Zeehonden fotograferen Meeuw

Zandbank

Midden op de Brouwersdam, tussen de Spuisluis en het sportstrand, kun je met een verrekijker of telescoop naar de zandbank kijken. Deze zandbank ligt ongeveer twee kilometer uit de kust. Hier liggen vaak grote groepen zeehonden. Bij helder weer kun je ze heel goed zien.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Zeehonden fotograferen grijze zeehond

Beste tijd om zeehonden te zien

Zeehonden fotograferen kan het hele jaar door langs de Nederlandse kust. Als het windstil is zijn ze makkelijker te spotten omdat er dan geen golven zijn. Tussen twee uur voor laag water tot een uur na laag water liggen de zeehonden meestal te zonnen op een zandbank. Op die manier zie je de zeehonden ook vanaf het strand.

Lens

De zeehonden zijn dus goed te spotten, maar over het algemeen zijn ze niet heel dichtbij. Het is daarom verstandig om een lens te gebruiken waarmee je goed in kunt zoomen om de zeehonden te kunnen fotograferen.

Sluitertijd

Door beweging van de zeehonden in het water en met de deining van het water kan het lastig zijn de zeehonden scherp vast te leggen. Probeer daarom de sluitertijd sneller in te stellen, minimaal 1/500. Als je een actiefoto wilt, dan zal je de sluitertijd nog verder moeten verhogen en verhoog eventueel de ISO. Lukt het niet om een goed belichte foto te krijgen, dan is het misschien verstandig om met de sluitertijdvoorkeuze (TV- of S-stand) te fotograferen.   

Diafragma

De zeehonden zitten vaak wat verder weg. Het diafragma kan groot (klein getal) ingesteld worden als je een wazige achtergrond wilt krijgen. Wil je dat alles scherp is op de foto, dan zul je met een kleiner diafragma (f/11) moeten gaan fotograferen. Maar let altijd op de sluitertijd.

ISO

Doordat het verstandig is een snelle sluitertijd te gebruiken, zul je de ISO misschien ook wat hoger in moeten stellen om uiteindelijk een goed belichte foto te krijgen. Probeer deze wel zo laag mogelijk te houden. Als je de ISO te hoog in gaat stellen, dan kan er veel ruis in je foto komen. In de nabewerking kan je dat nog wel wat verminderen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Zeehonden fotograferen

Zeehondenopvang

Wil je meer informatie over zeehonden, dan is het misschien ook een idee om eens een Zeehondenopvang te bezoeken. Daar worden zeehonden opgevangen en verzorgd. Er zitten daar voornamelijk jonge zeehondenpups die hun moeder zijn kwijtgeraakt of zeehonden die gewond of ziek zijn. De zeehonden worden weer vrijgelaten als ze helemaal gezond zijn en in staat zijn om in het wild te kunnen overleven.

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×